Политиката на американския лидер Доналд Тръмп по отношение на Близкия

...
Политиката на американския лидер Доналд Тръмп по отношение на Близкия
Коментари Харесай

Експерт: Време е САЩ да си спомнят за Ирак за да не го отстъпят на Русия

Политиката на американския водач Доналд Тръмп във връзка с Близкия изток подкопава престижа на Съединени американски щати в района, който таман в този момент заля "вълната от авторитаризъм ", написа политическият анализатор Анна Боршчевская в публикация за The American Interest.

Според специалиста това е изключително явно в Ирак, чието държавно управление от ден на ден се доближава до Русия заради „ меката” и „ твърдата” мощ на последната, написа "Поглед инфо ".

Решението на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да изтегли войските от северозападните региони на Сирия, вследствие на което кюрдските сили, които се бореха един до друг с американците против ИД*, се оказаха "оставени на произвола на ориста " на фона на нахлуването на Турция, показва пред "всички съперници и съдружници на Америка, че единствената свръхдържава в света е надълбоко ненадеждна и се държи безконтролно непредсказуемо ", написа в публикацията си за The American Interest, старши научният помощник от аналитичния център „ Вашингтонски институт за за външна политика “ Анна Боршчевская.

И което е още по-лошо, акцентира специалистът, сходни стъпки на администрацията на Тръмп бяха в несъгласие със личните й стратегически съображения, изброени в Стратегията за национална сигурност за 2017 година: съгласно този документ Вашингтон е трябвало да се конкурира с огромните сили, само че държанието му в Сирия може да бъде квалифицирано единствено като „ оттегляне пред Русия и Иран “.

Междувременно, продължава Боршчевская, в шума на „ всеобщото отвращение “ от политиката на Тръмп до известна степен се изгубиха съответните последствия от решението му. Според анализатора човек може да прегледа тези последствия, както и геополитическата обстановка в района, употребявайки образеца на Ирак - и по какъв начин той построява връзките си с Русия.

Според създателя геополитическата тактика на Москва в Ирак включва съставни елементи както на „ меката, по този начин и на твърдата мощ “ и от известно време те оказват съществено въздействие върху страната.

Кремъл подписва съглашения и последователно открива връзки в иракската енергетика, отбранителната инфраструктура, медийния бранш и държавното управление, както дипломатите от двете страни нееднократно са заявявали, сподели Боршчевская.

Според известия в медиите, общата инвестиция на Русия в енергийния бранш в Ирак надвиши $10 млрд; също така през февруари 2008 година Москва отписа $12,9 млрд руски дълг на Багдад в подмяна на подписване на контракт за доставка на петрол в размер на $4 млрд, в това число стеснен достъп до Западна Курна-2, едно от най-големите нефтени залежи в света.

Руските „ Лукойл “ и „ Газпром “ се появиха на енергийния пазар на Иракски Кюрдистан още през 2012 година и след това съумяха да сключат редица споразумения там, се споделя в публикацията. Три години по-късно, когато американските енергийни компании започнаха да лимитират наличието си в страната поради терзанията за тяхната сигурност, управляващите в района повикаха други съветски предприятия при себе си, отбелязва създателят.

През октомври 2013 година Москва още веднъж стартира да доставя оръжие в Ирак, възстановявайки подписания преди този момент с Багдад контракт за $4.2 млрд, от който иракските управляващи се отдръпнаха година по-рано поради хипотетична корупция, написа Боршчевская.

В началото на 2014 година Вашингтон забави доставката за Ирак на изтребителите F-16 и хеликоптерите Apache, закупени от Багдад заради подозрения по отношение на тази договорка в Конгреса и бюрократични забавяния - и тогавашният министър председател на Ирак Хайдер ал Абади изиска помощ от Владимир Путин, който сложи 12 изтребителя на иракската страна допустимо най-скоро.

Въпреки че иракчаните започнаха да получават своите F-16 доникъде на 2015 година, те се нуждаеха от тях тъкмо при започване на 2014 година - тъкмо както се нуждаеха от въздушните удари против ИД, които Америка беше направила едвам през август; Иракчаните към момента помнят какъв брой бързо съветските оръжия стигнаха до тях в оня сложен миг, когато те се нуждаеха най-вече.

Подобен ход на Москва оказа помощ да се сътвори „ имиджът на Путин на водач, оказал помощ на Ирак да се бори против ИСИС “, изяснява създателят на публикацията.

През октомври 2015 година, единствено няколко дни откакто Москва разгласи намесата си в сирийската рецесия, в Багдад беше открит нов информативен център за продан на разследващи данни сред съветските, иранските и сирийските разследващи организации, както и Хизбула, напомня специалистът. Въпреки обстоятелството, че своите декларирани задания за разкриване на обекти на ИД за следващи въздушни удари центърът не изпълняваше, той стана „ законно съображение за Москва да резервира наличието на своите разследващи служби в Ирак “, счита Боршчевская.

Въпреки, че Москва надалеч не е главният състезател в Ирак, тя съумя да си сътвори известност на мощ, „ която за разлика от Съединени американски щати не дава нереалистични обещания и в случай че нещо дава обещание, то сигурно го извършва “, отбелязва анализаторът.

„ RT Arabic оказва помощ за построяването на позитивен имидж за Кремъл и иракчаните считат тази медия за благонадежден източник на информация “, написа тя.

„ Освен всичко друго, RT Arabic твърди, че Русия поредно се бори против ИД. “ Освен това, както акцентира Боршчевская, Русия се нарежда в Ирак като страна, която пази правата на индивида - репатрира децата на съветски жители, включили се към ИД в Ирак и Сирия, дава на иракчани дребен брой грантове за висше обучение в Русия и подхваща стъпки за разширение на съдействието с Багдад в просветителната сфера.

Въпреки че жителите на Ирак нормално избират да учат на Запад, те постоянно са възпрепятствани от високата цена на образованието и бюрократичните бариери, се споделя в материала.

В Ирак Москва е изправена пред известна конкуренция от Иран, само че Русия най-често избира да си сътрудничи с Техеран – сплотяват ги антиамериканските настроения и предпочитание да се опълчват на американското въздействие в Близкия изток, разсъждава създателят.

Да ускори въздействието си в Ирак също се пробва и Китай, чиито възходящи енергийни апетити го принуждават да се взира в Близкия изток, макар че комерсиалният оборот сред Багдад и Пекин доста надвишава този с Русия - $30 млрд против $1,7 млрд - в защитителен и енергиен проект Ирак към момента избира руснаците, а не китайците, признава Боршчевская.

Според анализатора, доста американци сега са "уморени от Ирак " и множеството от тях не схващат, че макар проблемите, които остават в тази страна, някои от "спечелените с кръв и пот свободи ", въпреки всичко се закрепиха измежду иракчаните след рухването на „ жестокия деспот “ Садам Хюсеин: да вземем за пример иракчаните към този момент не се опасяват да задават на управляващите си неуместни въпроси на обществени места, които мъчно може да бъде открито някъде другаде в Близкия изток, с изключение на може би в Израел и Тунис.

Освен това изследванията на публичното мнение демонстрират, че през последните години междуконфесионалната омраза отшумя в Ирак и от ден на ден жители се дефинират като иракчани, а не като представители на своята етнорелигиозна общественост, отбелязва създателят.

Според Боршчевская дейностите на господин Тръмп нанасят големи вреди на престижа на Съединените щати в Близкия изток, само че все пак Съединени американски щати би трябвало интензивно да развиват връзките с Ирак - тъй като в случай че Вашингтон продължи да отхвърля да взе участие в живота на тази страна, той няма да може да противодейства на въздействието на Иран и Русия - и Ирак ще удари залялата района „ вълна от авторитаризъм “.

* „ Ислямска държава” (ИД) - организацията беше приета за терористична с решение на Върховния съд на Руската федерация от 29 декември 2014 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР