Политически престрелки и за завода за боклука в София. ГЕРБ-СДС

...
Политически престрелки и за завода за боклука в София. ГЕРБ-СДС
Коментари Харесай

Счупен ли е заводът за боклук: Политически престрелки и обвинения в безхаберие

Политически престрелки и за завода за боклука в София. ГЕРБ-СДС упрекна общината и новото управление на завода в безхаберие. Кметът Васил Терзиев напомня, че е заварил оборудването в спешно положение, поради което 90% от модифицирания отпадък продължава да се изхвърля на депото вместо да служи за гориво на промишлеността.

Според него казусът е от години. Темата за боклука на София разпали пристрастеностите в общината.

1300 тона боклуци всеки ден идва в завода в село Яна. А десетки камиони чакат да опашка, с цел да могат да разтоварят боклука на софиянци.

Снимка: Редакторски екип

Внезапна инспекция на ГЕРБ-СДС демонстрира по какъв начин се разделят и третират отпадъците.

Общинските съветници настояват, че пресованото РДФ-гориво вместо да се изгаря в циментовите фабрики се заравя в клетките на сметището.

Тонове боклуци под прозорците на жилищните блокове

„ Готово РДФ-гориво, което е обработено през завода, се заравя в депото. Това е голям екологичен проблем “, съобщи Георги Георгиев - зам.-председател на Столичен общински съвет от ГЕРБ-СДС.

От 600 тона РДФ – единствено 200 отиват към едно дружество, призна шефът на завода за боклуци. Другите предприятия отхвърлят да ги одобряват с мотив - горивото е некачествено.

На въпрос какво значи оползотворяване шефът на завода за боклуци инж. Николай Савов сподели, че „ оползотворяване значи, че в депото се заравя. “

За 10 години общината неведнъж е глобена за боклука върху краткотрайна площадка

В годините обратно 90% от боклука е отивал в земята, а не в пещите, признават от завода. Кметът на София има проект по какъв начин да оздрави завода за боклука, с цел да не се запълни депото до две години. И да спести от ръчно сепариране на отпадъците 3 млн. лева

„ От 85-90% депониран боклук, което заварихме, е да приключим годината на под 10%, като качим няколко пъти %, който рециклираме и оползотворим изцяло РДФ “, изясни Васил Терзиев - кмет на София.

430 000 тона боклуци се изхвърлят всяка година.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР