политолог и магистър по “Европейска интеграция и дипломация на ЕС

...
политолог и магистър по “Европейска интеграция и дипломация на ЕС
Коментари Харесай

Говорят младите политолози: Чии сметки ще обърка Мустафа Карадайъ?



политолог и магистър по “Европейска интеграция и дипломация на Европейски Съюз ” в Софийския университет “Св. Климент Охридски ” . 

Насочваме вниманието си към борбата за „ Дондуков 2 “, чийто собственик сега е Румен Радев. Нека опитаме да създадем прогноза още от в този момент и да си зададем въпроса, който сега вълнува обществеността – ще се стигне ли до балотаж?

Марая Цветкова:  Става все по-трудно да бъде планувано. Отборът на Радев играе за победа на първи тур и всички, които го поддържат би трябвало да бъдат наясно, че в случай че се стигне до втори тур, то нещата не наподобяват толкоз сигурни. Мотивацията на съперниците на Радев е доста по-силна от спокойствието за сигурна победа на тези, които го поддържат. От опит знаем, че в България когато всичко е ясно, нищо не е ясно.

Илия Елияс: Напълно допустимо е да се стигне и до балотаж. Основната причина за това би била не дотам мощната конкуренция, а пристигналите компликации пред служебното държавно управление назначено от президента Радев. Ако има балотаж, това ще е показано от опозиционерите на Радев като избор на съмнение към линията му, което би изглеждало неуместно, поради възможната разлика на вота сред първия и втория претендент с 20%.





Въпросът е до каква степен ще стигнат силите на Движение за права и свободи не толкоз на първи, колкото на втория тур на президентския избор.



Марая Цветкова:  За мен бе предвидимо, че Движение за права и свободи ще издигне партиен претендент. От една страна Движение за права и свободи не поддържа Радев, а въпреки това изборите 2в1 предопределиха претендентът да бъде партиен. Мисля си, че посредством тази кандидатура се вършат опити за оптимално активизиране на електорат в България, а и в Турция. Знаем, че турските проправителствени медии удрят едно рамо в акцията на Движение за права и свободи и в частност на Мустафа Карадайъ. Целта на упражнението е да се разбере какъв брой гласа могат да бъдат преляти за проф. Анастас Герджиков и оттова да се стартират договаряния и с партия ГЕРБ. Ако изборните резултати на Движение за права и свободи не удовлетворяват главните играчи в партията си мисля, че ситуацията на Мустафа Карадайъ няма да е розово. Ако би трябвало да влезем в стилистиката на реалити шоу, Мустафа Карадайъ е пратен на елиминационна борба.

Илия Елияс:  Не би следвало. Поставянето на водач на партия на кандидат-президентски пост да е огромен залог чисто репутационно за самия претендент. Това цели да активизира електората. Движение за права и свободи е в неприятна кондиция и положителният резултат там е повече от необходим, с цел да може Движение за права и свободи да резервира позициите, които има и да покаже, че може да издържи тежкия напън, под който е сложена.



Ако идващият президент не се споделя Румен Радев, какъв ще е приноса за това на Движение за права и свободи и на Карадайъ персонално? 

Марая Цветкова:  Знаем, че Движение за права и свободи оказа помощ за издигането на Румен Радев и той стана президент. На тези, които мислят единствено в бройки гласове, бих споделила да задълбочат разбора си. Ако проф. Анастас Герджиков завоюва изборите, то ролята на Движение за права и свободи няма да е несъществена, а в противен случай. Знаем, че Движението доста сполучливо се активизира, когато някой обществено реши да разклати облика на страж на етническия мир. Президентът Румен Радев го направи и това даде фиктивен мотив за открита игра против него.

Илия Елияс:  Не мисля, че някой различен с изключение на Румен Радев може да промени името на идващия президент. Най-хубавият сюжет за Радев би бил декларирана поддръжка на Движение за права и свободи за неговия конкурент на балотажа. Като, в случай че се стигне до балотаж, то най-вероятно той ще е сред Радев и Герджиков. Подкрепа на Държавно стопанско предприятие за Герджиков би означавало голяма готовност в интерес на Радев. При теоретична обстановка, в която Радев да не е президент, това съществено трансформира картината в страната и по-лош сюжет от това за неговите съперници няма, заради опцията за доста по огромни политически дейности.

 

Припомнете си какво споделиха младите анализатори за . Вижте и какви са оценките на

Автор на поредицата е Ивайло Илиев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР