Политиките на Република България по повод защита идентичността и правата

...
Политиките на Република България по повод защита идентичността и правата
Коментари Харесай

Генов: Призоваваме за обща солидарност в НС по повод правата на българите в район Тараклия

Политиките на Република България във връзка отбрана идентичността и правата на българските етнически общности зад граница и като част от други страни имат смисъл, когато са навременни, премислени, отстоявани в единение на всички парламентарни сили. Това декларира в декларация от парламентарната естрада националният представител от Българска социалистическа партия Манол Генов, осведомиха от пресцентъра на левицата.

Едва ли имаме потребност да се убеждаваме какво следва, в случай че неглижираме тази навременност и предвидливост, тъй като виждаме резултатите от разнопосочността и недалновидността в политиката ни около Република Северна Македония.

Днес, безусловно часове преди закриването на 48-ото Народно заседание, ние, народните представители от " Българска социалистическа партия за България “, се обръщаме към българския парламент с декларация да призовем за експедитивна и открита обща парламентарна взаимност във връзка правата на българите в регион Тараклия, Република Молдова.

Българският парламент неотдавна бе сезиран с писмо-настояване от ръководителя на регион Тараклия в Република Молдова, само че досега няма общ парламентарен отклик. За подобен през днешния ден, ние, българските социалисти в 48-ия парламент, настояваме.

Българската общественост в Република Молдова наброява към 60 000 души. 70% от популацията на този регион са българи по народност. Това е единственият регион в страната, където по-голямата част от популацията е формирано от представители на национално малцинство. Освен това, Тараклийският регион е единственият регион отвън България, където българите съставляват болшинството от популацията.

От стратегическо значение за бъдещето на българското национално малцинство в Република Молдова е запазването на Тараклийския регион, като независима териториална единица в хода на провеждането на предстоящата административна промяна в Молдова. За това страната е поела ангажимент да стане факт до 2024 година. В отбрана на тези значими условия заставаме ние. Те са ни припомнени и в писмото на българската общественост в Тараклия неотдавна до българския парламент и персонално до ръководителя на Народното събрание.

Тревогата и на тараклийските българи е, че те не са били включени в съвещания за тази тактика. Не са регистрирани настояванията и ползите им като етническа общественост.

Затова, за опазване на Тараклийския регион, българската просвета, език и еднаквост в Република Молдова, Районният съвет на Тараклия е създал законопроект, който подсигурява запазването на Тараклийския регион при всяка административно-териториална промяна в Република Молдова. Този проектозакон под името " За особения статут на Тараклийския национално-културен регион на Република Молдова “ е импортиран в молдовския парламент още през 2015 година, само че по този начин и не стига до разглеждане, въпреки че Венецианската комисия на Съвета на Европа да е показала позитивно мнение.

Тревогата на българската общественост в Молдова е предизвикана от решението на антикорупционния орган на Молдова, който преглежда въпросния законопроект като акт на фракционизъм против част на българското малцинство в Молдова.

Истината е, че тъкмо това българско малцинство е живият мост сред двете страни. Но казусът и до през днешния ден няма решение на равнище Република Молдова и нейната политика към Европа.

Уважаеми сътрудници, в тази зала няма хора, които би трябвало занапред да се убеждават, че опазването на този регион като независима административно-териториална единица е извънредно значимо за пълноценното практикуване на правата на българската общественост в Република Молдова. Именно, тъй като България поддържа мощно пътя на Молдова към Европейският съюз, няма по какъв начин да бъде неглижирана от нас отбраната на правата на етническата българска общественост там.

Нашата страна държи на основното значение на положителните връзки с Република Молдова, както и на спазването на интернационалните контракти.

Като отчитаме, че през своята над 200-годишна история2 Тараклия се е трансформирала в административен, културен и учебен център за всички българи в Република Молдова, неотдавна Народното събрание взе решение за разкриване на културен център тъкмо в този регион. Но през последните години редица съществени здравни, финансови, обществени и правни услуги бяха прекратени в Тараклия и преместени в прилежащи региони.

Заради всичко това, през днешния ден, от най-високата естрада на парламентарната ни република, Народното събрание, призоваваме Република Молдова да вземе поради културните, исторически и етнически особености на региона и да откри метод, посредством който да резервира в целокупност и разшири формата на самоуправление на бесарабските българи, населяващи регион Тараклия.

С изброените дотук причини и паники, ние, парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България “, чакаме актуалната декларация в нейната същина час по-скоро да бъде припозната от всички политически сили в 48-ото Народно заседание. Само по този начин общата ни парламентарна позиция ще стане фактор, с който решенията и процесите по пътя на Република Молдова към Европейски Съюз ще защитят българската общественост в нейните лимити.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР