Политолози и астролози се надпреварват в хороскопите си за 2019-а.

...
Политолози и астролози се надпреварват в хороскопите си за 2019-а.
Коментари Харесай

Путин - завинаги... Или само до 2024-а

Политолози и астролози се надпреварват в хороскопите си за 2019-а. Ще бъде ли разтърсена властта на най-коментирания международен политик - съветския президент Владимир Путин? Накъде върви Русия? Дреме ли в локалните спорове Третата международна война? Къде ще застане Китай в историческото опълчване сред Съединени американски щати и Русия?

Според съветския астролог Павел Глоба, в следствие от съперничеството сред Вашингтон и Москва, в света ще се появят няколко нови горещи точки. След огромен спор обаче за международен водач ще бъде оповестена трета страна, отвън Съединени американски щати и Русия - евентуално Китай или Индия, допуска Глоба. Китай, който е с най-голямата войска в света, обаче съобщи, че вижда мястото си в борбата за международната стопанска система, а не на бойното поле. Индия пък не наподобява на страна - международен водач. Объркал ли се е в предсказанията си известният съветски астролог, или зад кулисите на новия свят изгрява нова мощ? Коя е тя?

Европа я чака миграционна и екологическа рецесия, а разочарованите от европейския парадайс бежанци ще сменят дестинацията към други благополучни страни, твърди Павел Глоба. Кои ли са те? Алтернативните източници на сила ще набират известност, а нефтените компании ги чакат загуби и съкращения на личния състав. През 2019-а предстоят гръмки политически убийства, които ще посеят безпорядък, само че положителната вест е, че основни открития в диагностиката ще извършат пробив в битката с заболяването на века - рака. Дотук с астролозите. Да погледнем обстоятелствата.

2018-а се оказа преломна. Старият ред се разрушава, а новият закъснява. Появата на Доналд Тръмп в Белия дом и шумните кавги към него, комерсиалните войни с другари и съдружници, военностратегическите разногласия и глобите против Русия, икономическото съревнование с Китай, отдръпването на Вашингтон от основни интернационалните съглашения основават комплициране и отварят дупки в международната сигурност.

Намесила ли се е Русия в президентските избори в Съединени американски щати? Знаел ли е за това Кремъл, давал ли е сходно предписание Путин? Американският президент Доналд Тръмп първо сподели, че има вяра на Путин, след това - на американското разузнаване. А в този момент май не знае на кого защо да има вяра. Национален воин или интернационален изверг е Путин? Превръща ли се Русия в най-изолираната страна в света? Историята с отравянето на Сергей Скрипал и неговата щерка ще остане най-загадъчната шпионска история.

Ако Владимир Путин се е намесил в президентските избори в Съединени американски щати - неприятно. Защото до момента единствено Съединени американски щати имаха привилегията да оправдават с демократични претекстове намесата си в разнообразни страни. Но в случай че Путин въпреки всичко не се е намесил, също неприятно, тъй като всички чакат от него точно това. Образът му на международен изверг е комфортен за Съединени американски щати и за част от Европа, само че превръщането на Русия още веднъж в империя на злото може да се окаже стратегическа неточност, най-малко за част от европейските водачи. Тези, които заложиха на бежанците и борбата с Русия, си отиват. На тяхно място идват сили с нов дух, към този момент изтърван от бутилката. Тръмп ще подвига стена по границата с Мексико, в Европа се чуват гласове за повдигане на граници. Англия разгласи Брексит. Какво става в западния парадайс?

Каквато и тактика да измислят европейските политици против Русия, все автомат Калашников се получава. След като международни водачи избират да пият чай с съветския водач, вместо да водят война с него, европейското единение взе да се пропуква. Някои от ръководителите в Европа към този момент намерено приказват, че петгодишните наказания против Русия дърпат европейската стопанска система надолу. Германският локомотив взе да пуши, канцлерът Ангела Меркел разгласи отдръпването си. Амбициите на френския президент Емануел Макрон да поеме водачеството в Европа се препъват във вътрешните митинги и нескриваното отрицание на Вашингтон. Европа тихомълком ревизира политиката си по отношение на Китай като контраст на американския напън за търговски отстъпки. Берлин настойчиво твърди, че Северен поток-2 е търговски, а не политически план, а балкански страни упорито питат за какво за едни може с Русия, а други не може... На този декор изплува и дрезденското досие на 33-годишния майор от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Владимир Путин, който се оказа и сътрудник на ЩАЗИ. Учудванията са два броя - за какво сътрудник Платов/Плавун не е предал в личната си работа удостоверението от ЩАЗИ след напускането на Дрезден през 1989 година, където работи под прикрие като шеф на Дома за дружба? И за какво то е непокътнато, откакто подполковник Владимир Путин е напуснал редиците на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) на 20 август 1991-ва?

На 18 декември 2018-а в турската провинция Ескишехир бе пуснат тръбопроводът TANAR за превозване на природен газ от Азербайджан. На тържеството при откриването на газовото трасе, заобикалящо Русия, участваха президентите на Азербайджан, Турция, Сърбия, Украйна, водачът на непризнатата Севернокипърска турска република, ръководители на енергийни компании, министри на енергетиката. През юни 2019-а по него ще минат първите доставки на газ за Гърция, разясни турският президент Реджеп Таип Ердоган. Мощността на тръбата ще е 16 милиарда куб. м, от които 6 милиарда куб. м Турция ще отделя за себе си. Това е най-големият водопровод в Европа, акцентира Ердоган. А украинският президент Петро Прошенко означи, че чака да получава от него газ през България и Румъния. Трансанадолският газопровод е част от Южния газов кулоар, който свързва Южнокавказкия и Трансадриатическия водопровод (TAP).

Заобиколена ли е Русия? Явно Турция поема стратегическа игра към газопроводите, атомните електроцентрали, оръжейните доставки, военните бази, войната в Сирия и... проповедника Гюлен, пребиваващ към момента в Съединени американски щати. Кремъл гледа невъзмутимо на игрите на Великата врата и стяга сигурността по своите граници. Тръбите по дъното на Черно море, както и предстоящите доставки на комплексите С-400 са част от съветските гаранции в зигзага на Анкара сред Москва и Вашингтон.

В Украйна предстоят президентски избори и нервността на Петро Порошенко стартира да го подвежда. Той очевидно е не запомнил поуките от петдневната война сред Грузия и Русия, когато непредсказуемият грузински президент Михаил Саакашвили реши да нахлуе в автономията Южна Осетия през съветския миротворчески контингент. Тогава държавният секретар Кондолиза Рай споделяше "не ", а сенаторът Джон Маккейн - "давай ". И Саакашвили даде, след което и Русия даде. Явно някой е посъветвал Порошенко да рискува с влизането на украинските военни катери в Керченския проток. Всъщност загубата на Крим ще му коства загубата на изборите. Грубостта на Кремъл е знак, че няма да одобри играта на заека и лъва - заекът да раздразни мечката, а откъм гърба да стои лъвът. Ясно е, че глобите няма да принудят Путин да жертва сигурността на страната и личния си рейтинг. Дори под натиска на Съединени американски щати за излизане от Договора за ракетите със междинен и дребен обхват на деяние. Ясно е, че остарелият ред е повече мъртъв, в сравнение с жив. Погребението на мумията му следва.

Кремъл обаче търси асиметрични подходи. След визитата на венецуелския президент Николас Мадуро при започване на декември тази година в Москва до Венецуела още веднъж дохвърчаха два съветски стратегически бомбардировача: Ту-160 на "дружеска " аудиенция, съпроводени от тежкия транспортен Ан-124, и самолетът за далечни дистанции Ил-62 на Военно-космическите сили на Русия. Държавният секретар Майкъл Помпео и Пентагонът дефинираха дейностите като "разхищение на бюджетни средства ", само че нали бюджетът си е на Русия. И по-рано самолети от съветската далекобойна авиация са летели до Венецуела - през 2008-а по време на петдневната война с Грузия и през 2013-а. Русия и Венецуела ще правят взаимни оперативни полети, разясни венецуелският министър на защитата военачалник Владимир Падрино Лопес. Самолетите прелетяха 10 000 км над Атлантическия океан, Баренцево, Норвежко и Карибско море, съпровождани по част от трасето от норвежки изтребители. Това е седмият подред подготвителен полет през последните няколко месеца на тежките стратегически бомбардировачи, които могат да носят на борда си ракети с нуклеарни бойни глави. Ту-160 (Блекджек) е най-големият и най-мощният свръхзвуков аероплан в историята на военната авиация с променлива геометрия на крилата. Той е най-тежкият военен аероплан в света, с най-голяма подемна маса и най-бързият бомбардировач на въоръжение в света, който не е допустимо да бъде прихванат съгласно специалистите. През януари Владимир Путин разгласи стратегия за рационализация на Ту-160 за 2.8 милиарда $ и преоборудването им с нови мотори и авионика.

На заканите на Вашингтон да се отдръпна от Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обсег, Путин несъвсем тактично подсети за серията нови съветски оръжия. И за обстоятелството, че и други страни - отвън контракта, имат такива ракети.

През 2018-а приключването на капитали от Русия е било в размер от 54 милиарда $, а през 2019-а прогнозите са за 20 милиарда $. При разкриването на така наречен Панамски досиета през април 2016 година се оказа, че 4197 офшорни компании се управляват от руснаци, 3066 - от американци, като с най-голяма известност измежду руснаците и американците се употребяват Британските Вирджински острови, по-късно Панама и Бахамите. Сред осветените в листата се оказаха 16 от общо 77-те съветски милиардери, а също депутати, предприемачи, губернатори. В това число и кремълският прессекретар Дмитрий Песков и близкият другар на президента Путин - виолончелистът Сергей Ролдугин. На засегнатите от глобите олигарси Путин даде обещание държавна протекция. Някои от тях дори са нараснали капиталите си през предходната година.

Протестите към пенсионната промяна и неуспехът на локалните избори могат да подбуден съветския президент към необикновени ходове - да вземем за пример да погребе тялото на Ленин или да преименува Волгоград в Сталинград, настояват фенове на естравагантните прогнози. Павел Глоба предсказва растящо обществено напрежение в Русия, усилване на глобите и външнополитическа неустойчивост. Много страни ще се опитат да се месят в работата на съветското държавно управление и ще отнеме доста време да се обезврежда този напън. Изолацията ще накара Русия посредством вътрешна промяна да укрепва стопанската система си. Пълно излекуване ще има след няколко години, само че още от следващата година ще има поврат и съветските артикули ще стартират да се търсят, твърди Павел Глоба.

Политическите астролози гадаят, че е допустимо Путин да стане президент на нова съюзна страна сред Русия и Беларус след 2024-а. Известно е, че такова обединение е планувано в съюзния контракт сред Москва и Минск. Но Путин вечно към този момент наподобява прекомерно розово... Светът се трансформира, няма по какъв начин Русия да остане същата.

Валери Тодоров

<!--![endif]--> <!--![if-->
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР