Политическото обединение Демократична България внесе в президентството искане държавният глава

...
Политическото обединение Демократична България внесе в президентството искане държавният глава
Коментари Харесай

Десни партии искат вето върху Изборния кодекс, чуват се призиви и за КСНС за вота

Политическото обединяване " Демократична България " внесе в президентството искане президентът Румен Радев да упражни своето пълномощие по член 101, алинея 1 от Конституцията на Република България и да наложи несъгласие върху от Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс , признат от 44-то Народно заседание на 15 февруари 2019 година, оповестиха от пресцентъра на групировката.
" Липсата всъщност на предварителна оценка на въздействието на признатите разпореждания разкрива преобладаващата партийнополитическа настройка в българския парламент, която е в прорез както с императивните правила на Закона за нормативните актове, по този начин и с конституционните правила на правовата страна и на националния суверенитет ", показват в претекстовете си Демократите.
" Всяка основна смяна в изборното законодателство следва да се прави единствено след нескончаем развой на публични съвещания с всички заинтригувани страни като се регистрира позицията на самостоятелните експертни и цивилен организации ", безапелационни са от " Демократична България ".


Междувременно от " Движение България на жителите " (ДБГ) приканват президента да свика Консултативен съвет за национална сигурност на тематика подправянето на изборите . Председателят на ДБГ Димитър Делчев съобщи в ефира на телевизия " Европа ", че партията му желае също по този начин президентът да наложи несъгласие върху измененията в изборния закон .
В писмо до Румен Радев от партията показват, че последните промени в Кодекса, с които се обезсилва мажоритарният избор и се лимитират електронното и машинното гласоподаване, са направени „ на мрачно “ и са удар по демократичността на изборите. Заради тях и машинациите на вота през последните години недоверието в свободата на изборите се срутва и това е значителен въпрос, който касае националната сигурност.
По-рано на конференция в централата на ГЕРБ министър председателят Бойко Борисов, разяснява поправките в Изборния кодекс, като акцентира, че преференцията не е отпаднала, а е вдигнат прага . " Ще се върне остарялото състояние – или посредством ветото на президента, което той ще наложи и ние ще се съобразим с него, или ще се внесе незабавна смяна на закона “ , изясни министър председателят Борисов. Той уточни също по този начин, че вносители на предлагането са НФСБ, а измененията са били подкрепени от Движение за права и свободи.
Междувременно от Европейска партия Волт оповестиха, че няма да се съобразят с измененията в Изборния кодекс, а ще уважат напълно преференциалния избор на своите гласоподаватели.
В петък политическият съвет на групировката също прикани Радев да наложи несъгласие на противоречивите промени преди идните европейски и локални избори.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР