Политизирането на сделката и действията на държавните институции са сериозна

...
Политизирането на сделката и действията на държавните институции са сериозна
Коментари Харесай

Алице Хоракова, ЧЕЗ: Обмисляме да сезираме ЕК - нарушени са нашите законови интереси

Политизирането на договорката и дейностите на държавните институции са сериозна опасност за нашия капиталов интерес, разяснява Алице Хоракова от централата на ЧЕЗ в изявление за 3-е News.

Разглеждаме опцията да подадем тъжба пред Европейската комисия против решението на Комисия за защита на конкуренцията, заяви още Хоракова.

Анализираме дали тези дейности на българската страна в отговор на желанието ни да продадем българските си активи не нарушават правилата за отбрана на вложенията, обект на арбитражно дело, сподели още представителят на ЧЕЗ в Прага.

Ето и цялото изявление:

- На какъв стадий е сега договорката за продажбата на българските активи на ЧЕЗ Груп? През август основният финансов шеф на ЧЕЗ заяви, че ЧЕЗ също е подала тъжба против решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което Комисията блокира продажбата на българските активи на ЧЕЗ Груп на " Инерком ", защото наподобява „ на пръв взор безсмислено “. Може ли да дадете повече детайлности за аргументите за подаването на тази тъжба?

- Притеснява ни, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не даде задоволителни обяснения за какво пазаруването на нашите български активи би заплашило конкуренцията в България и оценяваме дадените причини като несъответстващи и несъстоятелни. Считаме, че решението нарушава нашите законови ползи и по тези аргументи подадохме тъжба против решението на Комисия за защита на конкуренцията до Върховния административен съд. Запознати сме с подхванатите стъпки на колегата ни по отношение на подадено ново заявление пред Комисия за защита на конкуренцията и оценяваме твърдото желание на " Инерком " по този въпрос, което бе изразено посредством вътрешното преструктуриране на " Инерком Груп ", с цел да реагира на съображенията на Комисия за защита на конкуренцията.

- Планирате ли да предприемете ограничения, с цел да отбраните вашите ползи?

- Разглеждаме и опцията да подадем тъжба пред Европейската комисия против решението на Комисия за защита на конкуренцията. Считаме, че е доста объркващ фактът, че след сключване на контракта за продажба на акции с " Инерком " небрежно бе призната смяна в Закона за енергетиката в опит да се окаже въздействие върху осъществяването на към този момент подписана договорка. Отбелязваме, че тази корекция не е минала през надлежната процедура на вътрешни разисквания и към момента няма насоки за използването й от страна на Комисията за енергийно и водно контролиране. Настоящият метод на държавните институции и политизирането на цялата договорка може да доведат до сериозна опасност за осъществяване на договорката от страна на българската страна. В момента проучваме дали тези дейности на българската страна в отговор на желанието ни да продадем българските си активи не нарушават правилата за отбрана на вложенията, обект на арбитражно дело.

- Въз основа на всичко това, смятате ли, че към момента може сполучливо да бъде финализирана договорката с " Инерком "?

- Бихме желали да подчертаем, че имаме годен контракт за покупка, който е подписан с " Инерком " и почтено обсъждаме с нашите сътрудници законовите условия и финасирането. " Инерком " интензивно преговоря с банки и подхваща стъпки, с цел да извърши в точния момент изискванията в контракта. Също по този начин неведнъж получихме уверения, че " Инерком " желае да резервира сегашния мениджърски състав на фирмите, с цел да подсигурява последователност в даването на услуги. Както ние в ЧЕЗ, по този начин и " Инерком ", сме решени да завършваме договорката, както е контрактувано и работим дружно за осъществяване на съответните отговорности по Договора за продажба на акциите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР