Политиката за подкрепа на духовността и вярата е изключително важна.

...
Политиката за подкрепа на духовността и вярата е изключително важна.
Коментари Харесай

Столична община отпуска над 200 000 лв. за строителство и ремонт на храмове

Политиката за поддръжка на духовността и вярата е извънредно значима . Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която дружно с посланика на Армения у нас Армен Саргсян , инспектира строителните действия на арменския катедрален храм " Света Богородица " в центъра на София. Тя поздрави всички именници, които честват на Илинден.

Столичният кмет съобщи, че е подписала отчета, с който о бщината отпуска над 200 000 лв. за строителство на разнообразни храмове на територията на София .

Един от тях е арменската църква, която се строи от 2007 година Сградата е подготвена, доста красива. До този миг към 350 000 лв. сме отпуснали за строителството на тази църква , сподели Фандъкова. Тази година сме присъединили 40 000 лв. за поддръжка на Арменската църква, добави Фандъкова.

" Ежегодно отпускаме средства за строителството и реконструкцията на разнообразни храмове в София, за която се радваме, че е знак на приемливост - религиозна и етническа. Това потвърждаваме и с поддръжката на строителството и на храмове на разнообразни вероизповедания ", сподели Фандъкова.

За черквата " Св. Пророк Илия " в Княжево са предопределени 50 000 лв. . От общината са отпуснали 40 000 лева . за окончателното дотъкмяване на гробищния храм в Бакърена фабрика. Около 50 000 лв. са предопределени за създаване на отоплителна апаратура в Синагогата.

Петият храм, който общината поддържа т.г. е Кремиковският манастир - за създаване на общежитие към манастира. Там се организират летни лагери, неделни учебни заведения - извънредно сериозна просветна активност на игумена на манастира . За мен това е доста значимо, когато приказваме за липса на положително духовно обучение, призна Фандъкова.

Тя разгласи, че общинският съвет поддържа отчетите й за финансиране на храмове и изрази вяра и арменска общественост да продължи да поддържа построяването на катедралния храм " Света Богородица ".

" Това ще е петият храм в това централно градско пространство, знак на религиозната приемливост. В радиус от километър съжителстват православният храм " Св. Неделя ", Джамията, Синагогата, Католическата църква и в този радиус ще се включи и Арменската черква. Ще имаме пет църкви на дребна територия на разнообразни религиозни общности ", съобщи Фандъкова.

За нас е значимо да си сътрудничим с другите общности, които са значима част от културния и икономическия живот на града ни , сподели Фандъкова.

На въпрос дали продължава недоволството от живеещите наоколо, че се лишава детска площадка, Фандъкова отговори, че към този момент е умерено. Тук ще има двор, който ще е публичен, сподели тя.

" Винаги когато стартира нещо ново би трябвало да има съгласие с хората, които живеят в близост . Когато става въпрос за просветителна, духовна институция, би трябвало да сме по-разбиращи, в случай че желаеме децата ни да се възпитават в духовни полезности ", съобщи столичният градоначалник.

Представител на арменската общественост разгласи, че са нужни още към 300 000 лв. да инвестиция, с цел да може храмът да отвори порти. Той обясни, че арменските черкви нямат фрески, поставят се огромни икони към олтара. Олтарят е отворен, той се изписва.

Междувременно от общината оповестиха, че на територията на Столична община ще бъде построен градски " зелен " кулоар .

Той ще е по план URBiNAT - URBan-Innovative-NATure , финансиран по Програма " Хоризонт 2020 " на Европейския съюз. Проектният консорциум включва още два водещи града - Порто (Португалия) и Нант (Франция), а градове - почитатели са Брюксел (Белгия), Хое Тоструп (Дания), Сиена (Италия) и Нова Горица (Словения), прецизираха от общината.

Финансовата помощ за реализация на " зелени " решения по стратегия " Хоризонт 2020 " е безплатна . Тя се дава за " зелени " решения в трите водещи града в плана София, Порто и Нант.

С дейното присъединяване на гражданското общество всеки град-партньор ще предложи за осъществяване планове, включващи новаторски природосъобразни решения в четири области - Енергия, Вода, Околна среда и Биоземеделие , които ще образуват градски " зелен " кулоар. Коридорът ще сплоти инфраструктурни детайли и градски общностни начинания за съответна територия. Предстои общината да дефинира регион, в който да бъде планиран и построен софийският " зелен " кулоар . Общината ще дефинира кои хрумвания ще бъдат осъществени. Срокът за осъществяване е 5 години.

" Бюджетът на Столична община по URBiNAT е в размер на 1,2 млн. евро, като финансирането е 100% грант, възложен от Европейския съюз ", съобщи заместник-кметът на София по вложения и строителство Ирина Савина.

Партньори на общината по плана са УАСГ и Асоциацията за развиване на София.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР