Политическото лято на 2020 година беше горещо, пише “Евронюз” и

...
Политическото лято на 2020 година беше горещо, пише “Евронюз” и
Коментари Харесай

Пари срещу законност? Вижте какво става в България!

Политическото лято на 2020 година беше горещо, написа “Евронюз” и отбелязва, че митингите в Унгария, както и тези в България, имат връзка с изчезналото господство на закона: „ Докато в Унгария хиляди стачкуват в отбрана на свободата на медиите, стачкуващите в България излизат на улиците поради корупционните кавги на ръководещите.

Европейски пари против господство на закона?

Не е ново предлагането европейски пари да се отпускат единствено на тези страни-членки, които съблюдават върховенството на закона. На 23 септември Европейската комисия ще разгласява първите отчети, контролиращи спазването на правовите правила.

" Време е за действия”, споделя в тази връзка немският евродепутат Даниел Фройнд пред „ Евронюз ": „ Когато националните системи се разпадат или се ръководят от незаконна клика, Европейският съюз няма по какъв начин да управлява дали европейските средства се харчат правомерно или се крадат ".

Интересна позиция застъпва коментаторът на „ Ди Цайт " Алан Позенер в публикация, озаглавена „ Дайте парите на източноевропейците - без условия”. Той акцентира, че европейските пари от Фонда за намаляване на последствията от пандемията не са замислени като средство против популизма и проявленията на нелибералната народна власт. В никакъв случай проблемите, свързани с върховенството на закона не би трябвало да бъдат омаловажавани, показва Позенер, само че самият факт, че Европейски Съюз като пространство на независимост, сигурност и правдивост, има потребност от отчет, който да управлява обстановката с върховенството на закона в страните-членки, е неприличен.

Какво се случи с България

Той дава образец с България: „ През октомври 2019-та Европейската комисия под управлението на Жан-Клод Юнкер заключи, че значително страната към този момент извършва уговорките по отношение на върховенството на закона и битката против корупцията, които тя пое при присъединението си към Европейски Съюз.

Самите българи обаче гледат на този въпрос по друг метод, написа създателят и разяснява: „ От месеци десетки хиляди стачкуват - значително незабелязани от немските медии - против мафиотския режим на премиера Бойко Борисов. Според оценките на американското външно министерство, правораздаването и медиите в България работят като инструмент в ръцете на държавното управление и на подкрепящите го олигарси ".

Алан Позенер изрича догатката, че Юнкер не е забелязал всичките тези неща, тъй като партията на Борисов е член на ЕНП, в която са показани и политическите сили, излъчили Юнкер или Урсула фон дер Лайен. Европа има проблем с върховенството на закона и то освен в България, Унгария и Полша, счита създателят на публикацията. Но то не е главният проблем на Общността.

Освен това финансовите санкции не са средството, с което този проблем ще бъде позволен. Защото тези санкции ще ударят бизнесмените и работната мощ в страните и ще подсилят антиевропейската агитация в Източна Европа. “Няма смисъл да започваме битка, която не може да бъде извоювана и която вреди на единственото в Европа”, отбелязва в умозаключение Алан Позенер в “Ди Цайт”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР