Политическият коментар за исканите оставки на министъра на вътрешните работи

...
Политическият коментар за исканите оставки на министъра на вътрешните работи
Коментари Харесай

Карадайъ: Нужен е призив не за оставки на служебни министри, а за съставяне на редовен кабинет

Политическият коментар за желаните оставки на министъра на вътрешните работи и на основния секретар на Министерство на вътрешните работи е, че служебният кабинет е непрекъснато в оставка – от указа на президента за назначението му досега, в който си тръгнат.

Това разяснява ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ в коридорите на Народното събрание във връзка желаните от ГЕРБ оставки на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев и на основния секретар на МВР  – основен комисар Петър Тодоров поради убийството на българския граничен служител на реда.

Когато се избере постоянният кабинет, служебният автоматизирано си потегля. Така че народните представители, които приканват за оставки, по-скоро би трябвало да бъдат призовани от нас да сформират държавно управление, безапелационен бе Карадайъ.

Лидерът на Движение за права и свободи напомни законовото състояние, че „ служебният кабинет се назначава за съответен интервал от време с единствената задача да организира почтени, транспарантни, демократични избори, според разпоредбите, признати в Народно събрание ”. Всички други действия при служебния кабинет са на втори проект. Но това не значи, че служебния министър председател и министрите не би трябвало да си правят работата, акцентира Карадайъ.

Той настоя да си напомним обстановката с мигрантската вълна и положението на границата обратно във времето. „ Не зная до каква степен и по какъв начин се е трансформирала картината през последните два месеца. Трябва да забележим каква е персоналната виновност на който и да било от министрите. Защото, доколкото аз следя, картината не е кой знае какъв брой по-различна от последната една година. Тенденциите са, че се отива към по-лошо “, съобщи Карадайъ.

И акцентира: „ Трябва да забележим на кого са съответните пропуски. Мисля, че в съответния случай малко прекаляваме “.

Лидерът на Движение за права и свободи напомни и държанието на предходния вътрешен министър Бойко Рашков по време на предизборните акции през 2021 година, както и професионалната активност на Министерство на вътрешните работи. „ Ние помним и едни други министри, които като политически лица се месеха в професионалната активност на полицията и я превръщаха в партийна милиция. Може би по тази причина остава усещането, че министърът на вътрешните работи се занимава с професионалната активност на полицията. Не е тъкмо по този начин “, съобщи Карадайъ.

„ Ако министърът на вътрешните работи е излязъл отвън компетенциите си, както един различен министър на вътрешните работи излизаше отвън компетенциите си, може би би трябвало да се прегледа каква е виновността на министъра “, добави той.

И посочи: „ Обратно обаче – министърът не е служител на реда. Не смесвайте с оня, предходния министър, на който очевидно детската му фантазия е била да бъде полицай и видяхме какво направи с милиционерските си разбирания и настройки. ”.

Карадайъ стимулира тезата си с обяснението: „ Министърът има тъкмо избрани и ясни функционалности съгласно закона. Полицията има точни и ясни пълномощия. Това е тежко престъпно действие, по тази причина нарушителите би трябвало да си носят следствията. Но каква виновност има министърът в съответния случай самият аз не съм осведомен “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР