Политиката ни е да намалим броя на подпомаганите финансово домакинства,

...
Политиката ни е да намалим броя на подпомаганите финансово домакинства,
Коментари Харесай

Държавата ще финансира спортни домакинства от висок ранг

Политиката ни е да понижим броя на подпомаганите финансово семейства, само че за сметка на това те да са от висок сан и да носят позитиви за спорта и страната. Като цяло финансово се подкрепят семейства на интернационалните надпревари в спортове, в които имаме триумфи, медали и млади перспективни състезатели и такива, които носят голям интернационален отзив и реклама на България. Това съобщи спортният министър Красен Кралев по време на чуване в Народното събрание по отношение на политиката на ведомството за финансово подкрепяне на семейства на интернационалните спортни надпревари в България.

Реформата започва през октомври 2014 година, когато е основана специфична стратегия, регламентираща надпреварите, които могат да аплайват за подкрепяне. Това са съревнования от най-голям сан – международни и европейски шампионати за олимпийски и неолимпийски спортове, международни и европейски купи и международни лиги за олимпийски спортове и квалификации за квоти за Олимпийски игри. Въведена е доста по-висока степен на отчетност на разходваните средства и са открити съществени условия към плановете, които включват и рекламиране и отразяване на проявата в народен и интернационален проект.

Кралев разгласи, че в България към този момент има обичайни семейства, които основават трайна публика и утвърждават страната ни в интернационалния състезателен календар. Той подсети за големия рекламен резултат, който имаха шестата за последните 10 години Световна купа по ски алпийски дисциплини, провела се в Банско с телевизионна публика от най-малко 120 млн. души и 4-ото издание на тенис шампионата „ Sofia Open”, достигнал до 240 млн. фенове в целия свят.

По думите на министър Кралев, съществува директна връзка сред спорта и развиването на туризма.

Той обърна внимание на обстоятелството, че преди осъществяване на промените се регистрира прахосване на финансов запас, без да се реализира необикновен резултат. Общият бюджет за финансово подкрепяне на семейства, който ММС дефинира през последните години е към 5 млн. лева В някои години той е по-висок, според от спецификата на надпреварите в съответната година, като спомагателните средства се отпускат с постановления на Министерски съвет за съревнования от най-голям сан, като Световното състезание по волейбол за мъже през 2018 година, таксата за което в размер на 8 845 400 лева е плащана в границите на три години – 2016, 2017 и 2018 година За 2019 година бюджетът за семейства към този миг е 5 867 520 лева, от които близо 1 млн. лева са такси за надпревари през 2020 и 2021 година, които се заплащат в този момент.

В годините преди 2015 година бюджетът за финансово подкрепяне на семейства е варирал сред 5 и 14 млн. лева Разлика има в броя на финансираните интернационалните надпревари. През 2019 година досега ММС финансира 17 прояви, а през 2018 година са били 20. През 2008 година са финансирани 36 надпревари, а през 2010 година – 37, само че това са надпревари, които не са от най-голям сан и са за федерации, които нямат сериозен принос за развиването на българския спорт.

След въпрос на народния представител Славчо Атанасов, Красен Кралев показа и промяната, обвързвана с финансирането на спортните федерации и разпределянето на средствата за семейства според от една от петте групи, в която те попадат. В момента ММС подкрепя 45 от общо 107 лицензирани федерации. При встъпването в служба на министър Кралев финансираните федерации са били 67.

Министърът даде образец с Българската федерация по биатлон, която по критериите на ММС от следващата година ще бъде в първа група на финансиране, откакто Владимир Илиев завоюва сребърен орден от Световно състезание.

„ Това е образец по какъв начин подтикваме спортовете да се развиват и да преследват триумфи. За всички би трябвало да е ясно, че триумфите в далечното минало, не подсигуряват финансиране “, съобщи Кралев.

Разчетите на ММС демонстрират, че сред 40 – 50% от бюджета за семейства са за първа група, сред 20 – 30% за втора, за трета и обществените спортове са към 10-15%, а за другите спортове към 5%. В годините обратно финансирането за спортове отвън първите три групи, е достигало до 45% от общия бюджет за семейства.

По време на чуването министърът разгласи, че за последните 10 години в спортна инфраструктура са вложени към 400 млн. лева Следващите цели в това отношение са свързани с футболните игрища, когато се вземе дефинитивно решение по отношение на кандидатурата на България, Сърбия, Румъния и Гърция за домакинство на Световно и Европейско шампионати по футбол и построяването на басейни.

Изслушването беше по искане на депутатите от ГЕРБ Стефан Апостолов и Георги Динев. Въпроси задаваха националните показали Владимир Вълев и Георги Динев (ГЕРБ), Славчо Атанасов (Обединени патриоти), Севим Али (ДПС) и Боряна Георгиева (ВОЛЯ).

По време на чуването на министър Кралев в Народното събрание имаше посетителска група от 24 деца от 7А клас на 43 ОУ Христо Смирненски, водени от кмета на регион Илинден Иван Божилов и заместника му Мария Тодорова.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР