Политическите отношения между България и Албания са чудесни, но икономическото

...
Политическите отношения между България и Албания са чудесни, но икономическото
Коментари Харесай

Новият посланик Доника Ходжа: Албания ще стане по-популярна в България

Политическите връзки сред България и Албания са чудесни, само че „ икономическото съдействие не отразява съответно високото равнище, което задават политическите контакти ” – сподели в изявление за Радио България новият дипломат на Република Албания в София Доника Ходжа, няколко дни след предаването на акредитивните ѝ писма в Президентството и последвалия банкет по случай албанския народен празник.

Според нея, като посланик, най-хубавият метод, по който може да подкрепи бизнеса, е като търси съответни пътища за подсилване на икономическите връзки и като опознае всъщност проблемите на албанските предприемачи у нас и надлежно на българските вложители в нейната страна. И точно в тази посока ще концентрира напъните си.

Затова една от първите срещи, които организирах в София, беше тази с ръководителя на Търговско-промишлената палата господин Цветан Симеонов, изхождайки и от позицията ми на някогашен шеф на икономическата дипломация във външното ни министерство – сподели дипломат Ходжа и продължи:

Трябва да се знае, че при започване на 90-те години, когато Албания за първи път отвори своите граници за непознати артикули, България беше измежду първите страни, с които установихме търговски връзки и за прочут интервал от време интензивността им беше забележителна. Днес, съгласно мен, имаме потребност, а и има подобаващи условия, освен от увеличение на комерсиалния оборот, само че и от директни български вложения в Албания, както и от присъединяване на български компании в районните планове за съгласуваност. В тази посока ще насоча своите старания – да развия това, което е направено досега и да подсиля още повече икономическите ни връзки.

И защото за двустранните контакти от първостепенно значение е взаимното познаване, развиването на комерсиалните, а и на всички други връзки е директно обвързвано с една доста добра реклама на Албания в България – безапелационна е дипломат Доника Ходжа. – Мисля, че когато обвържем всяко едно събитие, всяко посещаване с детайл на показване и реклама, Албания ще стане по-популярна в България, сподели тя и даде образец с проведения неотдавна приемпо случай 106-годишнината от оповестяването на албанската самостоятелност, на който присъстващите имаха опция да опитат обичайни питиета, както и да изгледат особено готови видеоклипове, показващи съществени туристически атракции и най-интересните естествени забележителности на страната. Посланик Ходжа показа и пано, направено от нея, с най-хубавите фотографии в другите категории на годишния конкурс на албанското външно министерство „ Colors of Albania ”.

Има наклонност на повишаване, що се отнася до албанските визити тук. България постоянно е била измежду първите 15 страни във връзка с туристическия поток в Албания, също при непрекъснато нарастване. Но поради близостта ни и положителните политически връзки, това е прекомерно незадоволително ” – счита Доника Ходжа. През първото шестмесечие на 2018 година двустранните визити бележат изключително положителни равнища, само че това е по отношение на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Целта в този момент е да бъде непокътната интензивността на контактите, като на всяко българо-албанско събитие да има детайл на показване и реклама.

Със сигурност взаимното опознаване на двете страни, на културата на двата народа, ускоряването на бизнес контактите и вложенията биха довели до възобновяване на въздушната линия сред София и Тирана – счита новият албански дипломат. Това се отнася и за пътната връзка през Македония, която сега не разрешава бързо напредване и затруднява бизнеса и персоналните визити. В подтекста на европейското разширение в посока Западни Балкани и все по-често регистрираната нужда и подготвеност за взаимни старания за развиването на свързаността в региона, Доника Ходжа е оптимист и чака положително развиване на двустранните връзки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР