Политическият провал в плана за приемане на еврото в България

...
Политическият провал в плана за приемане на еврото в България
Коментари Харесай

Партиите влязоха в свада кой е по-по-най-виновен за проваления план за еврозоната

Политическият неуспех в проекта за приемане на еврото в България от 1 януари 2024 година докара до следващата PR-операция по прекачване на виновност сред политическите партии.

Най-доволни от резултата - предстоящо - са " Възраждане ", които си приписаха заслуги за неуспеха на България в интеграцията ѝ в общия валутен съюз.

От ГЕРБ побързаха да обвинят " Продължаваме промяната " и " Демократична България " за това, че " провалили " пътя на България към еврото поради високата инфлация в последната година.

Александър Иванов (ГЕРБ) разгласи, че това е " наследството на Политическа партия и Демократична България, което няма да ни разреши да бъдем признати в еврозоната от януари 2024 година ".

Същият мотив за високата инфлация се стартира и от ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която употребява случая да повтаря опорната точка на критиците на еврото - че България не била подготвена.

" Главният ни мотив беше високият растеж на инфлацията. Свиването ѝ под 3% значи внезапно стесняване на разноските и увеличение на бедността и неравенствата ", афишира Нинова.

Министърът на финансите Росица Велкова обаче напълно ясно уточни, че инфлацията не е непреодолимият проблем за България - и че няколко други страни имат изключение по този индикатор, който значително е повлиян от войната на Русия в Украйна.

По-съществената причина за неуспеха е отводът на 48 Народно заседание да одобри незабавните промени в законодателството, които страната е поела ангажимент да направи още преди години.

ГЕРБ, чието последно държавно управление официално правеше стъпки за осъществяване на периода 1 януари 2024 година, реши да се причисли към останалите партии (БСП, Движение за права и свободи, Възраждане и БГ Възход), като отхвърли поправките в Кодекса за застраховането поради опозиция от страна на " Лев Инс " (основана от Алексей Петров).

Това е и мотивът Ивайло Мирчев (ДБ) да разгласи, че главната причина за неуспеха на проекта за евтото е " Коалиция Трактора " (по общоизвестния прякор на някогашната барета Петров).

" За незапознатите коалиция " Трактора " е същото като Хартиената коалиция и коалиция " Магнитски ", само че разширена с ВъZраждане и БГ напредък - ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи. Коалиция " Трактора " застана против предложенията на МФ, подкрепени от Демократична България, Европейска комисия, работодателските организации и саботира приемането на текстове, които щяха да ни отворят пътя към еврозоната в този момент ", написа Мирчев във Фейсбук.

Финансовият специалист и академични учител в СУ Георги Ганев вижда отговорност за това и в министъра на финансите Велкова поради това, че тя е приела да не внася Доклада за конвергенцията след съвещания с ръководителя на еврогрупата и еврокомисаря Валдис Домбровскис.

" Стремежът да се влезе в еврозоната при първа опция е същностна, за мен извънредно значима (знам, че за други сътрудници това няма никакво значение) характерност на прелюдия преди четвърт век паричен режим в страната. Поради което, съгласно мен, този отвод трансформира самия режим и цялата стопанска среда. Също съгласно мен, тази смяна е в доста притеснителна посока ", кава Георги Ганев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР