Политиката изглежда никога не е била толкова ангажирана да пречи

...
Политиката изглежда никога не е била толкова ангажирана да пречи
Коментари Харесай

Сблъсъкът на политическия и лихвения цикъл в САЩ

Политиката наподобява в никакъв случай не е била толкоз ангажирана да пречи на стопанската система. Надпреварата за изборите за президент в Съединени американски щати към този момент върви, макар че до тогава има година и половина. Тръмп се нуждае от мощна стопанска система, с цел да има шансове за преизбиране и изключително след неправилната политика на мита, която към този момент удари фермерските щати. Понижението на лихвите би трябвало да поддържа стопанската система по сходен метод както през 2016-17 година Федералният запас ще направи този жест в края на месеца, само че повече под натиска на фондовия пазар и признаците за закъснение на щатската стопанска система.

Как положителните вести стават неприятни

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък S&P 500 стартира юли с връх, освен това след извънредно мощния юни. Нарастването от 1% след срещата на Г-20 не е впечатляващо като за отпразнуване на края на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай. Ниската интензивност при започване на месеца се дължи и на националния празник, когато отсъстват огромните играчи и настроенията са по-скоро положителни. Не е учудващо, че показателят S&P 500 доближи 3000 пункта тъкмо преди празника.

Но икономическите данни и идният сезон на корпоративни облаги са дамоклевият меч над Уолстрийт. Превръщането на положителната вест в неприятна се видя най-добре в отчета за пазара на труда за юни. Броят на новите работни места надвишиха упованията на анализаторите и водят до преоценка на прогнозите за понижаване на лихвите. Икономиката се нуждае от понижаването на лихвите, с цел да спре спада си и всичко, което би отсрочило този развой, е неприятна вест за пазарите. Обратното важи в същата мощ. Но вложителите прочетоха в дълбочина отчета за пазара на труда в петък и видяха преобладаващия брой на ненапълно работно време. Така неприятните вести поддържаха покупките на акции в края на сесията.

Уолстрийт има вяра, че понижението на лихвите ще избави стопанската система от последователното ѝ нахлуване в криза и ще докара до две извънредно редки събития за пазара. Първото е затварянето на къси позиции от вложителите, които до момента са залагали на спад на пазара. Покупките им би трябвало да последват емоционален пробив нагоре над основно ниво, каквото е 3000 за S&P 500. Както сподели практиката, би трябвало да има и постепенна смяна на стопанската система и на корпоративните облаги, с цел да накара професионалните вложители да излязат от позициите си.

И от там да стартира вторият рядко срещан феномен – страхът да се пропусне растежът на пазара. Подобен чисто психически фактор движи мощно пазара, тъй като доста вложители трансформират вижданията си за къс интервал от време и гонят представянето на пазара. Но той е присъщ за дребните вложители и минава през борсово търгуваните или взаимните фондове. Комбинацията от затваряне на къси позиции и страхът да се пропусне идващият огромен напредък на пазара разчита на поддръжка от главното " гориво " за борсовата машина – лихвената политика на Федералния запас.

Приликите с 1998 година и софтуерния балон

През 1998 година се случва нещо сходно. 20% промяна на Уолстрийт води до намаление на лихвите. Федералният запас оказва помощ на финансовата система за възобновяване ѝ след Азиатската рецесия. Неочакваният резултат идва след няколко години – софтуерният балон на акциите се спуква и води до загуби за самостоятелните вложители. През 1998 година, както и в този момент, стопанската система на Съединени американски щати не е в рецесия. Проблемите идват по-късно и слагат основата на паричен опит с невиждани мащаби, довел до рекордна задлъжнялост в международен мащаб. Той продължава и до момента.

Централните банкери знаят алтернативата, пред която са изправени през днешния ден – дали да наливат пари в задлъжнялата стопанска система или да запазят тласъците за момента, когато има нужда от тях. За Тръмп сходно развиване на събитията ще значи добра предизборна среда и даже да е последвана от рецесия през 2021 година, ще има задоволително време за възобновяване по време на втория му мандат. В същото време централните банкери в Съединени американски щати ще би трябвало да измислят нови принадлежности, с които да компенсират лимитираните благоприятни условия за понижение на лихвата. Засега те не са притиснати от икономическите знаци или от фондовия пазар.

Какво се случи след срещата на Г-20?

- Рекордни стойности на щатските показатели, само че без последвали мощни покупки на новите върхове. Подобна беше обстановката при всеки нов връх от началото на 2018 година насам, след които имаше мощни корекции;
- Технологичните акции също вървят нагоре и NASDAQ 100 доближи нов връх. Повечето от водещите компании обаче изостават и единствено Microsoft е на рекордна стойност. Това е показателно за внимателните настроения на пазара и за неналичието на пробив нагоре за доста браншове и акции;
- Финансовият бранш се движи нагоре, само че с принуда. Инвеститорите са наясно, че понижението на лихвите ще удари облагите на банките. Рисковите браншове се движат дружно с отбранителните, което не е особено за мощно възходящ пазар. Транспортният бранш e 10% по-ниско от върха си през септември 2018 година Той не предвещава възкръсване, а в противен случай – демонстрира действителното положение на щатската икономика;
- Пазарът на облигации не има вяра в растежа на стопанската система и на борсата. Големите играчи на бондовия пазар виждат идващата криза, въпреки и не наложително идна до края на годината.

Да предположим, че комерсиалната война завърши и централните банки насочат напъните си към връщане на водещите международни стопански системи към напредък, както направиха през 2015 година Дали ще съумеят? Банката за интернационалните разплащания (БМР), Международният валутен фонд и други организации са скептично настроени, само че предвиждат единствено краткотрайно закъснение. БМР предлага поддръжка за растежа от държавните разноски. Това би означавало още задължения, което пък не е желаната политика на МВФ. Световната банка също предвижда понижение на растежа през тази година преди да има усъвършенстване през 2020 година

Дали тези институции не дават прекомерно огромен заем на доверие на централните банки и на силата на паричните тласъци? Инвеститорите в облигации считат тъкмо това и виждат криза през идната година. През идната година ще разберем дали вложителите или виновните за икономическата политика лица бъркат.

През втората половина на 2019 година ще разберем дали краткосрочните позитивни резултати от паричната политика ще донесат оптимизъм на Уолстрийт. А до края на месеца ще стане ясно дали рекордното ниво от 3000 пункта на S&P 500 ще бъде последвано от нов напредък нагоре или за трети следващ път ще последва мощен спад от върха на пазара. Засега вложителите не са склонни да залагат на нов балон в цените на активите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР