Политическото напрежение между САЩ и Китай постави технологиите и веригите

...
Политическото напрежение между САЩ и Китай постави технологиите и веригите
Коментари Харесай

Сплинтърнет, или какво ще се случи ако онлайн пространството бъде разделено на две

Политическото напрежение сред Съединени американски щати и Китай сложи технологиите и веригите за доставки под светлината на прожекторите, като продължаващото утежняване на връзките сред двете най-големи стопански системи на планетата заплашва да раздра интернет пространството на две, написа Арджун Карпал за Си Ен Би Си.

През последните няколко години от ден на ден специалисти и анализатори са на мнение, че тази ескалация на напрежението води до т.нар „ сплинтърнет “( splinternet), или другояче казано делене на интернета на две сфери на въздействие, доминирани надлежно от Съединени американски щати и Китай.

Макар че не няма еднопосочна формулировка за термина, специалистите обявиха пред Си Ен Би Си, че данните ще играят основна роля при фрагментирането на интернета.

„ Смятам, че казусът с ръководството на данните ще бъде от сериозно значение за това какъв ще бъде мащаба на разкъсването на киберпространството “, споделя Пол Триоло от Eurasia Group.

В известна степен тези пропуквания в международната мрежа могат да бъдат следени още през днешния ден. Китай на процедура блокира редица американски софтуерни компании от присъединяване на неговия пазари, в това число имена като Гугъл и Фейсбук. В азиатската страна хората употребяват доста по-различни приложения, в сравнение с в страни по света. Вместо Amazon, китайците употребяват Taobao на Alibaba или JD.com. Вместо Messenger или WhatsApp, в Китай употребяват WeChat. Освен това Пекин принуждава софтуерните компании да цензурират наличие, считано за политически сензитивно.

 Това обаче е най-повърхностния пласт на фрагментация. Разделянето на интернета може да доближи много по-дълбоки равнища, в това число въвеждането на разнообразни стандарти – разпоредбите, които разрешават на технологиите да работят по един и същи метод по целия свят, и приемането на разнообразни правила за ръководство на данните. Второто е изключително противоречива тематика сред другите страни.

Разминавания в ръководството на данни

Американската акция против китайските софтуерни компании се гради върху обвиняванията, че те съставляват опасност за националната сигурност поради метода, по който ръководят данните на американските консуматори.

В изпълнителната си заповед от 6 август за възбрана на обществената мрежа TikTok, американския президент Доналд Тръмп отбелязва, че платформата събира „ огромни размери информация “ за американците, които могат да бъдат предадени на Китайската комунистическа партия.

TikTok е благосъстоятелност на основаната в Пекин компания ByteDance, която отхвърля тези обвинявания. Администрацията на Тръмп принуди TikTok да реализира съглашение с софтуерния колос Oracle, който да поеме контрола върху данните на американските консуматори на приложението и да подсигурява, че те не напущат границите на Съединени американски щати. Сделката към момента не е финализирана, а редица елементи остават неизяснени.

Това е образец за т.нар локализация на данните. Идеята е, че данните на жителите на дадена страна би трябвало да бъдат съхранявани и обработвани на нейна територия. Китай също прибягва към тази процедура.

Управлението на данните обаче не е конфликтна точка единствено сред враждуващи страни и райони. Европейският съюз, който предприе ограничения за контролиране на събирането на данни от компании, които оперират на територията на блока, също е в несъгласие със Съединени американски щати.

До скоро прехвърлянето на данни от Европейски Съюз към Съединени американски щати се контролираше посредством съглашение, известно като Privacy Shield. Неговата съществена цел бе да подсигурява обработването на персоналните данни на европейските консуматори в Съединените щати при съблюдаване на строги ограничения за отбраната им.

По-рано тази година Съдът на Европейския съюз постанови, че механизмът не дава съответна отбрана на данните на европейските консуматори и че фирмите, които трансферират персонални данни от Европейски Съюз до други юрисдикции, ще би трябвало да им обезпечат същата отбрана, като тази, която те имат в границите на блока.

Съдебната борба против съглашението за трансатлантическите потоци на данни бе стартирана през 2013 година от австрийския деятел Макс Шремс, който подаде тъжба към Ирландската комисията за отбрана на данните, откакто негови персонални данни от Фейсбук бяха трансферирани от Ирландия в Съединени американски щати. В жалбата си той уточни, че след разкритията на Едуард Сноудън е станало ясно, че американският закон не дава нужната отбрана против наблюдаване от разследващите организации

Клубът на демокрациите

Подобна фрагментация при ръководството на данните може да докара до основаване на разнообразни лагери, споделя Триоло. Той чака Европейски Съюз и Съединени американски щати да изгладят разликите си и да „ се съберат, с цел да зададат нови стандарти при данните “.

„ Всички сходни дейности ще бъдат възприети от Китай и други страни като Русия като опит те да бъдат изключени от един тип „ клуб на демокрациите “, които желаят да зададат нови правила за ръководството на данните “, разяснява той.

„ Изглежда обаче, че тази концепция набира скорост в доста страни, защото хората считат, че би трябвало да има общ метод към метода, по който държавните управления получават достъп до персонални данни. Съществува общо схващане, че би трябвало да има доста високи стандарти при предпазването на тези данни. Страните, които дават отговор на тези условия, ще бъдат част от клуба “, прибавя той.

Според Трило за Китай и Русия ще бъде мъчно да отговорят на тези стандарти.

„ И по този начин, въпреки че тези дейности могат да бъдат показани като задаване на високи стандарти, на които Китай би трябвало да потвърди, че може да отговори, в реалност те ще бъдат възприети като опит за делене на интернета “, споделя още той.

По думите му този развой е неминуем, въпреки че ще отнеме известно време.

Неутрални епицентрове на данни

Въвеждането на прецизни правила по отношение на ръководството на потоците от данни може да докара до основаването на т.нар неутрални епицентрове на данни, счита Абишур Пракаш от основаната в Торонто консултантска компания Center for Innovating the Future (CIF).

Той дава за образец договорката за TikTok, по която към момента се водят договаряния. В сегашния си тип, съглашението планува основаване на основано в Съединени американски щати поделение на компанията, наречено TikTok Global. Oracle и Walmart ще имат 20-процентов дял в новата компания, до момента в който останалите 80% ще бъдат благосъстоятелност на ByteDance. Сделката не планува ByteDance да трансферира логаритъма, употребен TikTok, или други технологии на Oracle

Според Пракаш това може да значи, че логаритъма на компанията ще би трябвало да има достъп до данни в Съединени американски щати, въпреки че цялата концепция зад договорката е да се подсигурява, че данните на американските консуматори не стигат до Китай. Тук идва евентуалната роля на страни медиатори.

„ Това основава геополитическа опция за създаване на, както ги назовавам аз, неутрални епицентрове на данни. В такива могат да се трансфорат страни като Сингапур или ОАЕ. Те ще бъдат неутрални зони, където страните могат да съхраняват данни, до които да имат достъп други страни и компании “, споделя Пракаш.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР