Политическите партии в Италия и от левицата, и от десницата

...
Политическите партии в Италия и от левицата, и от десницата
Коментари Харесай

Партиите в Италия са въодушевени от Драги

Политическите партии в Италия и от левицата, и от десницата са въодушевени от вероятността да поддържат държавно управление на Марио Драги, стана ясно след срещите през вчерашния ден с номинирания министър председател, който завърши втория кръг от консултациите си, съобщи Българска телеграфна агенция.

Очакваше се Драги, 73-годишният някогашен президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), да рапортува на президента и да му предложи най-късно на следващия ден своя лист с имената на министрите от кабинета. Късно нощес обаче антисистемното Движение 5 звезди, най-голямата група в Народното събрание, отсрочи онлайн гласуването измежду своите членове, което трябваше да се състои през идващите два дни, с цел да дефинира позицията на партията. Остава неразбираемо дали отлагането ще забави и съставянето на държавното управление на Драги.

Докато множеството от водачите на "5 звезди " горят от предпочитание да поддържат Драги, доста от редовите членове и някои от депутатите на партията не са склонни да застанат зад един някогашен началник на ЕЦБ. "Нека изчакаме малко, до момента в който той (Драги) обясни концепциите си ", сподели във видео във Facebook създателят на придвижването, някогашният комедиант Бепе Грило. Малко по-късно водачът на "5-те звезди " Вито Крими съобщи в телевизионно изявление, че партията "си дава малко време ", с цел да добие по-ясна визия за програмата на Драги.

Нито Грило, нито Крими не сподели по кое време ще се състои онлайн гласуването. По-рано денем Крими сподели, след срещата си с Драги, че е получил основни уверения за желанията му в обществената политика и прехода към възобновима сила - два целта, близки до сърцето на партията.

Драги също така не направил даже и намек, че възнамерява да изиска заем от избавителния фонд на еврозоната (нещо, против което "5 звезди " изрично възразява), по думите на Крими след последната среща на Драги с всички групи в Народното събрание.

Преди това Драги си беше обезпечил на практика безусловна поддръжка от дясната Лига, левоцентристката Демократическа партия и консервативната "Форца Италия " на 84-годишния четирикратен някогашен министър председател Силвио Берлускони.

Всички партийни водачи споделиха, че са удовлетворени от концепциите на Драги за стимулиране на икономическия напредък, гарантиране на опазването на околната среда и справяне с рецесията с короновируса. "Всички ние сме длъжни да се откажем от сметките, тактиките и изборните ползи и да сложим преди всичко спасяването на страната ", сподели пред кореспонденти Берлускони.

Макар да наподобява несъмнено, че Драги ще завоюва болшинство, следва му тежка задача да сформира кабинет и политическата стратегия, които да задоволят отдавнашните непримирими политически съперници, в този момент наредили се на опашка да влязат в неговата коалиция.

Партиите обявиха след срещите, че не са били обсъждани министерски постове. Драги може или да попълни държавното управление си с непартийни технократи, или да подбере представители от всяка партия, с цел да бъде по-сигурен в тяхната поддръжка, когато пораждат сложни политически решения. Много коментатори чакат комбинация от технократи и политици.

Политически източници споделиха с Ройтерс, че измежду любимците за основния пост на министър на стопанската система са Даниеле Франко, в този момент подуправител на централната банка на Италия (Banca d'Italia) и Дарио Сканнапиеко, вицепрезидент на Европейската капиталова банка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР