Политическият сезон като цяло приключва противоречиво за управляващата коалиция. Това

...
Политическият сезон като цяло приключва противоречиво за управляващата коалиция. Това
Коментари Харесай

Политолог: БСП не искат да променят системата, искат да се внедрят в нея и да управляват те

Политическият сезон като цяло завършва спорно за ръководещата коалиция. Това сподели пред Novini.bg политологът Любомир Стефанов.

Напрежението в нея влезе в някакво мъртвило. Беше ни обявено, че е имало диалози при премиера сред съдружните сътрудници в обединението Обединени патриоти. Разрешиха разногласията, реализираха единодушие и отидоха да почиват на мира. Надявам се, оставиха и страната в по-спокойно положение, в сравнение с беше преди една седмица – дали това е по този начин, ще разберем при започване на новия парламентарен сезон наесен с програмните заявления. Искрено се надявам да изгладят несъгласията между тях, тъй като цялото нещо замязя на фарс – несериозно звучи в 21 век двама вицепремиери да не могат да си приказват по телефона или по какъвто и да е различен метод да споделят, с цел да избегнат тези обикновени конфликти в публичното пространство по значими тематики. Би трябвало те да поддържат ежедневна връзка, съобщи Стефанов.

Според него с документа "Визия за България " Българска социалистическа партия не става опция на ръководещата коалиция. Те не желаят да трансформират системата, желаят да се внедрят в нея и да ръководят те. Искат да я запазят и да я моделират по тяхната визия, както те се показаха в този документ. Документът е непълен, недооформен, с повече съществени искания, в сравнение с съществени планове, учредени на детайлно написани неща. Патосът на Бузлуджа в действителност целеше да маскира неналичието на същественост и наличие в този документ, разяснява политическият анализатор.

Видяхме едно много спорно държание на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и на водача на ПЕС Сергей Станишев, които макар насъбраното напрежение сред тях, в един миг се оказаха на една естрада, плеснаха с ръце, прегърнаха се и приказваха, съгласно тях пред 60 000 души, съгласно справедливи наблюдаващи пред не повече от 5000 души. Имаше и апостолски апели – ходете, спорете, обяснете на българските жители, че левицата е добра. Само че не става по този начин – това нещо се случва, когато имаш какво да обясняваш. Да, има някакъв документ, който обаче никой от членовете на Българска социалистическа партия не считам, че схваща всъщност. А и доверието, което Българска социалистическа партия загуби трагично, по никакъв метод сега не виждам да прави инструментални крачки да възвърне. Писането на заявления е положително начало, когато те са подплатени със съдържателни проекти. Българска социалистическа партия сега приказва едни неща, които ги приказва през последните 20 години, без безусловно никаква концепция по какъв начин да ги осъществя на процедура. Манифестите са са прелестно нещо за политолозите, само че страната и жителите имат потребност от на практика политики, уточни Любомир Стефанов.

Гледаме следващата година, в която Българска социалистическа партия се събира на Бузлуджа, бие се в гърдите, декларира че ще вземе властта, съобщи курс към предварителни избори, само че всъщност нищо не се трансформира.

Управляващите се държат резервирано и скептично към декларираните от Българска социалистическа партия планове, без да усещат някаква действителна заплаха. Дали кабинетът ще изкара цялостен мандат или не, зависи единствено от него. И методът, по който Българска социалистическа партия се структурира и се държи, и позиционирането на Движение за права и свободи, и насипното положение, което непрекъснато показват Обединените патриоти, приказват единствено за едно нещо – няма опция. При неналичието на опция само хората, които са на власт, могат да решат да не бъдат на власт, защото няма и задоволително яростно и всеобщо обществено напрежение, което да смъкна ръководещите без поддръжката на нито една партия. Така че на този стадий не планувам никакив разтърсвания, които да заплашват държавното управление, в случай че то самото не реши, че има сметка да се отиде на предварителни избори, сподели още Любомир Стефанов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР