Политически реакции срещу укриването на данъци във Великобритания, искане за

...
Политически реакции срещу укриването на данъци във Великобритания, искане за
Коментари Харесай

Досиетата от Рая отново повдигат искания за ограничаване на офшорните зони

Политически реакции против укриването на налози във Англия, искане за следствие на министъра на външната търговия на Съединени американски щати Уилбър Рос и следващият спор за офшорните зони.

Това са първите реакции от оповестените в неделя вечерта над 13 милиона файла от " Досиетата от Рая ". Изтеклите документи са от офшорните зони на Каймановите, Бермудските и Британските Вирджински острови, както и английските острови Ман, Джърси и Гърнси. Оповестяването им е част от план, в който вземат участие над 380 публицисти от 67 страни. Документите засягат интервал от близо 70 години.

След публикуването им неправителствената организация Tax Justice Network прикани Организацията на обединените народи да свика специфичен съвет, на който да се вземе решение да се постави завършек на " данъчните измами и финансовите секрети " в офшорни зони. Еврокомисарят по икономическите и данъчните въпроси Пиер Московиси настоя за решителни дейности против избягването на заплащането на на налози в това число и посредством черен лист на зоните, които разрешават укриването им.

" Досиетата от Рая " се появиха година и половина след първото сходно огромно приключване на документи от офшорни зони - " Досиетата Панама ". Новите документи демонстрират финансови връзки сред доближения до президента на Съединени американски щати Уилбър Рос и компания, в която съсобственик е зетят на президента на Русия Владимир Путин . Те разкриват вложенията през офшорни зони на други доближени до Тръмп хора, както и вложенията на държавни съветски компании във " Facebook " и " Туитър " .

Документите демонстрират още, че 10 милиона паунда от частните фондове на английската кралица са вложени във фонд на Каймановите острови и Бермуда . Част от парите са отишли при компанията за търговия на дребно " Брайтхаус ", която има неприятна известност поради употреба на небогати фамилии. Кралицата не се занимава персонално с капиталовата активност, а за нея дава отговор обособена институция.

Скандалът засегна даже Канада, откакто се оказа, че фонд на Каймановите острови, избягващ заплащането на налози, се ръководи от основния финансист в държавното управление на канадския министър председател Джъстин Трюдо . Трюдо от години пледира за затваряне на офшорните зони.

Фронтменът на U2 Боно е употребявал компания в Малта, с цел да заплати за дял в мол в Литва.

" Досиетата от Рая " разказват и офшорна мрежа, употребена от двама съветски милиардери, в това число Алишер Усманов, с цел да придобият дялове във футболните крубове " Арсенал " и " Евертън " .

Документацията е изтекла главно от фамозната адвокатска контора " Апълби " (Appleby), която обслужва най-вече високопоставени и авторитетни лица и корпорации. От адвокатската фирма към този момент разясниха, че в изтеклата информация не са разкрили доказателства за противозаконни дейности на забърканите лица.

Очаква се разкритията да доведат до напън над международните водачи в това число американският президент Доналд Тръмп и английският министър председател Тереза Мей да сложат завършек на схемите за отбягване на заплащането на налози. В същото време неравенството сред приходите на световно равнище се задълбочава, а мултинационалните компании трансферират все по-голяма част от приходите си към офшорни зони. Според икономиста Гейбриъл Цукман, представен от " Гардиън ", единствено през последната година към данъчния парадайс са изтекли 600 милиарда паунда.

Правилата не важат за богатите

Документите демонстрират неравенството в заплащането на налози сред бедните и богатите, разяснява водачът на Лейбъристката партия във Англия Джеръми Корбин. Той добави, че съгласно разкритията " има един закон за супер богатите и различен за останалите хора, когато става въпрос за заплащане на налози ".

Според " Гардиън " Корбин ще употребява " Досиетата от Рая ", с цел да окаже по-голям напън над премиера Тереза Мей да съблюдава обещанието си да понижи неравенството в английското общество при спадащите приходи на доста британци.

Представители на други политически партии и наблюдаващи във Англия приканиха да се вземат ограничения против избягването на заплащането на налози през офшорни зони в световен мащаб.

Реакциите във Англия са провокирани главно от разкритието за офшорните вложения на частните фондове на английската кралица.

Документите демонстрират, че от 12 години кралицата е вложител в компанията за търговия " Брайтхаус " през фонд на Каймановите острови. В него е вложило Херцогството на Ланкастър - частен фонд, чиято цел е обезпечаването на доход за ръководещата монархия. Към март активите му са 519 млн. паунда. Според " Документите от Рая " херцогството употребява фондове, регистрирани в офшорни зони, с цел да избегне заплащането на налози за вложения в Съединени американски щати.

От херцогството споделят, че не са знаели, че имат дял в " Брайтхаус ", а след инспекция прибавят, че делът им е най-малък. Въпреки това не дават информация каква е била инвестицията на кралицата във компанията през 2005 година, когато акциите на компанията са отбелязали съществено повишаване, написа " Гардиън ". Проблемът в дяловете на короната в това сдружение не е единствено, че те минават през офщорен фонд, а и в това, че търговецът е махленски в нелоялно отношение към потребителите си в това число хора с душевен проблеми, небогати и уязвими фамилии.

Въпреки че от херцогството споделят, че не са употребили данъчни облекчения поради вложенията си в офшорни зони, разкритието се чака да стане мотив за нови претенции за ограничение на финансите на кралското семейство.

Руско-американска спекулация

Демократическата партия в Съединени американски щати изиска следствие на министъра на външната търговия на Съединени американски щати Уилбър Рос поради ролята му в " Досиетата от Рая ". Според разкритията той има дял в компания " Навигейтър ", която има контракт за милиони долари с съветската компания " Сибур ", чиито съсобственик е зетят на съветския президент Владимир Путин - Кирил Шамалов.

Връзките на Рос с Русия към този момент повдигнаха въпроса за това дали е подобаващ за поста на министър на външната търговия в администрацията на Доналд Тръмп. В Съединени американски щати към този момент върви следствие за намесата на Русия в изборите за президент през 2016 година Тръмп и Рос отхвърлят каквито и да е връзки с Москва.

" Тази връзка с Путин евентуално е била преимущество при назначението му, а не минус ", разяснява конгресменът Ерек Суолуел. Друг конгресмен от редиците на Демократическата партия разгласи, че връзките на Рос с Путин са извънредно обезпокоителни, както и фактът, че не са били оповестени на Сената преди кандидатурата му за министър да бъде доказана.

В предизборната си акция Тръмп даде обещание данъчни промени, с цел да " върне трилиони долари на американския бизнес от офшорните зони ". В навечерието на първата годишнина от изборната му победа той се пробват да прокара промяната през Конгреса на Съединени американски щати.

В същото време Тръмп е обкръжен от богати хора, които са употребявали преимуществата на данъчния парадайс, с цел да скрият легално своите вложения или тези на фирмите, които са управлявали и на клиентите, които са обслужвали. Сред тях с изключение на Уилбър Рос е и Джеръми Кон - стопански консултант на американския президент и главен мотор на данъчната промяна. Той е добре осведомен с преимуществата на данъчния парадайс, защото в интервала 2002 - 2006 година е бил президент на 22 разнообразни офшорни компании от името на банката " Голдман Сакс ".

Секретарят по външната политика на Съединени американски щати Рекс Тилърсън също е упоменат в " Досиетата от Рая ". Той попада там като шеф на офшорна компания, обвързвана с газовата и петролна компания ExxonMobil, която по-късно Тилърсън оглавява. През офшорната компанния ExxonMobil е разработвала взаимно с друга американска компания петролно находище в Йемен.

Банката на сегашния финансов министър на Съединени американски щати Стивън Мнучин също се загатва в " Документите от Рая ". Според тях тя пособия на свои клиенти да заобикалят заплащането на налози при покупка на самолети. Сделките били финансирани и уреждани през клон на банката на остров Ман. Името на самия Мнучин не се загатва в документите и не е ясно дали той е знаел за интервенциите на банката.

Името на Рандал Куарлес, посочен от Тръмп за член на борда на Федералния запас, участва в документите около офшорна банка, която сега се проверява в Съединени американски щати за вероятно отбягване на налози. Той е бил в управлението на две компании, регистрирани на Каймановите острови от името на фонда " Карлайл груп ". Документите разкриват трансакция сред една от компаниите, ръководени от Куарлес, към банка на Бермудските острови, в която " Карлайл груп " груп влага през 2010 година През 2013 година против бермудската банка стартира следствие, че е пособия на американци да укриват налози.

От Москва с обич

Компаниите " Facebook " и " Туитър ", които имат едноименните обществени мрежи, са получили финансиране от съветски държавни компании, демонстрират още " Досиетата от Рая ". Държавната съветска банка VTB е вложила 191 млн. $ в акции на " Туитър " през сдружения от Силициевата котловина. Инвестиционно сдружение на газовия колос " Газпром " е купило 78 млн. акции на стойност 1 милиарда $ във " Facebook " по същата скица.

Компании, през които минават парите от Москва, са следени от съветския софтуерен магнат Юри Милнер. Освен доближен до властта в Москва той е и съучастник на Джаред Къшнър - шурей на Доналд Тръмп и консултант в Белия дом. Милнер твърди, че вложенията му в компанията на Къшнър са подбудени само от бизнес ползи и че се е срещал с президентския шурей единствено един път. Руският магнат има дялове и в други софтуерни компании като Airbnb, Spotify и китайските търговци Alibaba и JD.com

За вложенията на Милнер във " Facebook " и " Туитър " се знаеше и досега, само че информацията, че парите за част от тях са пристигнали от съветски държавни компании е нова.

Според Милнър, представен от " Гардиън ", " Facebook " и " Туитър " не са имали информация кой тъкмо влага в тях. В същото време неотдавна излезе информация, че обществените мрежи са употребявани от Русия в интерес на кандидатпрезидентската акция на Тръмп.

Вложенията на Милнер във " Facebook " и " Туитър " са направени през компанията DST Global, основана през 2009 година По това време Милнер става съучастник с съветския олигарх Алишер Усманов, който е съсобственик на британския футболен клуб " Арсенал ". През фирмите на Милнер Усманов влага във " Facebook " 200 млн. $. През 2013 година продава дяловете си, а облагата от договорката се прави оценка на 1 милиарда $.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР