Политическите партии разполагаха с точно един месец, за да убедят

...
Политическите партии разполагаха с точно един месец, за да убедят
Коментари Харесай

Анализатори: Оскъдно политическо меню

Политическите партии разполагаха с тъкмо един месец, с цел да убедят гласоподавателите да спрат доверието си на тях. 

" Вече не мога да се ориентирам по кое време сме в политическа акция и по кое време сме отвън. Разбира се, когато мирише на избори, страстите напълно се повишават. Знаем, че сме към края на раздаването на картите. Какво ще се получи - мъчно е да се предвижда. Вариантът, в който ще има стабилно ръководство и Народното събрание ще се събере, ние най-сетне ще се съберем и ще тръгнем в една светла посока, ми се коства малко евентуално ", каза политологът Слави Василев в студиото на " България заран ".

Според политическия анализатор Кристиян Шкварек кампанията на политиците е била вяла.

Шкварек счита, че сме в обстановка, в която малко или доста е имало конкуренция единствено на твърдите ядра: " Именно тъй като нямаше нищо забавно на пазара и нещо, което да таргетира по-голямата част от гласоподавателите. Преди 4-5 години защо говорихме? Първите политически сили взимаха милион и нещо гласа, сега взимат по 500-600 хиляди гласа. Държавата ни не е намаляла с 50% за последните 4 години. "

Колегата му акцентира, че 90% от политическия развой в България е дали и по какъв начин ще се схванат политиците.

" Хората са отвън тази сметка. Обратната страна на монетата е, че когато би трябвало да се направи нещо в България, без значение кой е на власт, то нормално се случва - дали ще би трябвало да се подхващат помощи, дали ще би трябвало се активизира някой бранш на стопанската система. Наблюдавам известно лудост у хората по какъв начин част от политическия елит и по какъв начин президентът надали не бил взел властта в свои ръце - тук е хубаво да напомним, че отговорността, планувана за сформиране на постоянна власт, е на партиите, и точно, тъй като те бягат от тази отговорност и не желаят да сформират държавно управление, то тогава отговорността пада в ръцете на президента ", разясни Слави Василев.

По думите му служебният кабинет на Гълъб Донев подхваща ограничения, които и той самият не е считал, че са вероятни за една власт.

" Практически сме оставени на това единствено служебни кабинети да ни ръководят, тъй като партиите бягат от отговорност да сформират кабинет. Защо бягат от отговорност? Защото сега имаме две крила, които са се самоизолирали. От една страна имаш по-системните партии, които споделят, че с никого няма да ръководят, а от другата страна са по-атлантическите партии, които споделят, че с никого няма да ръководят, тъй като има мафия, задкулисие. По средата има група от партии, които не се пробват да се изолират по този метод, само че на тях не им стигат гласовете да създадат кабинет ", обясни Кристиян Шкварек.

Той не счита, че може да отидем на избори 2 в 1:  " Това би било безспорен провал на нашата изборна система - да се вършат 2 разнообразни избора - мажоритарен, след това балотаж, вероятно референдум. "

" Този политически консенсус не считам, че е вероятен, тъй като единственото нещо, което стимулира партиите, е много под властта. Архитектурата на политическата система в България е такава, че достъпът до властта се образува чрез консенсус, който автоматично дава на всяка една от партиите да образува болшинство и след това да стопира обединението. Консенсусният темперамент на властта в България към този момент е привършен. Сами виждаме, че не може да се разберем, камо ли да произведем някакъв резултат ", безапелационен бе Василев.

" На първо място е оцеляването на партиите, по-късно е докопването до властта. Досега се лакомяха да ни пращат 5 пъти на избори в името на второто. Но в един миг може да се окаже, че в случай че не престават да ни пращат на избори, слагаме под въпрос първото нещо - оцеляването. И тогава всевъзможни взаимни отстъпки стават вероятни ", безапелационен бе Шкварек.

Слави Василев поддържа концепцията за президентска република.

Шкварек добави, че войната в Украйна е навредила на това в България да няма устойчиво ръководство: " Може би главната причина още веднъж да не съставим кабинет, в случай че това се случи, е поради това, че половината от евроатлантическия лагер е уверена, че не би трябвало да сформира кабинет с другата половина, до момента в който не минат локалните избори. И се тормозят, че в случай че създадат някаква коалиция, ще си торпилират тези благоприятни условия. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР