Политици искат канонизирането на Васил Левски за светец. Идеята идва

...
Политици искат канонизирането на Васил Левски за светец. Идеята идва
Коментари Харесай

Искат канонизирането на Васил Левски


Политици желаят канонизирането на Васил Левски за светец. Идеята идва от партия от ръководещата коалиция – Националния фронт за избавление на България. От там приканват управлението на църквата ни да прегледа незабавно въпроса.

Националният изпълнителен комитет на партия НФСБ се обърна с апел към Светия синод на Българската православна черква да бъде незабавно прегледан въпросът с канонизацията като светец на йеродякон Игнатий, прочут със светското си име Васил Иванов Кунчев и уважаван в паметта на народа ни като Апостола на свободата Васил Левски.

" По мотив 145 години от мъченическата гибел на Васил Левски, преди броени часове христолюбивият български народ всецяло отдаде своята респект и самопризнание към личността и делата му, към подвига и саможертвата му в името на освобождението ни от иноверски терор и робство. В националната памет Васил Левски от дълго време е общопризнат като светец поради саможертвата му в името на свободата на българите – освен световна, само че и да изповядват нашата православна религия свободно, без гонения, ругатни и оскърбление! Като главен претекст срещу канонизацията на Апостола на свободата Васил Левски постоянно се акцентира, че той самичък е напуснал манастира и се е отказал от своя ранг. Но ето какво споделя поп Тодор за последните думи на Васил Иванов Кунчев: " Аз отидох при Левски и като го изповядах, почнах да чета отпуснатата за случая молитва и когато загатнах името " раб божия Василий”, Левски ме прекъсна и сподели: Споменувай ме в молитвите, отче-попе, с името Йеродякон Игнатий. Моли се, отче, не за мене, а за Отечеството България ", акцентират от партията.

От НФСБ означават, че осъзнават, че нашата Църква има одобрени със епохи правила за канонизация. Но напомнят, че като боголюбиви християни патриотите не са стояли и не стоят настрана от благочестивите нейни каузи. ”По наша самодейност и с наши средства бе въздигнат православен храм в квартал " Победа " на град Бургас, десетки са даренията ни за православни храмове и параклиси, за почитането на паметта на видни дейци на БПЦ. И нашата твърда увереност е, че не може да се вменява във виновност на Васил Левски напускането на манастира, тъй като той не го е направил, с цел да се отдаде на всемирски удоволствия и метод на живот. Напротив! С живота си на безсребърник и монах по-късно, с делата си избавление на христолюбивия ни народ, със самопожертвованието си, както и с последната си изповед, той е потвърдил неопровержимо своята неразрушима връзка с православната ни религия и своята святост”, акцентира управлението на НФСБ в лицето на Валери Симеонов, Данчо Хаджиев, Валентин Касабов и Борис Ячев.

" Националният изпълнителен комитет на партията приканва и моли Светия синод на БПЦ да преодолее подозрения и съмнения, в случай че има такива, и да стартира процедура за канонизация на йеродякон Игнатий – Апостола на свободата Васил Левски! ", приканват от партията.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР