Политиците говорят за 15 милиона, но няма достоверни данни, които

...
Политиците говорят за 15 милиона, но няма достоверни данни, които
Коментари Харесай

Близо 2 млн. души напуснали България за последните 30 г.

Политиците приказват за 15 милиона, само че няма достоверни данни, които да ги опровергаят

Според разпоредбите на Евростат в една и съща година – 2021 година, броене на популацията и жилищния фонд се организира във всяка страна членка.

Тъй като отговорът на въпроса за националността на всеки преброен е наложителен, това е един от възможностите да се разбере какъв брой тъкмо българи живеят в чужбина сега.

Когато се приказва за българите в чужбина, в общественото пространство се загатват най-различни цифри, които рядко почиват на публични данни. Чуждите статистики да вземем за пример демонстрират, че за последните 30 години

непрекъснато

пребиваващите

в чужбина българи

са към 1,1 млн.

Но първо – става въпрос единствено за хората, които са българи по народност. Потомците на българите, заселили се в чужбина в този момент, надали ще имат отметка “българин ” в персоналните си документи, както не се водят българи и потомците на хора, емигрирали преди десетилетия.

И второ – тези данни са единствено за Европейски Съюз. Резултатите от преброяванията в страни от други континенти рядко доближават до България. Затова някои политици си разрешават да приказват за 11, даже за 15 милиона българи по света, само че няма кой да ги опровергае с достоверни данни.

Според Национален статистически институт да вземем за пример за същите тези 30 години – сред 1984 и 2016 година,

България е

напусната

от 1,85 млн.

български жители

И съгласно изчисленията излиза, че 52% от понижението на популацията на страната през този интервал се дължи на негативния натурален приръст, а другите 48% - на чистата емиграция.

Нетна емиграция е броят на хората, който се получава, като от напускащите страната се изваждат тези, които се завръщат в нея. Според последния годишник на Национален статистически институт, който е за 2017 година, броят на напусналите България през тази година е бил 35 хиляди души, а броят на завръщащите се – 25 хиляди души. Т.е.

чистата емиграция

е била единствено

10 хиляди души

През последните години тя непрестанно понижава и съгласно доста експерти скоро ще се стигне досега, в който ще стане нула.

“Въпрос на хипотези е, само че в случай че приказвам като специалист, а не като ръководител на Национален статистически институт, чакам в околните години този баланс да стане позитивен. Т.е.

колкото индивида

напущат България,

толкоз и да се

връщат

Може би ще стане в границите на към 5 години ”, сподели пред “24 часа ” ръководителят на Национален статистически институт Сергей Цветарски.

Това е действително да се случи съгласно него, тъй като зависи напълно от ограничения, които политиците могат да вземат, да вземем за пример да създадат страната по-привлекателна за живеене и това да продължи задоволително дълго време. Много по-трудно е съгласно Цветарски да се ръководи раждаемостта, която си е персонално решение на индивида и никой не може да оказва въздействие върху нея.

Колкото до самата раждаемост, към нея също има доста легенди. По-ниска от сегашната раждаемост в България съгласно данните е имало през 1997 година

Тогава е достигнато дъното на рецесията и българите по всяка възможност са реагирали с краткотрайното отсрочване на тези персонални проекти.

След 2000 година раждаемостта стартира да се покачва и от 1,2 промила през 1997 година в този момент към този момент е 1,6 промила. Но все пак естественият приръст продължава да е негативен, защото смъртността е по-висока.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР