политолог и председател на Студентския клуб на политолога към Софийския

...
политолог и председател на Студентския клуб на политолога към Софийския
Коментари Харесай

Говорят младите политолози: Ще успее ли най-сетне Демократична България да се впише във формулата на властта?



политолог и ръководител на Студентския клуб на политолога към Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ 
Какъв е вашия взор върху акцията на " Демократична България " и съумява ли да се впише тази тяхна по-претенциозна стратегия за промени, които обаче сега като че ли са надалеч от хората, за които притеснителни сега са високите цени, инфлация, натиска на пандемията?

Дария-Лора Дачева:  В този избирателен месец следим промяната на фокуса на “Демократична България ” от София към останалата част от страната, защото стана ясно, че по-висок резултат няма по какъв начин да бъде реализиран единствено и само в столицата. Имиджът на елитарната градска партия, която се гордее от този факт и се пробва да го акцентира, не работи в едно егалитарно общество като българското. Не бих нарекла програмата и настояванията претенциозни, само че по-скоро те са надалеч от елементарния жител, който не се интересува толкоз от цифровизация и правосъдна промяна, в сравнение с от рецесиите, които постоянно засягат живота му.

Марио Русинов:  Кампанията на " Демократична България " значително е сходна на предните две, които водиха тази година. Те залагат на огромно наличие в интернет и на мажоритарни акции на претендентите. Впрочем, техните листи са най-динамични в това отношение, точно поради засилената приложимост на преференции от техните гласоподаватели. По мотив на програмата им мисля че е редно да се мисли на две равнища – на равнище послания и обществен имидж и на равнище решения на настоящи проблеми. От позиция на PR-a, обективно видяно " Демократична България " не се оправят с достигането на избрани аудитории. Това проличава ясно от социологическите разбивки. Неслучайно са пакетирани от някои анализатори като „ бутикова “ или градска десница. Това обуславя и по-слабите им резултати в дребните градове. В подобен смисъл използването на по-изчистени от страсти послания не доближават до посочения електорат и са с лимитирана полза. От друга и това е по-скоро гражданска позиция – миналогодишните митинги ясно обрисуваха дневен ред на смяна, а журналистически материали осветлиха справедливи обстоятелства за дълбочината на корупционните практики в нашето общество. В този смисъл промяната на управническия модел има отношение, както към ниския стандарт на живот и инфлацията (например цената на тока се дефинира от регулаторите и в подобен смисъл тяхната добра и самостоятелна работа е основна за ценообразуването), както и за ръководството на здравните процеси. Всяка партия, която го включва в стратегиите си и уповавам се в следизборните си дейности, се вписва в този дневен ред.







Логични са по-слабите резултати на обединението в дребните градове, акцентира Марио Русинов.

Може ли да се твърди, че в актуалната акция, а и с оглед последните социологически данни, точно „ Демократична България “ са главните губещи от появяването на новия индивид на смяната в лицето на партията на Петков и Василев? 

Дария-Лора Дачева:  Смятам, че " Демократична България " има една немалка част плаващи гласоподаватели, които не са привързани към обединението, само че гласоподават за нея, тъй като се припознава в някои от полезностите, приоритизирани от " Демократична България ". Профилът на този вид гласоподаватели е обвързван с гласуването за персони и политически обединения, които най-малко малко се доближават до техните визии и гласоподават за новото, което ще внесе смяна и ще “раздвижи атмосферата ”. Друга причина, заради която считам, че електоралните настройки ще се трансформират с появяването на коалция “Продължаваме смяната ”, е и имиджът на нейните водачи, който се разграничава от имиджа на водачите в " Демократична България ". Несъмнено приказваме за интелигентни и високообразовани хора, едните от които избират да са елитарни, а другите близки до обществото, което им дава един спомагателен престиж измежду гласоподавателите. Именно поради това не изключвам прилив на гласове за Кирил Петков и Асен Василев за сметка на " Демократична България ". И въпреки всичко, съгласно мен, максимален губещ от появяването на новата групировка е “Изправи се БГ! Ние идваме! ”, които от всички социологически изследвания не минават бариерата от 4 %.

Марио Русинов:  Факт е, че таргетираният електорат на " Продължаваме промяната " и " Демократична България " е подобен – с положително обучение, основани в огромни градове. В подобен смисъл възходящият тренд на Демократична България е пресечен от появяването на Политическа партия на политическия небосвод. Мекият им електорат в огромна част ще се изтече в тази посока. От друга страна обективно най-големият губещ от появяването на Политическа партия са групировката „ Изправи се! Ние идваме! “, тъй като това по всичко наподобява ще им коства влизането в Народното събрание. ГЕРБ и Има Такъв Народ също ще изгубят в дадени възрастови групи и може да се окажат много по-голям донор на електорат в безспорни стойности.





 Прочетете изявлението относно . Вижте и какво споделиха младите анализатори за  Четете

Автор на поредицата е Ивайло Илиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР