Политици не бива да говорят за ваксините. Tам където има

...
Политици не бива да говорят за ваксините. Tам където има
Коментари Харесай

Министър Сербезова: Политици не бива да говорят за ваксините |

" Политици не трябва да приказват за имунизациите. Tам където има високо имунизационно покритие, акцията се води от специалисти ", сподели министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова по БНР и даде образец с Португалия, където популацията е имунизирано на 90%.

Тя увери, че отсега нататък решенията, свързани с пандемията, ще бъдат вземани от специалисти.

Ваксинацията против Коронавирус у нас - провалена при старта ѝ

Според нея проблемът с ниското имунизационно покритие против COVID-19 у нас е бил заложен още при започване на акцията, когато не е било разяснено на наличен език какви артикули са имунизациите и за какво са безвредни.

" Може би през цялото време, преди към две години, имунизацията беше стартирана не толкоз удачно, да не кажа неправилно, тъй като в повечето държави в приоритетните групи беше възрастното население. От самото начало беше подавана справедлива, на наличен език, информация, в това число с " горещи линии ". В други страни хората, които желаеха да се имунизират, получаваха часове, в които могат да го създадат с есемес. Изпуснато е скъпо време, само че ние ще създадем такава акция, тъй като науката е безапелационна за изгодите ", уточни проф. Сербезова.

Според нея решението да се ваксинираш не е единствено самостоятелно, тъй като с него пазиш и близките, които имат противопоказания за имунизация. 

Министър Сербезова сподели още, че персонално е изпитала резултата от имунизациите:

" Боледувах преди да бъда имунизирана, при започване на пандемията. Върнах се от командировка в Азия, бях на ревизия в един цех. Вероятно съм била една от първите инфектирани. Боледувах два месеца, тогава към момента лекарите не знаеха каква е тази болест. Предписаха ми три антибиотика, от които нямаше резултат, и стартира да се оформя херния от кашлица. Това бяха два месеца, в които аз бях с прикрепена възглавница, за да мога да вдишвам. След това се заразих и като имунизирана и изкарах вируса единствено за два дни, с доста леки признаци. От личен опит мога да кажа какво е да боледуваш неимунизиран и имунизиран ", описа тя.

Зелените документи

Зелените документи са предложени от Европейската комисия. Ще желая разбор на резултата от въвеждането им и на тази база ще реша какво да подхваща оттук насетне, сподели министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова след въпрос дали ще издаде заповед, с която документът да стане наложителен за Народното събрание и министерствата.

Ще има ли кадрови промени в лечебните заведения, въпросът " Лозенец "

Един от месечните анализи, които се изпращат в Министерството на здравеопазването, е за положението на лечебните заведения. Ще го желая още през днешния ден и според от индикаторите е допустимо да предприемем конкретни проверки, сподели здравната министърка.

Проф. Сербезова разяснява и проблема със сливането на педиатричната болница, болница " Лозенец " и сдружението, което е било основано с решението за създаване на национална детска болница:

" Смятам да извикам и трите страни в проблема, с цел да забележим това ли е бил най-удачният вид. Интересуват ме обстоятелствата. През октомври е имало планово решение от Министерство на здравеопазването, само че Министерският съвет не е одобрил тази форма на обединение, по тази причина би трябвало да се срещна с хронологията ", сподели тя.

Според нея, с цел да спре доплащането от страна на пациентите, би трябвало да бъде приключена дигитализацията на опазването на здравето. Когато се цифровизират всички процеси, всичко става транспарантно – с какво е лекуван човекyt, какви средства са вложени и какъв е резултатът, уточни министърyt.

Тя разяснява и недостигa на някои лекарства у нас:

" Има и на тази база се вземат решения за прекъсване от експорт на избрани препарати. Така през ноември беше спрян износът на 297 медикамента. Важно е обаче дали всички подават информация към тази система, с цел да има действителна изгода от внедряването ѝ ", сподели министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР