Политологът Георги Киряков коментира пред БНР уволнението на социалния министър

...
Политологът Георги Киряков коментира пред БНР уволнението на социалния министър
Коментари Харесай

Няма власт, която да не е заложник на финансовия министър

Политологът Георги Киряков разяснява пред БНР уволнението на обществения министър Бисер Петков. В петък следобяд министър председателят Бойко Борисов изиска оставката му и я одобри, като отхвърли да се съобрази с протестиращите майки на деца с увреждания, които упорстват Петков да остане, с цел да си свърши работата. В неделя Борисов уклончиво изясни, че сменил министъра, тъй като никой в държавното управление не желал да работи с него.

Прикриват се същинските причини за тази сериозна рокада в Министерския съвет. Нямаше никакви индикации, нито хората, ангажирани със обществената сфера, бяха наясно.

Прокрадна се една версия, която може би е покрай истината – че е имало

огромен спор за повишаване на заплатите на обществените служащи

сред финансовия министър Владислав Горанов и Бисер Петков и съдружните сътрудници. Първоначално е имало някакъв компромис за 10-процентно нарастване, само че след това с поддръжка на Вътрешна македонска революционна организация са приели 15: нарастване. И това е бил препъникамъкът в тези диалози. Очевидно има напрежение сред министрите и сред съдружните сътрудници във връзка с обществената политика.

За страдание, в България институция и няма власт, в това число локална и национална, която да не е пленник по някакъв метод на финансовия министър, респективно на министър-председателя като човек, който назначава министрите. В случая

пленник е целият Министерски съвет, тъй като много от системите са издънени откъм финанси.

И постоянно би трябвало, когато се дава на една група по ползи, да се намерят парите, които ще запълнят дупката, която ще се отвори. И в тази ситуация е по-важна цената за всеки компромис, който се прави в Министерския съвет, а не промяната на един министър или различен.

Борисов реализира краткотрайно подсилване на обединението с " Обединените патриоти ", тъй като те явно са застанали зад настояването на обществения министър да вдигне избран вид заплащане на избрана група хора. Но постигането е краткотрайно, тъй като

отново ще пристигна миг, когато ще би трябвало да се трансферират пари от едно перо в бюджета в друго

и отново ще се чудят от кое място да ги вземат. Защото друга група хора ще желаят нарастване на техните пари.

Печели се време, с цел да се потърси нов източник на финансиране на всички тези големи ями за усвояване на публични средства.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР