Политологът Евгений Дайнов заяви, че Борисов е достигнал до логичния

...
Политологът Евгений Дайнов заяви, че Борисов е достигнал до логичния
Коментари Харесай

Евгений Дайнов: Големият проблем на Борисов е, че повечето кметове са тежко корумпирани и тежко бандитизирани.

Политологът Евгений Дайнов съобщи, че Борисов е достигнал до разумния свършек на модела „ власт “, който гради от много години.

„ Първо, беше задачата му да преодолее разделянето на мафията и той да я управлява посредством разнообразни хора. Тръгнеш ли да събираш властта на едно място, неизбежно се оказваш в ситуацията тя да е събрана в тебе. Да няма към този момент на кого да вярваш… Изведнъж се оказва, че ти си властта “, сподели още гой пред БНР.

 

Всички наблюдаващи чакаха, че партиите няма да гласоподават внезапно дотации от 1 лев, тъй като партиите си дадоха сметка, че това не е добре за техния живот и разцвет, съобщи политологът.

 

„ Цирковете в последните 1-2 дни идват от другаде – Движение за права и свободи бяха уверени, че ще получат нещо значимо от ГЕРБ (което не е субсидията). Явно нещото не го получиха и по тази причина започнаха да пишат отворени писма на ГЕРБ, да им се подиграват и да ги предизвикват… Аз допускам, че това, което са помислили, че ще получат, е парче власт, някаква. Както направиха по времето на Орешарски. Де факто Движение за права и свободи иззе крачка по крачка от Орешарски цялата власт в това ръководство “.

 

Проф. Дайнов изрече съмнение, че не е било позволено сходно нещо и по тази причина в този момент Движение за права и свободи си отмъщават на ГЕРБ. И че Движение за права и свободи най-вероятно са очаквали най-малко частично да заменят така наречен „ патриоти “ във властовата настройка, само че не им се е получило.

По отношение на така наречен „ надцакване “ сред партиите – коя ще предложи по-ниско

 

Данък добавена стойност – за хляба, за медикаментите, за книгите, Дайнов разяснява: „ Аз мисля, че цялата работа още веднъж потегля от Движение за права и свободи. Лично Пеевски, за който се чудехме къде е години наред, го внесе. Движение за права и свободи се опита да направи танц в две стъпки. Първа стъпка – да се съобщи като обществена партия, партия на бедните, с което да издърпа черджето от краката на Българска социалистическа партия. И по-късно се пробваха на тази основа да се намърдат във властта по някакъв метод. Това беше стартът на опит за скок във властта на Движение за права и свободи. Този скок явно е пречупен и по тази причина те, от една страна, си отмъщават на ГЕРБ. От друга страна, Бойко Борисов затвори тематиката за ДДС-то “.

 

Политологът изтълкува думите на Борисов, че Цветанов не е в ГЕРБ и сравнението на някогашната си дясна с ръка с Виденов и с Местан, по този начин: „ Тук значима е репликата на Местан. Тази имитация разкодирам по този начин - Бойко Борисов заяви, че Цветанов се е опитал да му отмъкне партията, против което изхвърча от всички постове. При Борисов не е наложително да има връзки с действителността… “.

 

„ Борисов играе типично диктаторската сценка „ Аз и мояТ народ “, поддържа връзка се непосредствено с народа, а това има и своите предизборни измерения “.

Според Дайнов огромният проблем на Борисов е, че множеството кметове са тежко корумпирани и тежко бандитизирани. Всеки 10-и е удрян ей по този начин за наставление - та може и множеството да не желаят да се кандидатират.

Българска социалистическа партия и държанието на Корнелия Нинова Дайнов разяснява по този начин: „ Корнелия Нинова още изначало се опита да копира избрани черти на държание на Борисов, не забравяйте нейното поклонение пред Виктор Орбан, който не е спирал да прави такива популистки неща. Но Нинова няма този нюх на Борисов. Още повече, в България има към този момент един Бойко Борисов “.

 

Политологът посочи, че Нинова след „ умния печеливш ход с кандидатурата на Радев за президент прави само неточност след неточност – поредност от неточности. Нищо чудно и да няма пари, а избори комплицирано се вършат без пари “.

 

Съдбата на „ Обединени патриоти “, съгласно Дайнов, е била обрисувана още на европейските избори. „ Вътрешна македонска революционна организация, като най-стара и опитна партия, изфинтира и обра националистическия избор. Вътрешна македонска революционна организация се напомпа със самочувствие от евроизборите и не би отстъпила с лекост власт навръх Движение за права и свободи.

 

Пиар експертът Нидал Алгафари разяснява в предаването „ Хоризонт за вас “, че тематиката за намаляването на партийните дотации не е зациклила, а тъкмо противоположното:

 

„ Борисов и ГЕРБ вкараха всички партии в един спор, в който единствен печеливш е ГЕРБ, и остави другите партии да се дърлят за дребното кокалче. Ако Българска социалистическа партия се договорят с другите партии за по-висока от 1 лв. дотация на глас, ГЕРБ печелят. Ако не се договорят, ГЕРБ отново печелят – те са във властта и постоянно ще имат този финансов запас, с който да си оказват помощ на избори. С този ход Бойко Борисов остави другите да се гърчат “.

 

„ Лупингите на Движение за права и свободи си ги изяснявам по-скоро като държание на малко дете. Дали 1 лев, или 0 лв. – е едно и също. Всички знаем за „ обръча от компании “, които ще създадат всичко тази партия да съществува “

 

„ Държавната дотация подпомагаше олигарсите до момента да дават по-малко. Моето персонално терзание е, че нашите олигарси към този момент не са чак толкоз богати, нито чак толкоз дашни. И моите опасения са, че може да се наложи външно финансиране от страни, които биха желали да трансформират външната политика на България “.

 

„ Обиколката на Нинова не е предизборна, а предконгресна. Избори не се печелят единствено с пари и това са го потвърдили доста обединения, които са тръгнали от нулата “, сподели Нидал Алгафари.

 

„ В Българска социалистическа партия казусът не е в парите, а в идентичността. Българска социалистическа партия изгубиха своята лява еднаквост. Българска социалистическа партия още не могат да обяснят плоския налог, нито влизането ни в НАТО. Те би трябвало първо се дефинират. След това да си намерят задоволително положителни оратори и представители “, счита пиар специалистът Нидал Алгафари.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР