Политиците нямат право да използват името на Левски, смята Недялко

...
Политиците нямат право да използват името на Левски, смята Недялко
Коментари Харесай

Недялко Йорданов: Политиците нямат право да използват името на Левски

Политиците нямат право да употребяват името на Левски, счита Недялко Йорданов.

" Ако фактически Левски следи какво става сега, не би бил удовлетворен. Смъртта му го е идеализирала и е очистила името му ". Това съобщи поетът Недялко Йорданов в " Офанзива ".

" Много е неточно другите политици в този момент, които враждуват между тях, еднообразно да употребяват името на Левски, като че ли единствено те имат право. Българинът е изтътпял толкоз неща, и това настоящо разцепление ще изтърпи. Няма метод да бъдем песимисти ". 

Той е написал три стихотворения за Левски. " Първото когато съм бил седемгодишен. Като дете ме впечатли лъвският му скок, както и обесването му. Второто, навръх 37 година - възрастта, на която е обесен Левски. Тогава бе дошло времето когато комитетите вземат решение всичко, а те са били значими и по времето на Апостола. Думата независимост в същото време тогава звучеше еретично ", спомня си той. 

Йорданов напомни, че на 28 години Левски се отхвърля от всичко свое в името на народа. " Като поглеждам сегашните 28-годишни, не е в интерес на нашата юноша. Идеалът на Левски е чиста и свята република, във времена на царства. Това е ужасно просветление. Идеалите на Левски се реализираха, само че какво какво тъкмо се реализира? ", попита реторично поетът.

Новата му книга се споделя " Епопея на незабравимите ", имитация на Вазовата " Епопея на забравените ". Това е книга за 30 поети - от Раковски до Петя Дубарова. Той постоянно е възприемал Левски като стихотворец, а тефтерчето му - като стихосбирка.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР