"Политиката, която в последните години се води в земеделието, целенасочено

...
"Политиката, която в последните години се води в земеделието, целенасочено
Коментари Харесай

България остава без местни плодове и зеленчуци?

"Политиката, която в последните години се води в земеделието, целеустремено или не, неналичието на специалисти докара до продоволствена злополука.

Изсипването на голям запас от порядъка на 24 милиарда лв. за последните 12 години не докара до подсилване на бранш "Плодове и зеленчуци ", а в противен случай - зеленчуковите стопанства към този момент се трансфораха в бутикови, доста малцина ".

Тези констатации направиха от браншовата камара "Плодове и зеленчуци ", представени от вестник Монитор.

По думите им сега 85% от средствата за земеделие отиват едвам в 12% от земеделските производители, а 90% от земята в България се обработва от 10 на 100 от производителите. На процедура систематичното недофинансиране на бранша "Плодове и зеленчуци " е довело до обезлюдяването на съвсем всички селски общини.

„ Бюджетът в бранш „ Земеделие “ годишно е почти 2 милиарда лв.. Той се разпределя по разнообразни схеми, ограничения и интервенции. 8000 земеделци получават 1.7 милиарда лева, а другите пари отиват при останалите 62 хиляди дребни и междинни земеделци “, изясни Тодор Джиков, ръководител на НАК.

От Браншовата камара "Плодове и зеленчуци " напомнят още, че разпределението на парите през годините е ставало без финансов разбор, без план на потребностите на обособените браншове, което е довело до извода за непрофесионализъм във ведомството. Това нещо би трябвало да се приключи, безапелационни са те.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР