Политическите заигравания на сглобката“ с висшето образование доведоха до криза

...
Политическите заигравания на сглобката“ с висшето образование доведоха до криза
Коментари Харесай

ВМРО: Стига лъжи! Настояваме за двойно увеличение на заплатите на университетските преподаватели

Политическите заигравания на „ сглобката “ с висшето обучение доведоха до рецесия в българските университети. Вчера преподаватели, чиновници и студенти бяха подготвени за национална стачка, което показва възмущението на академичната общественост против демагогията на провалените политически партии.

 

Това написаха от Вътрешна македонска революционна организация в позиция, публикувана до медиите.

И прибавиха: Отново през вчерашния ден спешно служебното държавно управление реши да затвори устата им и даде обещание 39 млн. лева за нарастване на въпросните обидно ниски трудови хонорари. Това очевидно разколеба преподавателите да стачкуват и по този начин беше обезпечен избирателен комфорт (с пари, които не са планувани в бюджета и действително ги няма в държавната хазна) на партиите, които се вихрят из страната последните три години.

А каква е истината?

Именно през последните три години бяхме очевидци на безредни дейности, които имаха за цел повишение рейтинга на политиците, само че не и решаването на въпросите на висшето обучение.

Един учен в ролята на министър на образованието говореше за „ усъвършенстване “ на системата на висшето обучение, само че като претендент за депутат обещаваше разкриване на нови държавни университети. Вече като министър-председател Николай Денков даде обещание страната да заплаща студентските такси без това да бъде обезпечено в бюджета с ясната цел да се завоюва студентската общественост за ръководещите от „ Продължаваме промяната “. Инициативата на държавното управление провокира отговора на партиите от Народното събрание, които със закон „ усилиха “ преподавателските заплати. Това също не беше обезпечено с бюджетни средства и остана на хартия.

Гаврата на политическите сили в Народното събрание с академичната общественост провокира справедливия народен митинг, който за жалост беше удавен в следващите неистини.

Вътрешна македонска революционна организация постоянно е била поредна в отношението си към висшето обучение и упорства за ускорено удвояване на заплатите, както на преподавателския, по този начин и на непреподавателския състав в държавните университети. Това към този момент направихме в интервала на нашето ръководство в междинното обучение.

С лъжедействия и димки обаче заплатите в университетите няма да се вдигнат. Трябва действителни дейности, за което обаче няма действително стремежи последните пет Народното събрание от 2021 година до през днешния ден.

Време е!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР