Политиката за интеграцията на хора с увреждания е основна част

...
Политиката за интеграцията на хора с увреждания е основна част
Коментари Харесай

Колко и къде изостава България за хората с увреждания?

Политиката за интеграцията на хора с увреждания е съществена част от активността на Министерството на труда и обществената политика (МТСП). В това увери общественият министър Бисер Петков в отговор на въпрос на депутати от Българска социалистическа партия какво се случва с интеграцията на хора с увреждания в българското общество.
Специално " аленият " депутат Антон Кутев настоя, че България изостава доста в това отношение и то по задължения, поети пред интернационалните уредници като Организация на обединените нации. Да не приказваме, че нито една институция не прави годишен проект по отношение на интеграцията на хората с увреждания, сподели още Кутев.
Министърът увери, че до 15 октомври тази година работна група би трябвало да приключи концепцията за нов закон в помощ на хората с увреждания. Той изясни, че в нов закон за хората с увреждания ще бъдат планувани механизми да може да се оказва помощ самостоятелно на всяко лице с увреждания съгласно съответните му потребности. Методиката за това в този момент не работи и се надявам с новия закон това да се промени, безапелационен беше Кутев.
Петков призна и, че няма задоволително пари, с цел да могат всички нуждаещи се хора с увреждания по услугата „ Личен помощник “ да получат помощ. 16 600 души са персонални асистенти на над 20 000 българи, сочи статистиката.
На въпрос от депутата от Българска социалистическа партия Михаил Христов, който е повторен параолимпийски първенец по дълъг скок, какво се случва по отношение на помощта за медицински произведения, Петков отговори, че се приготвя лимитна заповед, която ще дефинира размерите на целевата помощ за медицински произведения. Заповедта би трябвало да влезе в действие от 1 юли тази година.
Същевременно министърът на туризма Николина Ангелкова също разяснява, че основаването на условия за равнопоставеност на хората с увреждания е част от цялостната политика на държавното управление. Конкретно Ангелкова сподели, че според анекси към договорите с концесионерите на плажове в България на 44 плажа би трябвало да бъдат построени преместваеми пътеки – до самата морска вода. Цялостният развой обаче претендирал мнение, което да не е единствено на Министерството на туризма. Министърът изиска поддръжка – както и от неправителствените организации, по този начин и от депутатите, с цел да може да се обезпечи безвреден достъп за хора в инвалидни колички до морския бряг и води.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР