Политологът Георги Киряков коментира пред БНР уволнението на социалния министър

Политологът Георги Киряков коментира пред БНР уволнението на социалния министър ...

Няма власт, която да не е заложник на финансовия министър.Политологът Георги Киряков коментира пред БНР уволнението на социалния министър Бисер Петков. В петък следобед премиерът Бойко Борисов поиска оставката му и я прие, като отказа да се съобрази с протестиращите майки на деца с увреждания, които настояват Петков да остане, за да си свърши работата. В неделя Борисов уклончиво обясни, че сменил министъра, защото никой в правителството не искал да работи с него.

Прикриват се истинските аргументи за тази сериозна рокада в Министерския съвет. Нямаше никакви индикации, нито хората, ангажирани със социалната сфера, бяха наясно.

Прокрадна се една версия, която може би е близо до истината – че е имало

голям спор за покачване на заплатите на социалните работници

между финансовия министър Владислав Горанов и Бисер Петков и коалиционните партньори. Първоначално е имало някакъв компромис за 10-процентно увеличение, но после с подкрепа на ВМРО са приели 15: увеличение. И това е бил препъникамъкът в тези разговори. Очевидно има напрежение между министрите и между коалиционните партньори по отношение на социалната политика.

За съжаление, в България институция и няма власт, включително местна и национална, която да не е заложник по някакъв начин на финансовия министър, респективно на министър-председателя като човек, който назначава министрите. В случая

заложник е целият Министерски съвет, защото доста от системите са издънени откъм финанси.

И винаги трябва, когато се дава на една група по интереси, да се намерят парите, които ще запълнят дупката, която ще се отвори. И в случая е по-важна цената за всеки компромис, който се прави в Министерския съвет, а не смяната на един министър или друг.

Борисов постига временно укрепване на коалицията с "Обединените патриоти", защото те очевидно са застанали зад искането на социалния министър да вдигне определен тип възнаграждение на определена група хора. Но постигането е временно, защото

пак ще дойде момент, когато ще трябва да се прехвърлят пари от едно перо в бюджета в друго

и пак ще се чудят откъде да ги вземат. Защото друга група хора ще искат увеличение на техните пари.

Печели се време, за да се потърси нов източник на финансиране на всички тези огромни ями за поглъщане на обществени средства.

Източник: dnevnik.bg