Политика или национален интерес - кое надделява в безпрецедентното от

...
Политика или национален интерес - кое надделява в безпрецедентното от
Коментари Харесай

Разделени и в Европа - коментарите на българските евродепутати след приемането на резолюцията за България

Политика или народен интерес - кое надвива в невижданото от началото на участието ни в Европейски Съюз приемане на специфична резолюция за България от Европейския парламент? Документът беше подсилен от 358 депутати, срещу гласоподаваха 277, а 56 се въздържаха. Сред рекомендациите в текста са блян към повече самостоятелност на правосъдна система, нараснала отчетност на основния прокурор и продължение на мониторинга над страната ни. Българските евродепутати от целия набор на посланичество в Екологичен потенциал са извънредно разграничени в оценките и обясненията за този акт. Ето част от мненията им, последвали гласуването, което единствено по себе си обрисува нови разграничителни линии. 

" Резолюцията за България, която беше гласувана в Екологичен потенциал, е снемане на доверието от сегашните ръководещи. Тази резолюция идва след един много сериозен отчет от страна на Европейска комисия. Ако приемем, че Европейската комисия дава експертна оценка, сега беше дадена и политическата ", разяснява в ефира на Нова телевизия евродепутатът от БСП/ПЕС Цветелина Пенкова

„ Такъв вид полемики са естествени, когато има проблеми в дадена страна. Ние сме част от Съюза, проблемите би трябвало да бъдат дискутирани, с цел да се решат. Този спор и резолюция са в отбрана на българските жители ”, сподели още Пенкова. По мотив снетото доверие от страна на представители на Българска социалистическа партия във връзка с евродепутата Елена Йончева, Пенкова съобщи, че няма място за терзание. " Елена Йончева постоянно се е отстоявала като човек, който се бори с корупцията. Не мисля, че има потребност да се разяснява дискусия и неразбирания, които пораждат. За нас е значимо по какъв метод се прави нашата работа там ", добави Пенкова.

Според евродепутата Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП се дава мотив да се приказва за това да бъдат спрени парите за България. " Резолюцията няма да окаже отношение върху правния мир, само че ще има политически последици, тъй като в нея има неща, които не оказват помощ на имиджа на България. Механизмът, който съществува, е за цяла Европа. Нямаме отчет по Механизма за съдействие, който да е особено за България. Не ми беше смешно, когато един евродепутат стана и сподели: „ Искам да им спрат парите “. Това не визира едно държавно управление, а програмен интервал за 10 години напред – за две държавни управления и половина. Това са пари за всяко село и всеки район. Това беше немски евродепутат от Зелените. Няма да се спрат парите, само че дадохме късмет това да се приказва ", сподели Андрей Новаков в ефира на Нова телевизия.

" Отчасти съм склонен, че в резолюцията се обрисуват избрани проблеми като призоваването да се прави изборна акция на език, друг от българския да вземем за пример, което е недопустимо за мен. Това е незаконодателна резолюция и няма да окаже отношение върху правния мир, само че фактът, че я обсъждаме е задоволителен. Ще има политически последици, тъй като тя ще бъде разпратена във всички парламенти в Европейски Съюз. Никой няма да ни спре парите, само че в нея има неща, които не оказват помощ на имиджа на България. Никой няма да запретне ръкави и да ни взема решение проблемите. Въпросът е дали ще намерим сили да стартираме да ги решаваме проблемите дружно, или още веднъж ще се разделяме ", сподели още Новаков. 

„ Резолюцията за България е знак за това, че страната ни излиза отвън европейския път. Тя демонстрира, че Борисов вади България от Европа с ръководството си в последните 10 години ", разяснява евродепутатът Елена Йончева в ефира на bTV. Според нея всички, които приказват за Истанбулската спогодба и ОМО „ Илинден “, отклоняват от главното, за което приказва тази резолюция. " Тя е за върховенството на закона и правата на индивида ", добави Йончева. 

" Документът споделя, че това държавно управление не е законно за Европейски Съюз, това е " жълт "  картон за държавното управление, идващият би трябвало да е " червен "  от Европейска комисия, само че знаете, че тя доминирана от Европейската национална партия, като цяло, с дребни изключения, не поддържа тази резолюция, заради тази причина зам.-председателят на Екологичен потенциал Катерина Барли сподели, че е време ЕНП да застане зад главните правила на Европейски Съюз, отбрана на правовата страна, на демокрацията и на свободата на медиите “, разяснява Йончева.

Тя бе безапелационна, че в тази резолюция няма на никое място споменаване на македонско малцинство, както и няма нищо за турски език и за майчин език, има споменаване на Истанбулската спогодба. " В 17 точка написа, че Екологичен потенциал приема решението на Конституционния съд, споделя се, че Конвенцията би трябвало да бъде утвърдена, само че се споделя и че би трябвало да се ратифицират тези детайли, които не опонират на Конституцията и се разяснява – тематиките, свързани с насилието над дамите, увеличение на центровете, където могат да получат помощ. Прави се опит от ГЕРБ, както и от националистите, някои от сътрудниците от Българска социалистическа партия също попадат в този капан,да се измести същността на тази спогодба ", сподели още Йончева.

Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП изясни в ефира на Българска национална телевизия, че под 3% от ЕНП са подкрепили резолюцията. " Подобни резолюции се гласоподават нормално с огромно болшинство. Гласуването за резолюцията за България е била наложена силово, за 10 дни и се е видяло, че тя е била формирано напълно от оферти на социалисти, зелени и либерали. За страдание, не се получи добър документ ", счита Радев.

Той е на мнение, че тази резолюция е употребена чисто във вътрешнополитически проект, с цел да се смъкна държавното управление на Борисов. Брюксел не може да смъкна държавното управление, само че са се пробвали, счита евродепутатът.  " С тази резолюция виждаме апели за неща, които са отвън пълномощията на Европейския съюз ", сподели Емил Радев. 

Като " червен картон " за кабинета на ГЕРБ дефинира резолюцията евродепутатът Петър Витанов от БСП/ПЕС. По негово мнение по безусловно еднопосочен метод е било свалено политическото доверие към ръководството. Било е осветено утежняването на демократичните стандарти, отстъплението в медийните среди, отстъплението във връзка с гражданските права и съблюдаване на господство на правото.

" В последна сметка беше разобличено този вид ръководство. Това не е антибългарска резолюция. Това подкрепя справедливите претенции на българите, които желаят смяна, защото сходен вид ръководство не подхожда на европейските стандарти. Всеки опит да се измества фокуса от господство на закона, гражданските свободи и права и демократичните стандарти е следващ опит за печелене на време ", съобщи Витанов. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР