Политиката разделяй и владей е имперска политика, която в църквата

...
Политиката разделяй и владей е имперска политика, която в църквата
Коментари Харесай

Митрополит Николай: Каквото се реши за църквата в Киев, така ще е и за Скопие

Политиката " разделяй и владей " е имперска политика, която в църквата прави неприятно усещане ", споделя пловдивският митрополит Николай в изявление за в. " 24 часа ". Повод за думите му е раздорът сред членове на Светия синод към визитата на делегация на Руската православна черква в София на фона на разногласията към признаването на автокефална Украинска черква.

Миналата седмица в столицата дойде делегация на Московската патриаршия, водена от волоколамския митрополит Иларион, който е и викарий на съветския патриарх Кирил. Митрополит Николай отхвърли да взе участие в посрещането на съветските клирици като посочи, че на фона на протичащото се в Украйна " опасенията за ерес по никакъв начин не са неоснователни " и ще е ужасно, в случай че напрежението сред московския и вселенския патриарх се придвижи в обособените поместни църкви. В началото на тази година вселенският патриарх Вартоломей даде самостоятелност на украинската черква – решение, което обтегна в допълнение връзките с Руската православна черква, на която до неотдавна бе подчинена украинската.

В послание, оповестено предходната седмицана уеб страницата на Светия синод, митрополит Николай съобщи, че въпросът за статута на украинската черква е поставян настоятелно и неведнъж пред Българската православна черква (БПЦ) и предизвести, че това основава у миряните чувство, че БПЦ може да заеме страна " под външен напън, вследствие на лобирания и посредством основаване на динамични болшинства в съборния управителен орган на Църквата – Светия Синод ". Митрополитът прикани за систематични дейности, с които

Синодът да покаже на " външните фактори ", че догматите и каноните не са предмет на договорка .

Той изрази убеждението си, че БПЦ " ще вземе решение по " украинския въпрос ", когато му пристигна времето ". Срещу обръщението на митрополит Николай реагираха четирима членове на Светия синод – ловчанският митрополит Гавриил, варненският Йоан, неврокопският Серафим и видинският Даниил. Те обявиха, че диалозите в Синода не трябва да се водят посредством отворени писма и увериха, че времето за взимане на решения не се въздейства от това по кое време една или друга черква е взела или отхвърля да вземе решение по значителен въпрос.

" Въпроси, като този за автокефалията на църквата в Украйна не можем да затворим зад стените на Светия Синод, даже и да желаеме ", дава отговор в този момент митрополит Николай пред " 24 часа ". По думите му, " в случай че Руската православна черква беше откликнала на въжделенията на православния народ в Украйна да има своя независима подчиненост и беше дарувала автокефалия, в този момент щеше да е църква-майка и нямаше да водим този диалог ". Добавя, че не е проводник на нечии ползи и показва позиция, че " би трябвало да браним достолепието на Българската патриаршия и да се пазим да не сътворяваме усещане, че сме " филиал " на други поместни църкви ".

" Не забравяйте, че

зад въпроса за автокефалията на църквата в Украйна стои въпросът за статута на църквата в Северна Македония .

Както се реши първият, по този начин ще се реши и вторият ", предизвестява митрополит Николай. Миналата година църквата на Северна Македония изиска публично от Вселенската патриаршия да я признае за автокефална. Тогава духовенството в Охрид изиска БПЦ да стане нейна черква майка – стъпка към отделянето ѝ от Сръбската православна черква, а Светият Синод даде обещание да спомага за признаването ѝ. Досега БПЦ бе призовавана да не се намесва във въпроса и от Църквата в Сърбия, и от Гърция, и от Русия. В края на февруари 2018 година, малко преди формалното посещаване на съветския патриарх Кирил в София, неговият викарий волоколамският митрополит Иларион даже уточни на БПЦ какви стъпки да предприеме във връзка с Македонската черква – да заеме страната на Белград за непризнаване на духовенство с център Охрид.

Пред " Дневник " теолози и осведомени с настроенията в Светия Синод

дефинираха позицията на пловдивския митрополит като извънредно рационална и умерена ,

макар че са били сериозни към негови изяви преди. В последните месеци при взимане на решения от Светия Синод митрополит Николай гласоподава против опити на проруски настроени митрополити за пробутване на решения за отменяне на независимостта на Украйна и за заемане на позиции в интерес на Русия. В края на 2018 година да вземем за пример той гласоподава против предлагането на съветския патриарх за привикване на Всеправославен събор, който да реши въпроса за даването на автокефалия на Украинската православна черква.

Наблюдатели разясняват, че процесите в Светия Синод не са свързани само с интернационалните връзки в православния свят, а става въпрос и за разпределение на въздействие сред митрополитите с оглед поддръжка при възможен предстоящ избор на патриарх.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР