Политическият натиск и последиците от извънредните мерки след метежа от

...
Политическият натиск и последиците от извънредните мерки след метежа от
Коментари Харесай

Инвеститори очакват рязко забавяне в ръста на турската икономика

Политическият напън и последствията от изключителните ограничения след метежа от лятото на 2016г. не престават да тревожат вложителите.

Още по тематиката
Турският финансов министър Албайрак - зетят, който шеметно се издигна във властта
от Дневник,10 юли 2018
Турция остави централния си банкер без закрепен мандат
от Дневник,9 юли 2018 В идващите повече от две години растежът на турската стопанска система няма да доближи задачите на държавното управление, в това число поради двуцифрената инфлация и разочарованието на вложителите от новата президентска система на ръководство.

Това демонстрира изследване на Reuters измежду 55 икономисти, финансисти и вложители, публикувано късно във вторник.

Техните отговори предвиждат годишен растеж от 4.8% от Брутният вътрешен продукт за тази година, което е по-малко от проектите на властта за 5.5%. Предвид това, че през първото тримесечие растежът е бил 7.4%, това би трябвало да значи, че бизнесмени и вложители са настроени за много по-слаба втора половина на 2018 година

" Очакваме турската стопанска система да премине през внезапно закъснение в идващите 12 месеца ", споделя Джейсън Тъви от Capital Economics в пояснение за клиентите на компанията. " Ако президентът Реджеп Тейип Ердоган следва политика на повече разноски, считаме, че в последна сметка това ще докара до по-бавен (и по-нервномерен) стопански напредък, по-висока инфлация и продължаващо обезценяване на лирата. "

Несигурността се ускори от назначението на президентския шурей за финансов министър, напускането на най-малко четирима основни финансисти от държавното управление и смяна в статута на шефа на централната банка.

В Анкара предвиждат до 2020 година да реализират най-малко 5.5% стопански годишен напредък. Анкетата на Reuters не дава повече от 3.5% за 2019 година и 4% за 2020 година

Инфлацията в края на актуалната година евентуално ще бъде 14% и този медианен индикатор от допитването е доста по-висок от априлската прогноза на вложителите за 10%. През юни статистиката регистрира равнище на инфлацията от 15.4% на годишна база. Досега националната валута е изгубила близо една пета от обменната си стойност по отношение на $ и не съумява да се стабилизира, в това число заради опасения за усилване на политическото въздействие над паричните дейности.

Анкетата чака обезценяването в края на 2019 година да бъде 11%, а година по-късно - 9.9%. Прогнозите на участвалите в допитването са, че във второто тримесечие централната банка ще увеличи лихвените равнища на 18% от сегашните 17.75%. От април насам главният лихвен % се увеличи с 500 базисни пункта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР