Политическото обединение Демократична България представи своя кандидат за кмет на

...
Политическото обединение Демократична България представи своя кандидат за кмет на
Коментари Харесай

Кандидатът за кмет Борислав Игнатов: Общината да откупи имотите в междублоковите пространства

Политическото обединяване " Демократична България " показа своя претендент за кмет на София. Архитект Борислав Игнатов е роден през 1972 година във Варна, приключил е Университета за архитектура, строителство и геодезия в София. Има магистратура от Колумбийския университет, Съединени американски щати и е работил в архитектурни екипи в Ню Йорк, Бостън, Сиатъл, Москва и Пекин. От 2016 година е ръководител на Камарата на архитектите в България. Веднага след представянето му - " Дневник " му зададе няколко въпроса.

Арх. Игнатов, в кой квартал на София живеете?
- В " Дружба " 2.

Значи сте наясно със застрояването в междублоковите пространства. Имате ли решение на този проблем?

- Трайното същинско решение е Столичната община да откупи тези парцели, да ги отчужди на допустима цена и да ги трансформира в зелени площи, както е планувано. Това е решението.

А имате ли решение за презастрояването на София?

- В тази сфера съм доста осведомен. Виждам какво се случва в България и то ме възмущава. Знам по какъв начин се прави в Европа и съм уверен, че тази процедура, приложена у нас, ще донесе положителни резултати за всички. Просто би трябвало да използван правилата на транспарантни архитектурни или строителни състезания, които да бъдет отворени за всички участници и да няма превдварително решен победител. Също по този начин изискванията на състезанията не би трябвало да са дискриминационни.

За презастрояването е доста значим контролът и способеното следене на всички процеси. Естествено, би трябвало да се съблюдават условията на Общия организационен проект (на София). Той, обаче, би трябвало да се актуализира, защото е морално стар и разрешава много странни решения в някои от зоните на града.

Срещу презастрояването Камарата на архитектите, на която сте ръководител, предлага Законът за устройство на територията да се размени с нов кодекс по модела на доста европейски страни?

- Това предложение камарата създаде в последните години. То е импортирано в Министерството на районното развиване и благоустройството и там спря. Трябвало да образуват работна група, да го изследва, само че по този начин и тя не я образуваха.

Вероятно подобен нов закон, уреждащ застрояването, няма да бъде признат от всички?

- Разбира се. В нашето предложение се ползват европейските практики в строителството, където всеки участник би трябвало да носи огромна отговорност. Това не изнася на хората, които желаят постоянно да минават сред капките - да не носят отговорност, само че да получават големи облаги, а когато възникне проблем, да изчезват безследно. На тях този кодекс ще им пречи.

На администрацията й пречи настояването ни за електронни услуги, за бистрота, с цел да е по-лесно на жителите. За страдание администрацията се е трансформирала в орган, който усложнява живота на хората, вместо да им оказва помощ.

Кой от неотложните въпроси на София би трябвало първо да се реши?

- Неотложните въпроси, изискващи непосредствено и бързо решение са в ръководството на града. Така ще се дадат решения и на физическите въпроси. Най-тежкият и наложителен проблем в София е мръсният въздух и екологичната злополука, в която се намираме, изключително през зимните месеци.

- А по какъв начин може да се реши, съгласно вас?

- Чрез ограничения за следене на замърсяването, посредством непоколебим надзор на отделените нездравословни излъчвания и посредством умни зелени практики, които са задоволително известни.

Бил ли сте до момента в някоя политическа партия?

- Не, не съм. Аз и в този момент не съм в политическа мощ, само че съм подсилен от " Демократична България ", за което им благодаря.

С кои политически групи в Столичния общински съвет бихте работили, в случай че ви изберат за кмет?

- Бих работил с всеки деен жител, който схваща значимостта да се ползват правила и те да бъдат спазвани от всички. Ако имаме тези правила и не разчитаме на заобикалянето им и на познанства с този или оня, който щял да помогне в някаква обстановка - всички проблеми ще се решат. Знаете, че ние, българите, като отидем в Германия, ставаме по-изпълнителни от германците. Просто тъй като там работят ясни правила за всички.

Още за концепциите на претендент кмета - тук.
Кой е Борислав Игнатов - тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (37)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР