Политици, военни и дипломати от цял свят се събраха в

...
Политици, военни и дипломати от цял свят се събраха в
Коментари Харесай

Войната в Украйна ще доминира в разговорите на Мюнхенската конференция по сигурността

Политици, военни и дипломати от целия свят се събраха в Мюнхен в петък, с цел да обсъдят обстановката със сигурността в Европа след съветското навлизане в Украйна преди съвсем година, съобщи " Ройтерс ".

Войната още веднъж разпали дългогодишни диспути по въпроси като построяването на личен боен потенциал на Европа, доколко тя би трябвало да разчита на Съединените щати за своята сигурност и какъв брой би трябвало да харчат държавните управления за защита.

Делегатите на Мюнхенската конференция по сигурността, годишна среща, фокусирана върху защитата и дипломацията, ще обсъдят и световното влияние на войната върху въпроси, вариращи от енергийните доставки до цените на храните.

Германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон и вицепрезидентът на Съединени американски щати Камала Харис са измежду присъстващите на конференцията, която стартира в петък и продължава до неделя. Очаква се висши украински чиновници също да създадат обръщения.

 " Икономист " за втората година от войната: Европа и Русия се раздалечават още повече

Излагайки позицията на Киев, консултант на украинския президент Володимир Зеленски сподели, че " същинска световна сигурност " може да бъде реализирана единствено в случай че Украйна завоюва войната.

" Преговорите могат да стартират, когато Русия изтегли войските си от територията на Украйна. Други разновидности единствено дават на Русия време да прегрупира силите си и да възобнови бойните дейности във всеки един миг ", написа Михайло Подоляк в " Туитър ".
Миналогодишната конференция се състоя броени дни преди началото на войната. Докато съветските войски се трупаха по границите на Украйна, западните водачи в Мюнхен приканиха президента Владимир Путин да не нахлува и предизвестиха за тежки последствия, в случай че го направи. Тази година водачите ще се борят с дълбоките последствия от решението на Путин да пренебрегне апелите им и да отприщи най-опустошителния боен спор в Европа след Втората международна война.

" Ако Путин победи в Украйна, посланието към него и към другите властнически режими ще е, че силата се възнаграждава ", сподели тази седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. " Това би направило света по-опасен. И всички ни по-уязвими ", акцентира Столтенберг.

Той говореше преди срещата на министрите на защитата на НАТО, които дадоха обещание да усилят военните доставки за Киев, макар че признаха, че личните им ресурси от са мощно изчерпани поради войната.

Германският министър на защитата Борис Писториус повтори обещанието си Берлин да надвиши задачата на НАТО за военни разноски в размер на 2% от Брутният вътрешен продукт.

" Ще поставим всички старания да я надхвърлим, макар че това би трябвало да бъде в съгласие в границите на (управляващата) коалиция. Но би трябвало да е ясно на всички, че с едвам 2% няма да можем да посрещнем провокации, които предстоят ", сподели той при идването си за конференцията.

Москва не е поканена

Конференцията от време на време е служила като барометър за връзките сред Русия и Запада, най-много през 2007 година, когато Путин разкритикува Съединените щати в тирада, която през днешния ден необятно се възприема като предвестител на доста по-сурова позиция против демократичните демокрации.

Тази година съветските водачи няма да участват.

Председателят на конференцията Кристоф Хойсген, немски посланик деец, сподели, че уредниците не са поканили съветски публични лица, защото Путин е " скъсал с цивилизацията ".
Москва в това време упрекна Вашингтон, че подбужда Украйна към ескалация на спора и сподели, че Съединените щати в този момент са директно въвлечени във войната. На конференцията се чака рекордно огромна американска делегация, включваща Харис, държавния секретар Антъни Блинкен и една трета от Сената на Съединени американски щати.

" Очакваме сигнал за единение от трансатлантическата общественост ", сподели Хойсген пред кореспонденти.

Конференцията също по този начин ще покаже на западните водачи, че огромна част от останалия свят не вижда нещата по техния метод.

Усилията да бъдат уверени африканските, азиатските и латиноамериканските водачи да изолират Москва постоянно се провалят заради съветското дипломатическо и икономическо въздействие и гнева на световния Юг, че Западът е посочил доста по-слаб интерес към споровете и несправедливостите там.

Други огромни интернационалните въпроси също ще бъдат наранени на конференцията, изключително връзките сред Запада и Китай.

Очаква се да участва висшият китайски посланик Ван И и Блинкен обмисля да се срещне с него там. Това ще бъдат първите им диалози лице в лице, откакто Съединените щати смъкнаха мистериозни летящи обекти.

Първоначално Вашингтон приказва за китайски шпионски балон, само че съобщи, че разследващата общественост на Съединените щати преглежда опцията, свалени над Съединени американски щати и Канада, да са били свързани с комерсиална или друга доброжелателна цел.

Пекин упрекна Вашингтон, че самичък шпионира други страни с балони.
Очаква се повече от 40 държавни глави и 60 министри да участват на конференцията, която съответства с на немските летища, в това число в Мюнхен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР