Политиката за трилиони на Федералния резерв на САЩ налива дозата

...
Политиката за трилиони на Федералния резерв на САЩ налива дозата
Коментари Харесай

Надеждата, която крепи пазарите

Политиката за трилиони на Федералния запас на Съединени американски щати налива дозата оптимизъм измежду вложителите

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Защо финансовите пазари по света се покачват, в случай че всички прогнози демонстрират, че следва една от най-сериозните стопански рецесии от десетилетия? Въпрос, който мнозина си задават. Отговорът най-просто се крие във Федералния запас, който хвърля всички старания, с цел да не разреши срив на тържищата. Разбира се, дейностите му не би трябвало да се одобряват за панацея и самата раздразнителност на пазарите го демонстрира.

В началото на март за по-малко от две седмици ръководената от Джеръм Пауъл институция направи две невиждани изключителни съвещания, на които понижи лихвите до нула. Централната банка включи целия си боеприпас за справяне с отрицателните резултати от рецесията. Равносметката отвън нулевите лихви е финансово-икономическа инжекция с резултат до 5 трилиона $, която включва и оповестените от управляващите схеми за финансиране на дребния и междинния бизнес, непосредствено наливане на средства към жителите и държавна поддръжка за огромните корпорации. Към ограниченията на Фед би трябвало да се прибавят и тези в Европа, подхванати от ЕЦБ, останалите централни банки и държавни управления, които също имат невиждан фискален и бизнес темперамент.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Биковете изритаха мечките

Така, откакто S&P 500 навлезе в най-бързия си мечи пазар от Голямата меланхолия насам през февруари, също толкоз бързо съумя да се възвърне и даже да навлезе в бичи пазар, повишавайки се с съвсем 30%. И тъй като всички гледат Уолстрийт, позитивната вълна от последния месец се настани и в Европа.

В същото време данните за американската стопанска система въобще не са положителни и демонстрират, че тя неизбежно ще бъде подложена на разтърсвания. Заявленията за помощи за безработица за последните 3 седмици надвишиха 15 милиона, което значи, че основаните нови работни места от последните години на икономическия взрив са изтрити. Потребителските разноски, които са основен мотор за Брутният вътрешен продукт, също паднаха внезапно - продажбите на дребно през март се намалиха с рекордните 8.7%, откакто хората останаха затворени у дома. Индустриалното произвеждане падна с най-големия си ритъм след Втората международна война през март, сериозен спад има и измежду вложителите в имотния бранш. Същото се отнася и за останалите стопански системи по света. Международният валутен фонд предвижда, че световният Брутният вътрешен продукт ще се свие с 3% през 2020, и то в случай че пандемията бъде овладяна доникъде на годината. В противоположен случай прогнозата е за спад с 6%.

Природата на финансовите пазари обаче е ирационална и всичко това наподобява авансово изконсумирано от вложителите. Или най-малко към този момент. Тоест приема се, че вложителите са отразили тези свои страхове в цените при огромния спад през втората половина на февруари и март. Исторически и спадовете на пазарите постоянно изпреварват началото на рецесията и стартират да се възвръщат по-сериозно, когато тя към този момент е тук. По-продължителна криза и въздействие на ковид обаче може да ударят по-силно облагите на фирмите, да ги изцедят финансово и това да докара до още по-голямо стесняване на дивидентите и заплащанията към акционерите. Риск, който може да откаже повече вложители от акциите.

Да не свърши бързо оптимизмът

През тази седмица нов пазарен потрес удари финансовите пазари. Американския вид нефт WTI за пръв път в историята стартира да се търгува с негативни цени поради привършване на складовете за предпазване. Това донесе нови терзания нa тържищата, най-много за положението на петролния бранш в Съединени американски щати и по света, и натисна показателите, карайки доста вложители да обират облагите от последния месец.

" Следващите 45 дни може да са най-критичните във финансовата история на Америка ", написа в Алън Б. Лънч, който има дълготраен опит и е бил участник на пазара още по време на Черния понеделник през 1987 година Той счита, че сегашният мечи пазар е радикално друг от тези, с които сме се сблъсквали до момента приблизително през 10 години. Според него основни за развиването на обстановката са методът и времето, за което ще се разсънват стопанските системи. Ако до момента упованията на пазарите са били едни, към този момент може да са други. В Европа някои страни към този момент оповестиха проекти за разхлабване на ограниченията, само че те са с доста условия и няма гаранция, че няма да бъдат затегнати при нова вълна на епидемията от COVID-19.

Дори икономическото възобновяване да се случи безупречно, съгласно Лънч, който има едноименната си компания за ръководство на активи, то ще е U-образно. При което се следи по-бавно възобновяване на бизнес и потребителска интензивност до равнищата преди рецесията.

" Говоренето за възобновяване от вида V към този момент не е в уравнението поради невижданата композиция от доста негативи, свързани тази рецесия ", написа Лънч, представен от Marketwatch, като показва очаквания за бързо възобновяване. Преди дни и президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп акцентира желанието си да рестартира стопанската система, откакто поредност от мрачни отчети демонстрират вредата, която епидемията от ковид нанася на здравето на дребния и огромния бизнес.

В момента тече корпоративният сезон, през който фирмите на Уолстрийт разгласяват финансовите си доклади за първото тримесечие на годината. Очаквано те демонстрираха закъснение при някои и растеж при други, които се възползват от създалата се обстановка - като Netflix и Amazon да вземем за пример. Масово обаче бизнесът ревизира упованията си за финансови резултати до края на годината.

Засега това, което крепи вложителите, е в действителност сериозната поръчка на Федералния запас да предприеме всевъзможни ограничения за поддръжка на тържищата в Съединени американски щати. Пакетът на централната банка и държавното управление даде мотив и на Goldman Sachs да разгласи, че дъното на пазара към този момент е достигнато. " Мерките на Федералния запас основават постоянна основа за рисковите активи ", пишат те в собствен отчет до банката, чиито анализатори подвигнаха упованията си за 3000 пункта на S&P500 до края на годината при 2700 търгувани сега.

" Фед и Конгресът изключиха вероятността за цялостен стопански провал ", пишат анализаторите на капиталовата банка. И допълват: " Многобройните и все по-мощни политически дейности подтикват вложителите в акции да възприемат рискова позиция. Те са окуражени от метода на Фед. " Поне към този момент.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР