Политическите решения на Европейската комисия може да сринат привлекателността на

...
Политическите решения на Европейската комисия може да сринат привлекателността на
Коментари Харесай

Брекзит и запазването на домейна .EU

Политическите решения на Европейската комисия може да срутен привлекателността на домейна за бизнеса, разяснява променливата обстановка към.eu английско издание

Около 10% от домейните в зоната.eu са регистрирани в Обединеното кралство (снимка: CCO Public Domain)

Европейската комисия взе дефинитивно решение, че жителите на Европейски Съюз, които живеят на територията на Обединеното кралство, ще могат да имат домейни.eu и след Брекзит. Решението е поврат по отношение на по-раншното присъждане, съгласно което жителите на Европейски Съюз, живеещи във Англия след Брекзит, нямаше да могат да имат такива домейни.

Изглежда, че новото решение става факт, тъй като Комисията е все по-загрижена по отношение на „ несигурността към утвърждението на съглашението за отдръпване ” и последствията от него. С новото решение няма да има значение къде живее жителят на Европейски Съюз след Брекзит – единственото условие за владение на домейн.eu остава потребителят да е жител на Европейски Съюз.

Рязък поврат

Решението идва след месеци на разногласия за статута на домейна.eu след Брекзит, при което позицията на Европейски Съюз се промени няколко пъти. Първоначално Еврокомисията разгласи през януари, че жителите на Обединеното кралство ще имат двумесечен период за отменяне на всички домейни.eu, регистрирани на адрес в Обединеното кралство, даже в случай че потребителят е европейски жител.

Но шест месеца по-късно наподобява, че Комисията е взела решение, което прекатурва първичната позиция. Сега Европейска комисия разрешава на всеки жител на Европейски Съюз, който е гражданин на държава-членка на Европейски Съюз или на трета страна, да има домейн.eu, даже в случай че се намира отвън континента.

EURid – организацията, която управлява регистъра.eu по силата на контракт с Европейска комисия, удостовери новината. Тя съобщи на своя уеб страница, че „ все още на отдръпването от Обединеното кралство жителите на Европейски Съюз, живеещи в Обединеното кралство, могат да запазят своите имена в домейна.eu, с помощта на измененията в критериите за допустимост за.eu, които от 19 октомври 2019 година ще прибавят аршин за поданство към критериите за престояване. ”

Истинската причина?

Според The Register, към 10% от домейните в зоната.eu са регистрирани в Обединеното кралство. Това значи, че Европейска комисия може фактически да навреди на личните си доходи от регистъра.eu, в случай че ограничи потреблението му за жителите на Обединеното кралство.

Проблемът в мащаб

Имената на домейните надалеч не са единствената област на влияние на упования Брекзит, що се касае до софтуерната промишленост. Очаква се въздействие да има и върху вътрешните вложения, способността на фирмите да наемат механически специалисти от цяла Европа и способността им да продават артикули и услуги в Европейски Съюз.

Начинът на взимане на решението обаче бе остро неодобрен от английското издание The Register – и вероятно не без съображение. „ Начинът, по който Европейска комисия се занима с въпроса за домейна.eu, е индикативен за по-мащабните проблеми, които накараха толкоз доста британци да гласоподават за излизане от Европейски Съюз: самоуверено заявявани неприятни решения, взети без консултация и учредени на незнание, които след това биват изменени посредством все по този начин уверени промени след установяването на пропуските в първото решение ”, разяснява Кирън МакАрти в изданието.

„ Всичките тези промени по-късно основават още повече проблеми, което води до още по-уверено декларирани позиции, които след това всеки би трябвало да се опита да заобиколи. В този случай е трябвало да се добави нов аршин за поданство, с цел да могат да се създадат предходните промени в политиката, което от своя страна прави подозрително последното политическо решение ”, добавя МакАрти.

В случая Европейска комисия трябваше да се съветва „ с някого от тази промишленост ”, споделя коментаторът, или най-малкото с компанията, с която има контракт за поддържане и обслужване на домейна.eu. Това вероятно би обрисувало най-хубавия метод.

Политика и технологии

Вместо това обаче Еврокомисията се опита да вкара политически решения в софтуерна област, която явно не схваща. „ Системата на домейн-имената (DNS) е много флуидно проведена и всекидневно работи според свои лични движещи сили: в случай че за някого има висока стойност в това да има домейн.eu, той може да направи по този начин, че да го има, а в случай че няма стойност – или в случай че тази стойност понижава с течение на времето – просто ще отпадне ”.

„ Дребнавите бюрократи избраха метод на изключване – като вероятно си показват, че изтеглянето на.eu домейна би било някакъв тип наказание… Което е, почтено казано, „ идиотско ”, когато знаем, че всеки домейн е наличен за всеки браузър за всеки човек, без значение къде се намира физически ”, написа още The Register.

В последна сметка сходен метод на променяне на разпоредбите, съгласно изданието, оказва помощ да се осъзнае, че.eu „ е предмет на случайни, политически стимулирани решения ”. А кой бизнес би желал да гради своята известност и марка на тази база, изключително в случай че може да си записва друг домейн, който работи при доста по-стабилни правила?
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР