политолог и заместник-председател на Студентския клуб на политолога към Софийския

...
политолог и заместник-председател на Студентския клуб на политолога към Софийския
Коментари Харесай

Говорят младите политолози: Ще изстине ли столът на Радев на Дондуков 2?



политолог и заместник-председател на Студентския клуб на политолога към Софийския университет „ Св. Климент Охридски доктор по политология в Алма матер и представител на Europe Elects за България, участник в редица междунардни проучвания за партийното финансиране. 

Насочваме вниманието си към борбата за „ Дондуков 2 “, чийто собственик сега е Румен Радев. Нека опитаме да създадем прогноза още от в този момент и да си зададем въпроса, който сега вълнува обществеността – ще се стигне ли до балотаж?

Атанас Радев:  Президентът Стоянов прави едно послание на VIII национална конференция на Съюз на демократичните сили – 19 март 1996г., в което слага ясно очертание за същността на президентската институция: „ Истината е, че президентът на републиката, както в шаха, може да се движи единствено в едно определно от Конституцията поле. Ако той е добър шахматист, може да реализира блестящи резултати в границите на правомошията, които има “. Изхождайки от тук можем да кажем, че президентът Радев има положителни позиции все още – подложен е във фокуса на вниманието от началото на годината като индивидът, който държи кормилото на страната. Краткосрочните триумфи на първия кабинет на Стефан Янев и високите равнища на публично утвърждение от страна на българските жители, поддържат тезата ми за положителната му позиция. Но това съгласно мен не подсигурява преизбирането му на първи тур, защото би трябвало да има изборна интензивност по-висока от 50% и спечелилият би трябвало да има 50%+1 от подадените гласове. Съгласно прогнозите се чака изборна интензивност от към 54%, само че да не пропущаме, че имаме още претенденти, които размиват гласовете. Макар и с дребна разлика, балотажът е обезпечен.

Теодора Йовчева:   Засега социологическите изследвания демонстрират, че балотаж се обрисува. Въпросът за изборната интензивност е основен в този миг, тъй като той ще повлияе в огромна степен на това дали ще има балотаж или не. Ръстът на случаи на коронавирус, както и машинното гласоподаване – този път усложнено са фактори, които могат да поднесат изненади. Тук е значимо да отбележим, че при машинното гласоподаване ще има три разновидността на избор и неспособност за промяна, в случай че определената алтернатива е приключена. Това евентуално може да обърка по-възрастните гласоподаватели като ги подведе да изберат първо да гласоподават на единия тип избори, а по-късно на другия. Този фактор не трябва да се подценява, когато проучваме изборната интензивност.



Балотажът на 21 ноември е безусловно сигурен, считат младите анализатори.

 



Атанас Радев:  Няма по какъв начин да не повлият върху резултата му, само че би трябвало да се има поради, че останалите канидати не съумяха да се нареждат като негова опция. Сякаш юмрука му от 2020 година се подава иззад ъгъла и го пази от всички неточности досега. Действията от средата на мандата му поддържат неговата позиция и дейности от митингите през 2020 година, не трябва да пропущаме пресичането на пропротестната и пропрезидентската линия точно в полето на Румен Радев.

Теодора Йовчева:  Радев започва с много висок рейтинг и актуалните рецесии съвсем не съумяват да го обиден. Това може да се дължи както на обстоятелството, че неговите съперници не се възползваха пълноценно от рецесиите, с цел да го нападат, по този начин и от това, че недоволството против зелените документи се насочи в доста по-голяма степен към здравния министър Стойчо Кацаров в сравнение с към Радев.

Противоречиви са прогнозите по отношение на това дали съчетанието от компликациите пред служебното държавно управление и неналичието на по-солидни претенденти ще изиграят неприятна смешка на президента Радев.

 

Атанас Радев:  Именно, вие го казахте - президентът Радев се трансформира в „ знак на смяната “. С тази спогодба, че президентска институция не разполага с ресурса да направи тази смяна, тя може да бъде поръчител за нея като поддържа разговора и съдействието сред партиите на промята - това, което Радев не съумя да направи в 45-ия и 46-ия парламент. Той се дистанцира, с цел да може да резервира непорочност на престижа си от квалификации като „ проектант “ на новата коалиция. Според мен това е към този момент липса на държавническа мисъл и визия за бъдещето на България. Сами виждаме поредицата от рецесии и потребността от постоянно държавно управление, което да носи директната политическа отговорност. Правителство, върху което да бъде упражняван парламентарен и цивилен надзор.

Теодора Йовчева:  Преизбирането на Радев, както и на всеки настоящ политик, вещае още от същото. Критиките към него за несъставянето на държавно управление са главно поради изразената му политическа позиция, с която той поддържа избрани сили и опонира на други. Президентът действително няма никаква независимост на деяние при връчването на първия и втория мандат, а единствено задвижва механизма. С третия мандат обаче той може да покаже политическа предвидливост. Радев избра да покаже преданост към Българска социалистическа партия, тъй като виждаше, че без поддръжката на Има Такъв Народ или ГЕРБ-СДС държавно управление не можеше да се сформира.

Автор на поредицата е Ивайло Илиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР