Политическите партии предлагат увеличения на заплатите в бюджетния сектор. Различните

...
Политическите партии предлагат увеличения на заплатите в бюджетния сектор. Различните
Коментари Харесай

След срещи със синдикатите: Партиите в НС предлагат увеличения на заплатите

Политическите партии оферират нараствания на заплатите в бюджетния бранш. Различните обединения са внесли оферти за избрани браншове, които да бъдат подкрепени.

Увеличението на заплатите може да е за сметка на финансовите разноски в същите ведомства, а дребна част да бъде обезпечена от по-високи доходи от Данък добавена стойност. Досега финансовият министър е заявявал неколкократно, че депутатите могат да оферират промени в бюджета, без обаче да трансформират рамката му.



Пред синдикалистите от “Подкрепа ” от ГЕРБ-СДС са показали своите оферти за бюджета сред двете четения, измежду които нарастване на заплатите в Министерство на вътрешните работи, министерството на защитата, Национален осигурителен институт, Българска академия на науките, държавните университети.

" Увеличаване на заплатите в Българската организация за сигурност на храните, Изпълнителната организация по горите, също там 8 милиона е предлагането, което вършим за двете организации. По отношение на възнагражденията на Центъра за незабавна здравна помощ и РЗИ сме подготвили предложение, обвързвано с увеличение на фонд работна заплата с 36 милиона лв. ", сподели Теменужка Петкова - народен представител от ПГ на ГЕРБ-СДС.

ПП-ДБ ще ревизират какви са опциите за осъществяване на част от оферти за нарастване на заплати.

" Като е мъчно да сравним публицисти от БНР с пожарникари, служители на реда с учители, само че ще желаяме информация от Министерството на финансите какво би било допустимо в тези ограничаващи режими на недостиг, който заварихме на минус милиард и 200 милиона от служебния кабинет през май ", уточни Венеция Нецова-Ангова - народен представител от ПГ на ПП-ДБ.

Движение за права и свободи дефинираха поставените от синдиката проблеми на бюджетните институции като резонни

" Има претенции за нарастване в съвсем всички бюджетни сфери и институтите, като стартираме от театралните изкуства и минем през приходните организации. Ще срещнем групата с поставените тематики. Не са малко сумите и са напълно основателни тези тематики, които бяха сложени. Надявам се, че най-малко отчасти от тях ще могат да намерят и решение в идващия бюджет ", сподели Халил Летифов - народен представител от ПГ на Движение за права и свободи.



Българска социалистическа партия регистрираха съвпадане с настояванията на синдиката. Отляво също са внесли промени сред двете четения на бюджета.

" Става въпрос, че сме предложили безвъзмездни медикаменти за деца, нарастване на майчинството за втора година, за вдовишките надбавки, а що се касае до приходите и нарастване на заплатите сме в безусловно цялостно единогласие. Възможно е да има пари както от финансови разноски, по този начин и от нашето предложение за 4% недостиг ", сподели Корнелия Нинова - ръководител на ПГ на " Българска социалистическа партия за България ".

След срещите президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов съобщи, че е сдържан оптимист.

" Всички парламентарни групи без изключение, с някои нюанси, споделиха нашите терзания за метода, по който са структурирани най-много приходите в бюджета. Нашият зов към политиците е, в случай че те самите нямат хрумвания, които да съответстват с това, което сме предложили, най-малко да не пречат на другите, които са ги създали в процеса на гласуването ", уточни той.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР