Политиките на управляващите във връзка с медийната регулация в България

...
Политиките на управляващите във връзка с медийната регулация в България
Коментари Харесай

ГЕРБ се превръща във виртуоз на репресията над медиите

Политиките на ръководещите по отношение на медийната регулация в България и правата и отговорностите на публицистите са един от най-ярките образци по какъв начин ГЕРБ и съдружните им сътрудници прикриват същинските си планове зад общи изречения и замазващи очите обещания. И по какъв начин зад фасадата на гръмки лозунги в действителност непрестанно се вършат опити за лишаване на територия пред критичната журналистика у нас.

Докато министър председателят Бойко Борисов приказва пред публиката, че партията му няма никаква виновност за пропадането на страната до 111-о място в света по независимост на словото и до момента в който изяснява (в наличието на камери) на партийния актив, че „ нито един от вас тука няма никаква опция да въздейства на която и да е медия ”, действителността демонстрира друго. ГЕРБ употребяват всяка опция да потискат публицистите, които не могат да управляват - било обособени хора, било цели медии. Управляващата партия употребява всеки късмет да включи стряскащи ограничавания в законите, свързани с журналистическата активност, каквито няма нито в общото европейско право, нито в същинските демокрации.

Нищо положително не вещае и основаването на „ експертна “ група към Народното събрание, която ще предлага огромни промени в Закона за радиото и малкия екран. Неговото отваряне е неизбежно, защото до есента на 2020 година България би трябвало да транспонира новата Директива на Европейски Съюз за аудио-визуалните медийни услуги. От Брюксел категорично показаха, че документът има за цел „ доближаване сред телевизионните и интернет услугите “ и че той по никакъв метод не визира работата на публицистите. Шефът на медийната комисия у нас Вежди Рашидов, с чиято заповед бе основана група, обаче към този момент прикани да се дават оферти с доста по-широк обсег, които да засягат и журналистическото наличие.

Бившият министър на културата от много време се е фиксирал върху така наречен подправени вести и даже се е

 

самообявил за патрон на битката с тях

 

Обаче единственото нещо до момента, което е направил по въпроса, е да даде много противоречиво определение на явлението: „ непроверена вест, която няма нищо общо с истината “. Миналата седмица Рашидов продължи да упорства, че войната с подправените вести ще е това, което ще покаже дали измененията в Закон за радиото и телевизията ще са сполучливи или не. “Ако ние не намерим законова форма по какъв начин да ограничим тази лъжлива вест, тя ще унищожи свободата на словото. Затова този закон ще е доста значим за нас, в случай че е добър “, разгласи Рашидов.

Обществото би трябвало да подхожда с огромно съмнение, когато виновните фактори в ГЕРБ обещаят да подсигуряват свободата на медиите и правото на свободно изложение. Доказателствата, че основни фигури в ръководещата партия работят назад на това, което приказват, не са едно и две, като по подигравка на ориста някои от най-ярките се появиха през последните дни. Миналия петък стана ясно, че Конституционният съд е оповестил за противоконституционна наредбата от Закона за отбрана на персоналните данни, която вкара 10 критерия за преценка дали публицистите съблюдават салдото сред правото на информация и отбраната на персоналните данни в публикациите си. Тези критерии се появиха отново при въвеждането на европейки документ - Общия правилник за отбрана на данните, по-известен като GDPR. Макар че в него сходни текстове няма,

 

те бяха дописани в страни като България и Румъния

 

Това се случи, макар че Европейски Съюз и този път уточни категорично, че регламентът се прави поради онлайн злоупотребите с персонални данни и така нататък и че той няма нищо общо с публицистиката. Управляващите у нас обаче демонстрираха „ въображение “ и взеха решение посредством GDPR да желаят от публицистите да преценяват какво въздействие ще окаже разкриването на персонална информация да вземем за пример за политиците „ върху неприкосновеността на персоналния живот на субекта и върху неговото положително име “. След анулацията на този и сходните проби от Конституционен съд в действие остава нормата, че „ обработването на персонални данни за журналистически цели е законосъобразно, когато се прави за реализиране на свободата на изложение и правото на информация, при ценене на неприкосновеността на персоналния живот “.

В ГЕРБ са виртуози освен в това да трансформират европейски документи в доморасло средство за репресии над публицисти, само че и да трансформират претенции за отбрана на професията в безусловно съмнителни ограничения. След аудиенция на представители на „ Репортери без граници “ у нас през октомври задграничните наблюдаващи описаха медийната конюнктура у нас като „ безусловно ужасяваща “. Един от причините бе обвързван с монопола в разпространяването на вестници, а членовете на авторитетната организация оповестиха, че от три години търсят среща с премиера Борисов, с цел да обсъдят журналистическата конюнктура в страната. След това той заяви, че е чул апела на „ Репортери без граница “, и изненадващо добави, че в лицето на „ Български пощи “ страната е решила да се включи в дистрибуцията на печата, с цел да достави всеки вестник до всяка точка на страната. Борисов разясни, че това е единственото нещо, което той може да направи в отговор на настояванията за отбрана на публицистите.

Представители на разпространителския бизнес обаче съзряха в „ реципрочните дейности “ на Борисов обслужване на ползите на най-големия състезател на този пазар у нас, за какъвто се сочи депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Те обясниха, че в случай че страната транспортира вестниците из страната, което ще се случи от януари, това икономисва най-големия дистрибуторски разход – за превоз. Според изчисленията след включването на страната месечно депутатът предприемач ще икономисва към 100 000 лева В същото време най-големият притежател на обекти за търговия на дребно с вестници, който също се свързва с Пеевски, ще продължи да продава най-големите размери, защото „ Български пощи “ съвсем нямат будки.

Могат да се дадат и още доста образци, че когато ГЕРБ заприказва за „ независимост на словото “, България пропада още по-надолу в международните ранглисти. Затова занапред е ясно, че сформирането на групата за „ огромни промени “ в законодателството под егидата на Вежди Рашидов няма да промени към по-добро медийната среда у нас. Напротив, упованията са обособени нейни членове да работят като троянски кон и да се трансфорат в проводник на настояванията на ръководещите. Достатъчно е да се напомни, че комисията бе основана скрито от медиите и че за старта й не бяха авансово осведомени и поканени всички заинтригувани страни. Дори противоположното - в групата няма нито един представител на журналистическите сдружения, които от години молят за същински промени в интерес на специалността и на публицистите. Например: включване на професионална и гражданска квота в Съвет за електронни медии за понижаване на резултата от политическите назначения на комфортни хора в регулатора. Които след това гласоподават под строй за шефове на Българска национална телевизия и БНР, посочени от ръководещите и от кръгове зад тях. Каквито бяха последните състезания в публичните медии, в които за шефове бяха определени Емил Кошлуков и към този момент уволненият за напън над неуместни публицисти Светослав Костов. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР