Политиката на Балканите и активностите на България на международната сцена

...
Политиката на Балканите и активностите на България на международната сцена
Коментари Харесай

Гутериш благодари на България, WizzAir съкращава повечето си полети от София, протест на хората с увреждания...

Политиката на Балканите и интензивностите на България на интернационалната сцена са измежду настоящите тематики на неделните вестници.

" Четирите страни на Балканите, които са членове на Европейския съюз - България, Гърция, Румъния и Хърватия, ще оказват помощ дружно за европейската интеграция на останалите шест страни от района. За това се схванаха първите дипломати Екатерина Захариева, Никос Кодзиас, Теодор Мелешкану и Мария Пейчинович Бурич на работна среща в Ню Йорк. Министрите направиха обзор на постигнатото досега от Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Република Македония, Сърбия и Черна гора и се договориха да дадат политическа и експертна поддръжка за тяхната европейска вероятност. Захариева, Кодзиас, Мелешкану и Бурич се договориха да посетят дружно държавите-кандидатки, с цел да дадат знак, че застават зад тях в напъните им да изпълнят критериите за участие. Така Западните Балкани се трансформират освен в приоритет на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, само че и на останалите държави-членки от района. " Страните би трябвало да бъдат оценени съгласно личните им заслуги. Знаем, че на Балканите постоянно има ревнивост, само че тя може и да е градивна и да подтиква промените в някои страни. Помощта ни би трябвало да се показва и в практични неща - даване на специалисти, подпомагане за срещи в Брюксел, работа за свързване на инфраструктурата ", сподели министър Захариева. " - в. " Стандарт ".

" България продължава да връща на Турция търсещите протекция у нас. За последните две години нито един турски жител, който е подал молба за бежански или филантропичен статут у нас, не го е получил. От началото на годината 37 турски жители са арестувани в опита им да избягат от родината, споделя Би Ти Ви. Една трета от тях са потърсили протекция от Агенцията за бежанците с претекстовете, че в Турция са в заплаха от гонене, само че нито един не е получил статут. През 2016 година - също... " - в. " 24 часа ".

" Заместник министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева организира в Ню Йорк 15 двустранни и 6 многостранни срещи по време на 72-ата сесия на Общото заседание на Организацията на обединените народи. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. В последния ден от присъединяване на българската делегация Захариева беседва с новоназначения заместител общоприет секретар на Организация на обединените нации за противопоставяне на тероризма, както и с външните министри на Алжир, Виетнам, Колумбия и Кувейт. " Благодаря на България, че през цялото време поддържа основаването на най-новата ни работа - Офиса за противопоставяне на тероризма, както и мен самия. Нужни са ни повече препоръки от страните-членки на Организация на обединените нации по целите на бъдещата ни работа и разгадавам на вас за това ", обърна се към Захариева заместител генералният секретар на Организация на обединените нации за противопоставяне на тероризма Владимир Воронков. Той заема поста от юни 2017 година и управлява Офиса за противопоставяне на тероризма, основан от генералния секретар Антонио Гутериш. Приоритети в работата на Воронков ще са битката с така наречен задгранични бойци, стягането на граничния надзор, противодействието на радикализацията посредством интернет и отбраната на жертвите от тероризма... " - в. " Стандарт ".

" Република Македония през днешния ден е свободна, сигурна и постоянна. Република Македония е другар на съседите си и е твърдо насочена към цялостна интеграция в НАТО и Европейския съюз, съобщи в речта си пред Общото заседание на Организация на обединените нации в петък македонският министър председател Зоран Заев, заяви МИА, представена от Българска телеграфна агенция. Той добави, че четвърт век след присъединението си към Организация на обединените нации Македония към момента има отворен въпрос с Гърция по отношение на името си и уточни, че двете страни ползват ограничения за създаване на доверие. " Нашата политика е основана върху решаването на проблемите посредством разговор и съдействие. Ние се надяваме, че това може да въодушеви други и да отвори нов метод към двустранното съдействие в нашия район. Като положителна стъпка, позволете ми да посоча подписването на контракта за съдействие и добросъседски връзки с България. Това е споделен триумф на нашите две страни ", сподели още Заев. " - в. " Дневник ".

" Организация на обединените нации цени високо дейната активност на България в работата на Организацията и изключително за одобряването на страната ни като фактор на непоклатимост в Югоизточна Европа и за насърчаването на процеса на европейска интеграция за своите съседи. Това съобщи на среща с президента Румен Радев Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, оповестиха от " Дондуков " 2. Той приветства подписването на двустранния контракт за добросъседство сред България и Република Македония, който дава мощен положителен сигнал за целия район. Подкрепата на европейската вероятност за страните от Западните Балкани ще бъде във фокуса на идното Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз, акцентира президентът Радев. Обща бе позицията, че продължаващите рецесии в Близкия Изток и Северна Африка, съставляват опасност за интернационалния мир и сигурност и изискват взаимни дейности от страна на Организация на обединените нации и държавите-членки за тяхното решение. Антониу Гутериш приветства присъединението на България към Плана за деяние за Либия, както и поддръжката, която страната ни оказва за активността на Специалния делегат по въпросите на Либия Гасан Саламе за стабилизиране на обстановката в тази страна... " - в. " Стандарт ".

Проблемите на хората с увреждания също са измежду настоящите тематики.

" Хора с увреждания излязоха на следващ митинг в София с искане за по-достъпна градска среда и държавна поддръжка за заслужен живот, съобщи БНР. Пред постройката на президентството хората се оплакаха, че градската среда е извънредно враждебна към тях. " Недостъпността е един от главните фактори, които пречат на хората с увреждания да живеят пълноценно, почтено. Стигна ли до бордюр, край. Взимам 200 лв. пенсия и 50-те лв. интеграционните, които ми се поставят. Обикновено хората взимат 30. Знаете ли какъв брой доста деца не вървят на учебно заведение, тъй като учебните заведения не са налични, тъй като средата в учебно заведение не е привикнала с деца с увреждания и е враждебна ", разясниха протестиращите. По думите им средствата за хората с увреждания се харчат неефективно. Вчера общественият министър Бисер Петков разяснява, че се работи за обезпечаването на стабилно финансиране от държавния бюджет на услугите персонален и обществен помощник и домакински асистент. Тези услуги сега се финансират главно от европесйките средства, само че и от държавния бюджет. Финансирането не стига за всички, които имат потребност. Проблемът е, че до края на тази година и прз идната европесйките пари ще свършат и хиляди хора могат да останат без персонални асистенти, в случай че бюджетът не поеме разноските за тях. Към момента услугите в домашна среда се употребяват от над 26 000 възрастни и хора с увреждания. " Осигуряването на резистентност на тяхното финансиране е част от осъществяването на Националната тактика за дълготрайна грижа ", изясни Петков. Министърът не уточни нужната сума за това. " - в. " Сега ".

" Готвените пpомени в пpоцеcа по оценяване на xоpата c yвpеждания cъздават pеалната опаcноcт xиляди да оcтанат без елементаpна cоциална зaкpила. Това съобщи пpед " Фокyc " юpиcтът Петъp Кичашки - член на Комиcията за отбрана от диcкpиминация. " Никaкъв cпоp няма, че пpомяна в cиcтемата по оценĸa на yвpежданията тpябва да има. Но това не трябва да cтава на гъpба на xоpата. Когато пpавиш pефоpма в толкоз чyвcтвителен cеĸтоp без да отчиташ потpебноcтите на cамите xоpа, а миcлиш cамо по какъв начин да cи cпеcтиш някой лев, тогава обpичаш доpи и най-добpонамеpената пpомяна на неycпеx. Пpомени в ТЕЛС-овете " Да ", само че кaтегоpично " Не " това да cтава на гъpба на xоpата c yвpеждания ", кaза той... " - в. " 24 часа ".

Вестниците оповестяват и за редуциране на три дестинации на WizzAir от България до Англия.

" Голяма част от полетите на нискотарифната самолетна компания WizzAir от България до Англия ще бъдат прекратени от началото на ноември, съобщи БНР. Авиопревозвачът стопира да лети от София до Бирмингам, Бристол и Донкастър/Шефийлд. Това влиза в действие от 6 ноември. От WizzAir оповестяват, че ползата към тези дестинации не е дал отговор на упованията им и вследствие на това е взето решението да бъдат спрени част от полетите от България до Англия. След 6 ноември WizzAir ще продължава да прави полети от София единствено до една дестинация във Англия - летище " Лутън " в Лондон, добавя БНР. " - в. " Сега ".

" От компанията изясняват, че заетостта на полетите по тези направления не е дала отговор на упованията и вследствие на това се е наложило софийската мрежа да бъде усъвършенствана. Допълнителният потенциал ще бъде разпределен по други направления през идващите месеци. Пътниците с резервации, наранени от тази смяна, са осведомени и им е предоставена опция да изберат различен полет от графика на компанията, да им бъде възобновена напълно платената сума или да получат 120% от в началото платената цена в своя акаунт, които да употребяват за бъдещи резервации... " - в. " Труд ".

В. " Дневник " отделя място на провокиралия социална реакция случай, при който медици от " Пирогов " отхвърлиха да излязат, с цел да оказват помощ на пациент, намиращ се наоколо до болничното заведение:
" Обществото реагира остро на случай пред " Пирогов " в четвъртък - човек бил блъснат на метри от входа на болничното заведение, само че от там отказали да излязат и да му оказват помощ, а споделили на очевидците да се обадят на номера за незабавна помощ 112 и да чакат кола за спешна помощ. Директорът на " Пирогов " Асен Балтов отбрани чиновниците си с няколко аргументи за реакцията им и преди всичко с това, че няма подобен екип, който да се отзовава на сигнали за произшествия отвън територията на болничното заведение. " Не е въпрос на предпочитание дали да помогнем, а на организация на работата ", изясни за " Дневник " ръководителят на Националната асоциация на работещите в Спешната здравна помощ доктор Десислава Кателиева. По думите й даже да излязат на открито, лекарите от болничното заведение нямат доста поле за реакция без нужното съоръжение, което има в колата за спешна помощ, само че не и в болничното заведение. Освен това по този начин ще оставят хората, чакащи вътре, чиито животи също ще са застрашени без контрол. По закон? " Няма нормативна разпоредба за незабавните отделения и чиновниците им. Това, че не трябва да напущат работните си места и да оказват незабавна помощ отвън болничното заведение го написа в правилника за вътрешния ред на всяко лечебно заведение ", споделя Кателиева. Т.е. не става дума за бюрократично усложнение, което беше една от рецензиите в тази ситуация, а за ред и тип на работата. Става въпрос за два разнообразни типа незабавна помощ - болнична и извънболнична, показва представителят на работещите в тази компетентност. В стандарта за незабавна здравна помощ (макар че сега той се редактира), на никое място не е заложено работещите в незабавните отделения на лечебните заведения да напущат и да оказват помощ отвън лечебните заведения, без значение на какво разстояние. Това би било неуместно, споделя Кателиева. Те не разполагат с лекарски чанти и съоръжение, каквото има в колата за спешна помощ за безвредния превоз на пациента, нито пък имат мобилна инсталация, с която да окажат помощ, нито имат право въобще да правят сходна активност. Освен това напускайки работното си място, лекарите от болничното заведение биха заплашили пациентите, които се нуждаят от незабавна помощ пред кабинетите си. " В условия на неотложност ти си поел ангажимент към всеки един, който е влезнал в това незабавно поделение. Нашите пациенти от време на време се утежняват за минути, а ти в същото време може да си на улицата да спасяваш различен, само че може да загине този в шокова зала, или който ти е в коридора, или който си пратил на проучване ", изборява Десислава Кателиева. Разграничение сред екипите и отговорностите на Центровете за незабавна здравна помощ и тези в незабавните болнични отделения - т.е. за извънболнична и болнична незабавна помощ, има още от 2007 година, прецизира тя. Болничните незабавни отделения са на подчинението на шефа на болничното заведение и напускайки работното си място се противопоставяш на него и на директните си отговорности. При своеволно овакантяване те могат да бъдат уволнени и това важи за всевъзможни работни позиции, освен за лекарските, споделя тя. За няколко метра... Основното чудене е, щом случаят е станал толкоз покрай болничното заведение, за какво индивидът просто не е бил пренесен незабавно вътре от чиновниците - с количка, с носилка или дъска. " Каква е разликата да го пренесат двама индивида от " Пирогов " от това да беше съумял да се довлачи самичък до входа и да прекрачи прага, с цел да бъде признат по неотложност като пациентите вътре? ", попитахме. " С какво да го пренесат? ", отвърна Кателиева. По думите й " Пирогов " и болничните незабавни отделения като цяло не разполагат със специфичните травматични носилки, които могат да се спуснат до земята, а да се мести блъснатият човек без такова съоръжение, или без шийна яка, или каквото е належащо, е извънредно рисково и може да го сковава вечно... "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР