Политическите съюзници в правителството на малцинството на социалистите в Испания

...
Политическите съюзници в правителството на малцинството на социалистите в Испания
Коментари Харесай

Правителството в Испания се сблъсква с бюджетен бунт от по-малките партньори

Политическите съдружници в държавното управление на малцинството на социалистите в Испания отдръпнаха поддръжката си за бюджета часове преди вота в Народното събрание в петък. Ходът хвърля нови подозрения върху политическата непоклатимост на страната, разяснява Ройтерс.

Министър-председателят Педро Санчес, който управлява единствено 84 места в 350-членния кабинет, не може да прокара бюджета без тези партии, които го издигнаха на власт през юни, подкрепяйки избор на съмнение против консервативния му предходник Мариано Рахой.

Ако Санчес не успее да прокара бюджета за четвъртата по величина стопанска система, бъдещето на неговото нежно двумесечно държавно управление може да се окаже под въпрос.

Две каталунски районни партии – Каталунската демократическа партия и Републиканска левица на Каталуния, както и левите " Подемос ", са решили да се въздържат при гласуването на новия проект за понижаване на недостига, оповестиха представители на тези партии.

Правителството се срещна с няколко от седемте партии, които го поддържат в Народното събрание, в четвъртък в офиса на премиера, само че позициите са били прекомерно раздалечени, с цел да се реализира договорка, оповестяват източници, осведомени с диалозите.

Едно от притоворечията е обвързвано с нежеланието на социалистите да започват следствие по изказвания на медиите за офшорни бизнес покупко-продажби на някогашния крал Хуан Карлос, споделят четирима източници.

Администрацията на краля е отказала да разяснява изказванията пред Ройтерс, която за момента не може да ги удостовери.

Един от източниците е декларирал, че " Подемос " желаят и не толкоз строги цели за недостига и по-високи разноски в бюджета, против което държавното управление се опълчва.

Санчес призна късно в четвъртък, че е напът да изгуби вота, въпреки че резервира позицията си да не привиква предварителни парламентарни избори преди идващите постоянни, планувани за средата на 2020 година

„ Онези групи, които гласоподават против проекта за недостига, ще гласоподават против коригирането на обществената страна, която ще усъвършенства публичното здраве и ще реализира прогрес в образованието “, сподели Санчес на взаимна конференция с френския президент Еманюел Макрон.

„ Призовавам ги да работят отговорно “, добави той. /investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР