Политици и експерти в понеделник предупредиха за огромен“ риск от

...
Политици и експерти в понеделник предупредиха за огромен“ риск от
Коментари Харесай

Euractiv.bg: Българските корупционни канали „жадно очакват“ големите европейски пари заради кризата с Ковид 19

Политици и специалисти в понеделник предизвестиха за „ голям “ риск от корупция с великодушните средства, които Европейската комисия активизира в отговор на рецесията с ковид, написа euractiv.bg.

В понеделник EURACTIV България и евродепутата Радан Кънев (ЕНП, Демократична България) проведоха онлайн конференция с присъединяване на европейския комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон. На нея бе разискван невиждания оздравителен пакет на стойност 750 милиарда евро, препоръчан от Урсула фон дер Лайен. От тази сума, България чака да получи към 13 милиарда, с цел да укрепи и модернизира стопанската система си.

Конференцията бе озаглавена “Животът след пандемията. Връщане към естественото или ново начало? “.

Комисарят Бретон описа в детайли за реакцията на Европейската комисия по време на рецесията във всичките й аспекти – от опитите да се обезпечат защитни маски до макроикономиката и битката с подправените вести, разпростанявани в интернет платформи като Facebook или Туитър.

Френският комисар акцентира, че рецесията е засилила позициите на тези, които желаят “повече Европа “. Според него популистите в разнообразни европейски страни са били принудени да млъкнат. Той беше също по този начин безапелационен, че Европа се е справила по-добре с рецесията от Съединени американски щати, където по негови думи се е стигнало до “хаос “.

Запитан от специалиста по европейска връзка Дан Лука дали Европейски Съюз няма потребност от трети огромен план, след триумфа с вътрешния пазар и с общата валута, Бретон сподели, че Комисията има вяра, че нейните нови оферти са основа за следващ нов исторически пробив.

Бретон, в чийто голям сектор влиза и цифровата стопанска система, сподели положително познаване на България. В отговор на въпрос той напомни, че още при Варшавския контракт България е била мощ в компютърните технологии.

Икономистът Кирил Петков от Харвардската стратегия на СУ разви тезата, че едно безрезултатно консумиране на големия оздравителен пакет ще докара до допълното “таксуване ” на всеки европеец. Този риск е още по-голям, съгласно Петков, в случай че тези средства са грантове, разпределяни от европейски и от национални служители.

Рискът тези пари да отидат в неверна посока, и изключително рискът за корупция, по негови думи, е голям. Той добави, че ще има и нездравословното въздействие върху цялата икономическа система, в която всички артисти ще се стремят да се докопат основно до европейските пари.

“Ще спрете да мислите за нововъведения, ще спрете да мислите за конкурентоспособност, ще мислите единствено за най-лесните пари, които могат да се вземат “, сподели той.

Юлиян Попов, някогашен министър на околната среда и водите, специалист по климатични политики, сподели, че думата “усвояване “ на средства в българския език би трябвало да бъде неразрешена. По негови думи, от “усвояване “ на европейски средства резултатът е стесняване на стопанската система, до момента в който вложението на средства води до мултиплициране на въздействието на парите.

“От усвоени 10 милиарда ние получаваме артикул за 3 милиарда. От вложени 10 милиарда получаваме артикул за 30 милиарда “, сподели Попов, който пледира за вложения в българската енергетика по английски модел, при който закриването на ТЕЦ-овете на въглищаа не докара до увеличение на сметките за потребителите.

Радан Кънев сподели, че комисарят Бретон и всички други участници са дали явен отговор, че “връщане към естественото “ няма да има без ново начало.

“Връщане към естественото без ново начало значи връщане към отрицателните аспекти на нормалността отпреди една година “, сподели той.

По негови думи, България има “добре поддържани корупционни канали “ още от времето на късния социализъм, а “новото начало “ може да се окаже “рестарт на мафията на по-високо равнище “.

“Когато в нашата стопанска система, изключително през държавната власт, влязат обилни средства, те доста бързо, доста елементарно, намират своя път. Така че огромна част от тези средства могат да се върнат в ръцете на политическата власт, само че към този момент като нелегитимно финансиране на политици и политически партии. Това завърта порочния кръг, в който тези средства, още веднъж по нелегитимен пазарен метод, се изливат в медиийни канали и по искрено престъпен метод се изливат в пазаруване на избори “, сподели Кънев.

Той подчертава върху потребността от надзор върху потреблението на европейските средства. Според него съществуващите средства за надзор са незадоволителни, в това число има потребност от усилване на институцията на европейския основен прокурор.

“Добре разбирам страха на доста сътрудници от това, че европейският оздравителен  план ще се трансформира в гигантска финансова инжекция за този действителен циничен модел “, сподели Кънев. Той обаче беше безапелационен, че това не значи, че България би трябвало да се лиши от този финансов проект, както и да се лиши от опцията за създаване на съвременно общество, чиста околна среда и нараснало качество на живота.

“Големият въпрос, който за жалост на този стадий би трябвало да оставим отворен, е по какъв начин се упражнява подобен надзор, при който парите да бъдат в действителност вложени оправдано, и на второ място транспарантно и оправдано, с цел да не се изливат в престъпната машина “, сподели Кънев.

Той добави, че наличните контролни механизми и на българската страна са незадоволителни, а българското политическо болшинство не позволява тяхното реформиране.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР