Политици от различни парламентарни групи коментираха пред журналисти в Народното

...
Политици от различни парламентарни групи коментираха пред журналисти в Народното
Коментари Харесай

Политици коментираха побоя над гребци до язовир край Асеновград

Политици от разнообразни парламентарни групи разясниха пред публицисти в Народното събрание спора от 26 юни на язовир край Асеновград, при който група роми от локалната махала нападнаха деца от локалния тим по кану-каяк.

Прокуратурата желае непрекъснат арест за биячите от Асеновград
 
Според Емил Христов от ГЕРБ и Славчо Велков от Българска социалистическа партия спорът не е на етническа основа, а по-скоро е престъпен случай. Йордан Цонев от Движение за права и свободи счита, че нападателният език на националистите поражда експанзия у тези, към които е ориентиран. Според Юлиан Ангелов от Обединените патриоти е явно, че казусът е сред " роми и българи " и е извънредно време партиите да не демонстрират единствено какъв брой са толерантни, а да посочват проблемите с същинските им имена. Стефан Августинов от " Воля " прикани да не се основава напрежение, което може да прерасне в етническо.
 
" Това не е етнически спор и не можем да го слагаме в тази рубрика. Това е детайл от битовата престъпност ", съобщи Емил Христов от ГЕРБ. Според него експанзията е зачестила на всички места - от учебното заведение до улицата, и би трябвало всички дружно да работят за преодоляването й. " Не може всичко да решаваме посредством експанзия ", акцентира той. По думите му напрежението в Асеновград е овладяно с помощта на своевременната интервенция на полицията.

Родители на битите млади гребци: Искаме по-силна полиция!
 
" На доста хора им се желае напрежението в Асеновград да е етническо, само че то е напрежение сред разнообразни обществени групи ", разяснява Славчо Велков от Българска социалистическа партия. " Това не е напрежение на етническа основа, мотивът е престъпен, български жители атакуват български жители, без значение към коя обществена група принадлежат ", уточни той. Важното е да бъде овладяно това огнище на напрежение, към този момент това се прави, сподели още Велков.
 
" Осъждаме сходен вид вандалски и бандитски прояви, без значение от коя етническа група са осъществени ", съобщи Йордан Цонев от Движение за права и свободи. Според него отговорните би трябвало да бъдат осъдени. Трябва да се успокои напрежението, счита Цонев. По-важното обаче съгласно него е да се потърсят аргументите за агресивното държание.
 
" Нееднократно предизвестяваме на всички равнища, че нападателният език, употребен от българските националисти, поражда експанзия от тези, по отношение на които е използван ", уточни той. По думите му постоянно от парламентарната естрада се декларира, че престъпността е ромска, съгласно Движение за права и свободи обаче престъпността не е етническа.

Протест в Асеновград поради побой над гребци (СНИМКИ)
 
" Апелираме да се премисли езикът на омразата, който се постанова в Народното събрание, в политическия живот от националистите ", сподели Цонев. Той съобщи, че не оправдават агресивното държание, " само че би трябвало да се обърне най-сетне внимание на метода на говорене и на отношение към тези проблеми ".
 
" Крайно време е българските политически партии не да търсят единствено дял от това да се демонстрират какъв брой са толерантни и по какъв начин другите са неприятни, а да посочват проблемите с същинските им имена ", уточни Юлиан Ангелов от Обединените патриоти.
 
" Няма по какъв начин да не кажем, че това е проблем сред роми и българи, тъй като е явно и се случва непрестанно ", добави той. " Етнически проблеми има и те са инспирирани от това, че страната абдикира от решаването им и от това да има респектиращи дейности към това малцинство ", счита Ангелов.

Роми нападнаха гребци в Асеновград
 
Не споделям, че всички от този етнос са такива, само че една част от него към този момент 20 години прави каквото си желае, добави той. Според него не патриотите, а опозицията насажда език на омразата и разделяне на нацията по ред идеологически и политически аргументи.
 
Позицията на " Воля " е, че не трябва да се позволява език на омразата и фрагментиране на българското общество, без значение дали става въпрос за хора от български, турски или ромски етнически генезис, акцентира Стефан Августинов от партията. Според него политиците би трябвало да внимават по какъв начин приказват, с цел да не се основава напрежение у хората.
 
Той счита, че е значимо да се схванат аргументите за спора в Асеновград. Надявам се това да е спор на битова основа и да не сътворяваме напрежение, което може да прерасне в етническо, сподели още той. По тематиката Блокираха протестиращите в Асеновград, отрязаха пътя на хиляди към ромската махала
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР