Политическите партии и коалиции вече ще могат да получават финансиране

...
Политическите партии и коалиции вече ще могат да получават финансиране
Коментари Харесай

Дарения от фирми и безплатни офиси за партиите, реши парламентът

Политическите партии и обединения към този момент ще могат да получават финансиране под формата на дарения от юридически лица, взеха решение депутатите на второ четене, съобщи БГНЕС. Редом с намаляването на партийната дотация от 11 на 1 лев на получен автентичен глас, депутатите дадоха зелена светлина на така наречен отворено финансиране на политическите сили, включително и от бизнеса. Това предложение бе отстоявано през цялото време от Движение за права и свободи, съгласно което то е единствен вид партиите да подсигуряват естественото развиване на активността си, откакто бъде орязано държавното им финансиране.

По предложение на водача на НФСБ Валери Симеонов пък бяха въведени някои ограничавания. Не могат да подаряват средства на партиите компании, които имат просрочени обществени отговорности към държавния и общинските бюджети, както и такива, които са регистрирани в офшорни зони. Мнозинството обаче отхвърли другото предложение на Симеонов за въвеждане на таван за даренията от 8 млн. лв. за календарна година.

С новите текстове депутатите взеха решение още общините и страната да дават на партиите офиси безплатно, с цел да могат те да развиват своята активност като заплащат само настоящите си разноски.

Парламентарното болшинство отхвърли предлагането на „ Българска социалистическа партия за България “ политическите сили да върнат назад в държавния бюджет всички средства от дотации, които не са изразходвали и държат на влог в банка. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР