Политологът Първан Симеонов определи в интервю за Dir.bg изминаващия парламентарен

...
Политологът Първан Симеонов определи в интервю за Dir.bg изминаващия парламентарен
Коментари Харесай

Първан Симеонов пред Dir.bg: Бойко Борисов по-лесно менажира патриотите, когато са разделени

Политологът Първан Симеонов дефинира в изявление за Dir.bg изминаващия парламентарен сезон като един от най-важните в новата българска история. Често налаганото несъгласие от президента е битка на политически разкази с ръководещите и те ще продължат. Предстоящите локални избори ще бъдат сложни за всички политически сили и ще изискват съобразителни решения, счита Симеонов.

- Г-н Симеонов, по какъв начин бихме могли да обобщим миналия парламентарен сезон?

- Това е един от най-важните сезони в новата политическа история на България, тъй като беше изтласкан господин Цветан Цветанов. Едно от основните неща е договорката със самолетите. Иначе ГЕРБ и преди е побеждавал на избори, въпреки че и това е едно от значимите неща за този политически сезон. Като че ли ГЕРБ направи няколко неточности от леко главозамайване, а тези на Българска социалистическа партия бяха от предозиране. Патриотите към този момент не са толкоз обединени. ГЕРБ и Движение за права и свободи наподобяват съмнително постоянно в синхрон.

- Как повлияха тематиките за машинното гласоподаване и намаляването на дотациите от 11 на 1 лев за глас?

- Тепърва ще забележим. Според мен, намаляването на дотациите ще повлияят позитивно за ГЕРБ. А що се отнася до машинното гласоподаване, не съм доста сигурен, че обществото извънредно доста се интересува от тази тематика. Засега не виждам и нещо свръх бурно като социална реакция и на тематика Национална агенция за приходите /бел. ред. хакерската офанзива, при която изтекоха персонални данни на милиони българи/, само че имайте поради, че тези неща се наслояват. Борисов прелестно знае, че огромната разлика на тази победа на европейските избори пристигна за сметка на едни по-зависими вотове, да ги назовем по този начин. Когато вотът беше политически, се видя, че на доста места ГЕРБ се износва и това е обикновено, когато си във властта. Такива имиджови пробойни, като да вземем за пример, че ГЕРБ се опита да замете преференциите, само че не се получи. Или пък Апартаментгейт и така нататък Тези неща си се натрупат, имат си отсрочения резултат и водят до отмалялост. Не съм сигурен дали ГЕРБ го вижда, само че Борисов го вижда. Знаем, че това са два разнообразни облика ненапълно. И Борисов неслучайно се мъчи да прави рестарт, ще се откаже от някои от кметовете, отхвърли се от Цветанов. Той не е изгубил инстинкта си.

- Какво мислите за дейната позиция на президента да постанова несъгласие на признати в Народно събрание закони?

- Голяма част от ветата не минават, само че друга е тяхната цел. Президентът се мъчи с наличните му средства на институцията да бъде непрекъснато деен и да извърши оптимално опциите на институцията. Даже на моменти му споделят - " Това е прекомерно ". Вероятно ще продължи да е деен с всевъзможни вета. А ГЕРБ ще продължат да описват, че ветото се обезценява. Това е битка на политически разкази, обикновено. Когато става дума за политическия смисъл на ветата, дано не забравяме, че президентската институция няма доста други варианти.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР