Полицаи и фармацевти ще се включат в планирания за сряда

...
Полицаи и фармацевти ще се включат в планирания за сряда
Коментари Харесай

Полицаи и фармацевти ще се включат в протеста на медицинските сестри

Полицаи и фармацевти ще се включат в планувания за сряда – 11 септември народен митинг на медицинските сестри пред Народното събрание. Това е шести митинг от началото на март, когато проведени във Facebook сестри, лаборанти, рехабилитатори и фелдшери от цялата страна започнаха да стачкуват с искане за по-високи заплати, по-добри условия на труд и против търговията в опазването на здравето. Медицинските сестри упорстват за главно заплащане от две минимални работни заплати или 1120 лв.. Освен това те са срещу комерсиалния статут на лечебните заведения, защото считат, че “търговията с човешкото здраве “ е срещу ползите на пациента, съсловието и здравната система като цяло.

В отговор на митингите държавното управление отпусна през април 50 млн. лв., които лечебните заведения да употребяват предпочитано за повишение на сестринските заплати, тъй че да доближат на всички места най-малко заложените в груповия трудов контракт 950 лв. съществена месечна заплата. Според разбор на Министерство на здравеопазването главните заплати на медицинските сестри варират сред 758 лв. в държавните до 668 лв. в общинските лечебни заведения, като на доста места сестрите получават заплати, близки до минималните. Брутните заплати с включени спомагателни тласъци за работа по клинични пътеки, клас прослужено време и други са сред 1040 и 1470 лв..

Организаторите на митинга обаче не останаха удовлетворени, защото нарастването от отпуснатите 50 млн. лв. е било алегорично и то не на всички места. Напрежението се повиши допълнитено при започване на август след дисциплинарното уволняване на лидерката на сестринския митинг Мая Илиева от болница " Аджибадем Сити Клиник болница Токуда ", която в следствие влезе в инициативния комитет, издигнал Мая Манолова за кмет на София. На 7 септември Илиева се включи в митинга на жители против Стратегията за детето, като ден по-рано в Деня на Съединението разгласи, че " от на следващия ден стартират митинги за разнообразни дела " и приканва за обединяване.

Същевременно митингът на медицинските сестри активизира поддръжка и от други класи.

Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР) разгласи в понеделник, че застава зад настояванията на медицинските експерти. Членове на синдиката ще излязат на митинга на 11 септември.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР