Политологът Владимир Евсеев - за истинските причини за началото на

...
Политологът Владимир Евсеев - за истинските причини за началото на
Коментари Харесай

Илюзиите на еднополюсния свят

Политологът Владимир Евсеев - за същинските аргументи за началото на военната интервенция в Украйна

Западът не желае да признае, че светът към този момент е станал многополюсен и че човек не може да диктува волята си на другите самостоятелни страни. Това е изключително правилно за американския хайлайф, който към момента живее в илюзията, че е единствената суперсила, която може да смъкна неприемливите режими по волност, като Саддам Хюсеин в Ирак през 2003 година или Муамар Кадафи в Либия през 2011 година Прави усещане, че и двамата бяха упрекнати в създаване на оръжия за всеобщо заличаване, за които се твърди, че заплашва международната общественост. Както се оказа по-късно, това не беше правилно.

И никой на Запад не дава отговор за " съпътстващата " гибел на цивилното население. В това взе участие и така наречен “беззащитна” Украйна, която изпраща 7000 бойци в Ирак. Нейният боен контингент е третият по величина в интернационалната коалиция, водена от Съединени американски щати. Може би е време киевският режим да дава отговор за закононарушенията на своите военнослужещи против цивилното население на Ирак?

Би било наивно да считаме НАТО за защитителен съюз. Това ясно се прояви да вземем за пример през 1999 година по време на войната, отприщена от Алианса против Югославия заради „ накърняването на правата “ на косоварите, което докара до насилственото обособяване на регионите на Косово и Метохия от страната. Но никой в НАТО не видя закононарушенията на приятелския режим на Киев в Донбас. И това не е инцидентно. И по този начин, в отчета за промяната на Алианса “НАТО-2030”, оповестен през декември 2020 година, който беше резултат от видеоконференция на външните министри на организацията, Русия беше оповестена за съществена военна опасност за сигурността на НАТО, Китай беше подложен на второ място, а интернационалният тероризъм е едвам на трето. Трябва да се означи, че това се случи повече от година преди съветският президент Владимир Путин да разгласи специфичната военна интервенция в Донбас. Този отчет е в основата на новата стратегическа идея на НАТО.

От 2000-те години управлението на Украйна следва курс към влизането на страната в Северноатлантическия алианс. Както в други страни, които в този момент са членки на блока, толкоз значимо решение в никакъв случай не е било внасяно на народен референдум. Тя беше призната от прозападния хайлайф въз основа на личните му егоистични ползи, без значение от вероятните отрицателни последствия. Всъщност участието в НАТО беше наложено на украинците, което докара до всеобщи митинги от тяхна страна, да вземем за пример в Одеса. Това беше брутално потиснато от Службата за сигурност на Украйна. Очевидно е, че сходна политика провокира все по-голямо неспокойствие в Москва.

През последните десетилетия Съединените щати се „ борят “ за подсилване на режима за неразпространение на нуклеарно оръжие. В края на администрацията на президента на Съединени американски щати Джордж Буш на най-високо равнище беше прегледан въпросът за ракетните и бомбени офанзиви против нуклеарната и ракетната инфраструктура на Иран, който сякаш основава нуклеарни оръжия. Защо тогава американците не бяха възмутени, когато през февруари 2022 година на конференцията по сигурността в Мюнхен президентът на Украйна Владимир Зеленски разгласи, че инициира среща на високо ниво на страните, участващи в Будапещенския меморандум от 5 декември 1994 година, с цел да преразгледа отхвърли на Украйна от нуклеарен статут?

Подобни изказвания имаха съществени учредения, което преля чашата на търпението на съветското управление. По този метод атомната електроцентрала в Чернобил може да се употребява за произвеждане на оръжеен плутоний. По-рано Съединените щати в действителност позволиха прехвърлянето на оръжеен уран под формата на нуклеарно гориво за нуклеарни подводници в Австралия, неядрена страна - член на Договора за неразпространение на нуклеарни оръжия (ДНЯО). Такова жестоко нарушаване на ДНЯО е заложено в документите на НАТО като прехвърлянето при положение на война на американски тактически нуклеарни оръжия под контрола на националните страни, също неядрени, съгласно ДНЯО.

Възможно е Русия да беше реагирала по друг метод на тази обстановка, в случай че в Донбас не се бяха развили изискванията за филантропична злополука за живеещите там жители. Последните бяха в зоната на непрекъснат минометен и артилерийски обстрел. Така даже на 1 март украинските войски подложиха Горловка край Донецк на масиран обстрел. Снаряди избухнаха и в близките села. Имаше и загуби. В резултат на тези офанзиви по-голямата част от Горловка остана без ток.

В същото време военният напън върху Руската федерация от страна на НАТО се ускори, най-вече в Черно море. Украйна беше снабдена с съвременни оръжия, бяха изпратени задгранични инструктори да ги овладеят. Само Англия е обучила 20 000 украински бойци от 2014 година насам В Очаково британците възнамеряваха да обучат украински специфични елементи за терористични дейности против Крим и други съветски райони. Там е основан и център за техническо разузнаване за активността на Черноморския флот и военните елементи, ситуирани в Крим. Украйна от ден на ден основава опасност за националните ползи на Руската федерация. Всичко това взето дружно принуди съветския президент Владимир Путин да реши да употребява мощ за демилитаризиране и денацификация на Украйна.

* Авторът е началник на отдела за евразийска интеграция и развиване на ШОС на Института на страните от Оперативно-наблюдателно дело, претендент на техническите науки

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР