Политическият анализатор Веселин Желев написа ироничен текст в профила си

...
Политическият анализатор Веселин Желев написа ироничен текст в профила си
Коментари Харесай

Ако в НАТО и ЕС знаели колко расистки е българският фолклор, трябвало да ни изгонят

 Политическият анализатор Веселин Желев написа подигравателен текст в профила си във фейсбук по отношение на изкривените показа за расизма в наши дни. Използва образци от българския фолклор, който съгласно него е расистки. Всичко обаче е в границите на иронията, схваща се 

Ако в НАТО и Европейски Съюз знаят какъв брой расистки е българският фолклор, би трябвало да ни изгонят и от двете организации и даже да ни наложат наказания. " Бела съм бела, юначе... ", " Чер арапин бял кон язди ", " белите манастири " и " жълтото еврейче "... Това са все расистки антитези. Всичко хубаво е бяло (бела Рада, бела Неда и т.н.), всичко неприятно е черно (арапинът, тугината и пр.) или е с някакъв различен погански цвят.

Любимата на лирическия воин в националните песни все има нещо бяло - бело лице, бело гърло (Яне ле, бело гърло например). Ако обаче е надалеч от белия блян, националният артист я осмива по този начин: " Море бела, бела ко арапин, море тънка, тънка како мечка ". Името на красивата Албена идва от алба (лат. бяла исп. - зора).

И баба ми, да си призная, си падаше малко расистка. Идеалът за мъж на нейните млади години е бил: бял, пълен, ни пие, ни пуши. Т.е. противоположното на черен, гърчав, пие и пуши.

" Черен трен се композира " е песента за модернизацията, която откъсва селското чедо от естествената му фамилна среда и  го запраща в Софѝя да научи поминък. То обаче научава любовта. За битката сред нея и расовите предубеждения пък споделя друга ракиена ария: " Давай ме, блага мамо, давай ме (2) на това черно, мамо, циганче ". Лирическият воин (лирическата героиня) е подготвен (а) всичко да зареже поради очите филджани и веждите гайтани на циганчето и по тази причина го удря на гореща молба пред непреклонната си майка: " Ааааман, ааааман... " Циганчето е в междинен жанр. Не е значимо дали е мъжко или женско. Важното е, че е черно. Ясна расистка хармония.

Българинът се боѝ от своето бурно море, което назовава Черно и го пита: " Защо така ревеш? " Все го влече непознатото море - Бялото и сети ли се за него, запява: " Дуйни ми дуйни, бел ветре... "

На български " публично " се превежда " черно на бяло ", както " извинете "   се превежда " опа! ". Когато българинът прави нещо неприятно и потайно, то е " на черно " (черна каса, черна борса, черен пазар). Когато щастието му изневери, споделя, че черна котка му е предходна път. На български другата дума за клеветничество е оклеветяване, а другата дума за непорочност е (да бъдеш) в бяло. Символите на злото в българския свят са черната чума, черната тъга, черната непризнателност. А пък положителното и вярата са все бели. Например: " Пролет моя, моя бяла пролет... "

Българинът е несъзнателен бял супремасист. Той събира " бели парѝ за черни дни ". И го прави от време оно - още преди да е имало зелени пари. И на тях гледа като на бели. Като желае да те прокълне, българинът ти споделя " бял ден да не видиш " или да гниеш в " черната земя ". Като желае да те уязви, те назовава " черна душа ". Като си пожелава нещо хубаво, то безусловно е в " белия свят ". Като желае да изясни по какъв начин се живее добре, българинът споделя: " като бял човек ". Като завижда (най-българското занимание) то е на " белите страни ".

" Биляна платно белеше "...Не може ли нещо друго да му прави, та безусловно го бели? Не може ли просто да го пере? Или пък Калина: " Ти на лозе одиш, бело грозде береш... " И какво ще ѝ стане, в случай че бере черно грозде? А след Калина - и Нелина: " Бял мерцедес ме преследва в живота... " Всички баровци се возят на черни мерцедеси, единствено нея я преследва бял. Защо?

Не може по този начин. Сядам да пиша лист на нещата, които би трябвало да съборим, изгорим, забраним, преименуваме или най-малко да пребоядисаме в околните дни.

Например Бялата вода на Витоша или град Бяла. Да стане Черна - и водата, и градът. Белоградчик да стане Черноградчик като Черноград, Карнобатско. Белово да стане Черново, а Белица - Черница. 

" Тих бял Дунав "! Расистка ария. Да стане " Тих чер Дунав ". Дядо Славейков, да ме простите, също е расист: " Изворът на белоногата ". Значи, или става черноногата, или - вън от образователните стратегии, в случай че към момента е в тях. " Славия " да играят с черни екипи. Или най-малко с черни гащи или чорапи. За плурализъм и баланс. " Щурците " и Георги Минчев (царство му небесно) и те са расисти - " Бяла тишина ". Да се забранят. Ако не се навият на " Черна тишина ". Доколкото ги познавам, няма да се навият. Американците са същите - the White House... Време е да стане the Black House. Ама ха...Не на страха!

П.П.:Всъщност, расизмът не е пожалил даже точните науки, в това число физиката. Какво да кажем да вземем за пример за така наречен " черни дупки ". Никой още не знае тъкмо какво съставляват, само че към този момент са решили, че са черни. Звездите бели (например бяло джудже), а дупките - черни...Защо не е противоположното? Молчит просвета...
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР