Политико-религиозен скандал раздели и тази година християните в Кърджали. От

...
Политико-религиозен скандал раздели и тази година християните в Кърджали. От
Коментари Харесай

Политико-религиозен скандал раздели и този път християните в Кърджали

Политико-религиозен скандал раздели и тази година християните в Кърджали. От няколко години се води люта борба сред политическите водачи в града за това къде и по какъв метод да се хвърли кръста на Йордановден. Раздорите и опитите единият кръг в лицето на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева да надделее над другия, представляван от кмета Хасан Азис, отхвърли хората да вземат участие всеобщо в ритуала.
Години наред церемонията е започвала от храма „ Св. Георги “, описаха пред Фрог кърджалии. Според тях Караянчева пробвала да прекъсне тази традиция, като по нейно гледище я трансферира в средновековния манастирски комплекс „ Св. Йоан Продром “. Твърди се, че храмът получил богати дарения от представители, свързани с ГЕРБ. С това хората си изясняват и за какво там е изместен ритуала „ мятане на кръста “. Двата лагера от през вчерашния ден още веднъж са извадили томахавките. Болшинството от жителите на Кърджали са безапелационни, че избират да се съблюдава остарялата традиция, само че не тъй като кметът, който е Движение за права и свободи, упорства за това, а тъй като всички по този начин са привикнали. Пък и локалното църковното настоятелство застанало зад тях.

Предходни години в някои уеб сайтове, близки до властта, разясняват въпросния спор, представяйки го като опит да се спре „ скандалният и екстравагантен свещеник Петър Гарена “. В опълчването на християните се забърква и името на митрополит Николай, който се чака на следващия ден да хвърли кръста във водите на Арда. Позиция предходната година изрази обществено и регионалният шеф на Кърджали Никола Чанев. От страницата си във фейсбук той окачестви всичко това като произволи на кмета Азис. " Щом вярата и традициите не могат да ни обединят, на какво да се надяваме ", възмутиха се поданици на Кърджали.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР