Политическите наблюдатели в Европа отдавна прогнозират, че след решението на

...
Политическите наблюдатели в Европа отдавна прогнозират, че след решението на
Коментари Харесай

Експерт: След вота в Германия ще има редуване на лидери в ЕС

Политическите наблюдаващи в Европа от дълго време предвиждат, че след решението на немския канцлер Ангела Мелкел да се отдръпна от партийния живот а по-късно и от поста, на равнище Европейски съюз ще се ускори въздействието на Франция и респективно на президента Еманюел Макрон.
Изборите в Тюрингия, извоювани през вчерашния ден от левицата, след успехите на „ Алтернатива за Германия “ в Саксония и Бранденбург на 1 септември т.г., са следващата индикация по тази причина. Actualno.com потърси за първи коментар европеиста Любомир Стефанов. Ето какво сподели той:
„ Левицта в Тюрингия надмогна своето минало и своите идеологически пристрастия, за разлика от нашата. Там в действителност огромният печеливш е партията „ Алтернатива за Германия “, която стана втора в източната част на страната, като лиши непосредствено 7-8% от Християндемократическата партия на Меркел и Социалдемократическата партия. Това е удар по ръководещата коалиция на централно равнище, което непроменяемо ще се отрази на днешното статукво.
Няма да я има обединението отпреди 5 години. Между левицата, социалдемократите и зелените, изрично ще има ново болшинство. Може би ще има държавно управление на малцинството. В по-глобален проект, евентуално ще има прочут превес на Франция в Европейски Съюз. Очевидно в Германия върви развой на вътрешнополитическо напрежение и преструктуриране, което няма по какъв начин да не се отрази на политиката на канцлера Меркел. Тя въпреки всичко предходната година даде ясна поръчка, че завършва с партийната активност и се концентрира върху държавническата, тъй че не се знае, може и да успее.
Но в последна сметка няма нищо неприятно от периодично повтаряне на водачеството в Европейския съюз, защото някой път държавните водачи, които са на върха се изчерпват. От друга страна Еманюел Макрон омекна за Brexit и склони на пролонгация от три месеца за Борис Джонсън, тъй като трябваше да се даде късмет на Англия да създаде ясно решение, при изискване, че сигналите към този миг наподобяват сякаш са намерили метод да разрешат вътрешнополитически несъгласия. Стана ясно, а мисля, че президентът Макрон и останалите европейски водачи го показват с държанието си, че от страна на Европейски Съюз няма проблеми с Brexit. Да, мъчно ще ни бъде, тежко ще ни бъде, само че ние ще се оправим. Оставаме съюз на 27 страни. Проблемите са от страна на Англия. И колкото по-ясно стане това, толкоз по-лесно ще бъде на Европейски Съюз да се раздели с Англия и без договорка, със всичките проблеми, които ще произтекат от това.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР